Ağaç Ev Sohbetleri


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin bu haftaki konusu epey bir ilginç sanki.

"İnsan ömrü uzadıkça, beden parçalarını değiştirebilmek için insan klonlamak gerçek olmaya başladı. Bu ürkütücü bir gelişme mi?"

İlk aklıma gelen kendi ihtiyacımız ya da bir sevdiğimizin ihtiyacı varsa karşı çıkmayız bence. Hatta ara ara gündeme gelen, araştırmaları yapılan domuzdan nakillere bile pek çok kişinin karşı çıkacağını sanmıyorum. 

İnsan midesi için hayvan üretiyoruz, insan sağlığı için domuzları üretip deneylerde kullanıyoruz. Kobay fareleri, tavşanlar ve kimbilir başka hangi hayvanlar kobay olarak kullanılıyor. Canları yanıyor. Şu aralar insanlar korkuyor diye sokakta yaşayan köpekleri barınaklara kapatmaya başladık. Oysa bilimsel ve dünyada denenmiş kısırlaştırma gibi bir çözüm varken.

Eh bu kadar vahşi olan insanın klonlamayla kendi için organ üretmesi de hiç tuhaf gelmiyor artık. Peki bu klonlar nasıl şeyler olacak? Düşünecek mi? Duyguları olacak mı? Yoksa beyinsiz, hissiz et parçaları mı olacak? 

Kimbilir görmediğimiz kapılar ardında neler deneniyordur? Hani bazen bilim kurgu deyip geçtiğimiz filmler var ya. Bu konularda çoğu gerçektir gibime geliyor. İnsan denilen vahşi hayvan kendi egosu için herşeyi yapar.

Ürkütücü mü? Evet. Çünkü siz ortaya bir insan çıkartıp sonra kolunu bacağını keseceğiniz düşüncesi fena. Etik olduğunu da düşünmüyorum. Oysa sokak hayvanlarında olduğu gibi bunda da çözüm bulunabilir. İnsanlar bilinçlendirilir. Gerekirse kanun çıkartır zorla alırsınız organları. İnsanların evini zorla alabiliyorlar sonuçta. Hoş bu medeni ülkelerde zor. Ama vücut bütünlüğünü bozmadığı için kornea alınabiliyordu, izne tabii değil. Değişiklik oldu mu emin değilim. Yine ciddi bir bilinçlendirme, eğitim, gerekirse maddi destek gibi yollarla organ bağışı arttırılabilir.

Yorumlar

  1. Beni Asla Bırakma diye bir film ve kitap var. Orada da sadece organ bağışı için çocuklar klonlanıp yetiştiriliyor ve tüm organları iflas edecek kadar diğer insanlar için kullanıldıktan sonra ölümü beklemeleri için bırakılıyorlardı. Bu tip kitap ve filmlerde klon olan insan, ''insan'' oluyor. Yani etik gelmiyor bana. Ama direkt olarak organ veya uzuv üretmek daha farklı bir durum. Tabi teknoloji bilinçli bir canlı üretilebilecek kadar gelişti mi onu da bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Yıllar öncesinde hayal gibi gelen bazı bilgiler pozitif bilimler yoluyla hayalden gerçeğe dönüştürüldü. Genetik Bilimler, Gen Mühendisliği özellikle gelişmiş ülkelerde çok revaçta. Ancak her yeni buluş olumlu amaçlara hizmet etmiyor ne yazık.
    Gelişmeleri zaman gösterecek. Bazı ülkelerde vücudunu dondurarak uygun koşullarda çok uzun yaşamayı planlayanlar var. Bilinmezler dünyasında yol almaya çalışıyor insanoğlu.

    YanıtlaSil
  3. Ben klon insan üretildiğine ve normal insandaki özelliklerin tamamına sahip olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla insan marifetiyle de olda üretilen yine bir insan olduğuna göre söz konusu canlıyı yedek parça gibi düşünmek caniliktir.

    YanıtlaSil
  4. bu klon bir de yapay zeka herhalde önümüzdeki dönemde yaşayacaklarımız :)

    YanıtlaSil
  5. Bu şekilde düşününce ürkütücü geliyor sadece organ üretseler olmaz mı ☹️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder