.:

14 Kasım 2013 Perşembe

Yer elması



Yazın bahçede çiçekimsi bir bitki büyümeye başlamıştı. Yer elması olabilir demiştik ama emin de olamamıştık. Sonra kocaman sarı sarı çiçekler açtı bizim 2 metrelik bitki. Geçen hafta sonu artık ömrü bitti deyip söktük, bir dünya yer elmamız oldu. Resmen koca kova doldu bir kökle....

Nette bulduğuma göre.....

Besleyici bir sebze olan Yer Elması, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Köksaplarının yemeği ve salatası yapılabildiği gibi meyve olarak da tüketilebilir. Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır

Cildi güzelleştirir. Cinsel gücü arttırır. Basur memelerine faydalıdır. Şeker hastaları için faydalıdır. Vücut direncini artırır. Besleyicidir. Safra gelişini artırır. Kabızlığı giderir. Bol idrar söktürür. Müshil etkisi vardır. İçerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelir. Cildin daha parlak güzel görünmesini sağlar. Böbreklerin ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Romatizma, nikris ve mafsal ağrılarında şikayetleri azaltır. Anne sütünü arttırmaya yardımcı olan yer elması emziren anneler için de faydalıdır. Zayıflamak için diyet yapanların tercih edebileceği yer elması doyurucu ve kalorisi düşüktür.
Yer elması nasıl kullanılır?
Yer Elmasının kökü haşlanarak yemeği yapılır ve yenir. Suyu ile saçlar yıkanırsa saç diplerini kuvvetlendirir. Ezilip lapa haline getirildikten sonra şişliklerin üzerine konursa faydası görülür. Besin değerleri yüksek kalorisi düşük bir besin olduğu için diyet yapanlar kullanabilir.