Okuduklarımdan


 Beyaz Gemi

Cengiz Aytmatov, okumaktan zevk aldığım yazarlardan biri. Bu kitabını da deniz'in okulu için istemişlerdi. Alınca ben de okudum doğal olarak. 

Beyaz Gemi tam bir masal havasında. Ama eminim gerçek olan çok tarafı da vardır. Zorlu bir coğrafyada geçen hikayede; babası ve annesi tarafından terkedilmiş küçük çocuk, dedesi ve üvey büyükannesi ile birlikte yaşıyor. Kitapta adı hiç geçmeyen çocuk, umutlarını Isık Gölü'nden geçen beyaz gemiye ve dedesinin masalında tanıdığı Boynuzlu Geyik Ana'ya bağlamıştır. Sıcacık güzel bir kitap.

Zeno'nun Bilinci

Italo Svevo'nun kitabı, Zeno adlı karakterin yarım bıraktığı psikanaliz seansları üzerine bir kitap.  Asıl derdi bir türlü bırakamadığı sigara olan Zeno pek çok şeyden sonra doktora gider. Psikanalize inancını yitirip tedaviyi  bırakınca, doktoru intikam için hastasının hayat hikayesini yayınlar.

Kitapta, Zeno'nun hayatı bölümlere ayrılarak anlatılıyor. Aldığı hiçbir karara uymayan, kötü huylarından kurtulamayan, sıkıcı, itici bir tip Zeno. Her ne kadar psikoloji kitaplarını okumayı sevsem, kitabın dili gayet rahat olsa da karakteri sevmediğimden mi  bilmem çok sıkıldım okurken. Elimde biraz uzun kaldı bu yüzden hatta.


Pir'i Lezzet

Bir masalsı anlatım daha. Topkapı Sarayı'nda başlıyor hikaye. Padişahın kardeşleri, tahta çıkma ihtimali olanlar boğduruluyor bir gece vakti. Bir tanesi ise kaçmayı başarıyor. Küçük çocuk daha o zamandan mutfakta çok yetenekli olduğunun sinyallerini veriyor. Büyüdüğünde ise saray mutfağına oldukça tepeden girmeyi başarıyor. Amacı yemek yapıp daha da yükselmek değil ama çok başka hedefle gelmiş saraya.

Yemek tarifleri, yemeklerin pişirilmesi, kokuların anlatımı hepsi hepsi çok güzel. Cidden lezzetli bir kitap.


Yorumlar

  1. Beyaz Gemi' yi çok sevmiştim. Sonu etkileyiciydi. Diğer iki kitabı duymadım ama sonuncusu ilgimi çekti. Yazarın adını sonradan fark ettim, Erbain Fırtınası' nı okumuştum üniversitedeyken, fantastik güzel bir kitaptı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Saygın Ersin biraz fantastiğe yakın bir kalem. Keyifli kitapları var. Beyaz Gemi'nin sonu beni de çok etkiledi. Neden be çocuk oldum.

      Sil
  2. Zeno'da doktorun intikam şekli şaşırttı beni. :) Italo Svevo'nun Yaşlılık kitabını okumuştum. Tekrar yazılarını okur muyum emin değilim.
    Cengiz Aytmatov'un kitabının konusunu sevdim. Son izlediğim iki animasyonda da geyikler ve boynuzlarıyla ilgili konu hikaye edilmişti. Geyiklerin efsanelerdeki yerini ve anlamını merak ediyorum.
    Pir-i Lezzet'in konusu da güzel. Kahramanın saraya girme amacı padişah olmak değildir umarım. Şehzade olmak çok tehlikeliymiş Osmanlı zamanında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim yazardan okuduğum ilk kitap bu oldu. Sanırım ben de epey bir gündemime almam bu yazarı. Bu kitapta geyik koruyucu niteleğindeydi. Bir nevi ana figürü. Genelde anlamı var mı bilemiyorum. Araştırmak lazım. Ama Aytmatov'un kitabı sembollerle dolu. Seviyorum bu yazarı ben.

      Sil
  3. Diğerlerini ilk kez görüyorum; ama Beyaz Gemi'yi sevmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyaz Gemi'yi ben de çok sevdim. Anneme götürdüm hatta bitirince.

      Sil
  4. aytmatov un bu romanı, bütün romanları gibi iyi tabi :) svevo en iyilerden de evet bu kitabı zor biraz, sonuncuyu bilmiyom ama keyifli diyosun, okunabilir pekiii :)

    YanıtlaSil
  5. Ben daha hiç Aytmatov okuyamadım. Kütüphaneye baktım ama yoktu.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder