Yer elması



Yazın bahçede çiçekimsi bir bitki büyümeye başlamıştı. Yer elması olabilir demiştik ama emin de olamamıştık. Sonra kocaman sarı sarı çiçekler açtı bizim 2 metrelik bitki. Geçen hafta sonu artık ömrü bitti deyip söktük, bir dünya yer elmamız oldu. Resmen koca kova doldu bir kökle....

Nette bulduğuma göre.....

Besleyici bir sebze olan Yer Elması, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Köksaplarının yemeği ve salatası yapılabildiği gibi meyve olarak da tüketilebilir. Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır

Cildi güzelleştirir. Cinsel gücü arttırır. Basur memelerine faydalıdır. Şeker hastaları için faydalıdır. Vücut direncini artırır. Besleyicidir. Safra gelişini artırır. Kabızlığı giderir. Bol idrar söktürür. Müshil etkisi vardır. İçerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelir. Cildin daha parlak güzel görünmesini sağlar. Böbreklerin ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Romatizma, nikris ve mafsal ağrılarında şikayetleri azaltır. Anne sütünü arttırmaya yardımcı olan yer elması emziren anneler için de faydalıdır. Zayıflamak için diyet yapanların tercih edebileceği yer elması doyurucu ve kalorisi düşüktür.
Yer elması nasıl kullanılır?
Yer Elmasının kökü haşlanarak yemeği yapılır ve yenir. Suyu ile saçlar yıkanırsa saç diplerini kuvvetlendirir. Ezilip lapa haline getirildikten sonra şişliklerin üzerine konursa faydası görülür. Besin değerleri yüksek kalorisi düşük bir besin olduğu için diyet yapanlar kullanabilir.

Yorumlar

  1. Oh mis vallahi. Nimetlerini bilmem Saadet ama, tek bildiğim çocukluğumdan beri deli gibi sevdiğim. Meyvamı deyim sebzemi bilemedim şimdi. Afiyet ve sağlıkla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende severim bu meyveyi ama çok sık yenmiyor işte...

      Sil
  2. Aaaa ne güzel, ben yer elmasını çok severim ve çiğ olarak tüketmeyi severim, üzerine biraz limon ve tuz ekip yerim, dene bak seveceksin,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğ de tüketirim yemeği de güzel oluyor. Benim tuzla aram yoktur ama limonu deneyebilirim. Söğüşlere falan tuz eklemem ben.

      Sil
  3. Tadını bile unuttum. En son çocukken pazardan almıştık galiba. Oğlum yemez bile bence:) Pazarda belki bulunuyordur yine. Köylüler falan getiriyorsa, bi bakmak lazım. Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef benim çocuklar da sevmiyorlar. İlgilerini çeksin diye kökü gösterdim, ama cık yemediler

      Sil
  4. hiç yemedim tadını bilmem,ama çok faydalıymış..ayrıca ne kadar da büyümüş şaşırdım..size afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sık olmamakla birlikte yeriz biz. Hani normal elma gibi al-ısır-ye olmuyor. Epey kumlu temizlenmesi gerekiyor. Ama güzeldir, pazarda görürsen dene bence

      Sil
  5. zeytinyağlı soğuk yemeği nefis oluyor....

    YanıtlaSil
  6. sivasta çok yetişir ve çok yaparlardı o kadar ki artık sevmez yemez olmuştum.çok faydası olduğunu bildiğim halde hala ilg çekici gelmiyor bana.pancardanda böyle soğudum ben yaaa.kazan kazan pişirilerdi.koku yoğun olunca böyle oluyor sanırım :( ama senin adına sevindim en güzeli çiğ yemek bana göre.birde salatasını yapar ablam bak o da güzel:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder