Cumalıkızık

Bugünkü rotamız Cumalıkızık. Kasım ayında İstanbul dönüşü uğradık buraya. Devrim ve Deniz arabada beklemek istedikleri için kısa bir tur old benim için ya neyse...

Türkiye'de binalaşma o kadar popüler bir şey ki artık böyle dokusunu korumuş köyler insanı şaşırtıyor biraz. Rengarenk eski evler, evlerin altında avlular (çoğu artık kafe olmuş) taş döşeli yolları, yolların ortasından özgürce akan sular, ordan burdan çıkmış bacalar...

Hoş köyün ticari potansiyeli anlaşılınca dokusunu bozmadan restorasyonlar yapılmış. Her evin önü bir pazar tezgahı, her avlu kafe...


Cumalıkızık, Bursa merkeze sadece 11 km uzaklıkta. Halen yaşayan 5 Kızık köyünden biriymiş burası. 1300'lü yıllarda burulan köy aynı zamanda, Unesco Dünya Mirası listesi'nde.

Hem hafta sonu hem de pazar olduğu için benim gezdiğim gün Köy oldukça kalabalıktı. Girdiğim çıktığım her sokakta fotoğraf çeken-çektiren insanlar  vardı. Bir kez daha uğrayıp hakkıyla gezmek lazım burayı. Ben görmedim ama camii ve hamamı da gezilebilir. Bir de anıt olarak gezilen bir ev varmış sanırım. Radarımdan kaçmış malesef. Sonradan netten gördüm.







 

Yorumlar

  1. Güzel görünüyor ama gereğinden fazla kalabalık yerler boğuyor beni. Burada da ticarete dönmüş sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalabalığı ben de sevmem. Hafta içi gidilse böyle olmazdı sanırım. İşte biz yol üstü uğradık.

      Sil
  2. Benzer fotoğraflar çekmişiz:) Anıt ev Küpeli Ev diye geçiyor ve yanlış hatırlamıyorsam 700 yıllık bir yapı ve köy halkının desteği ile müze haline getirilmiş. Ticaret işi beni resmen yormuştu ve bir daha gitmem dedirtmişti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sonradan okudum Küpeli Ev'i. Öncesinde araştırma yapsam iyiymiş. Aslında huyumdur araştırma ya bu kez atladım. Ben bir kez daha gidebilirim uygun olursa.

      Sil
  3. Çok güzel bir köy, bir dizi ile meşhur olup bu kadar turist çekmesi de ilginç. Özel tur rotalarında.
    Bize yakın olmasına rağmen gidip görmediğim yerlerden biri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonradan okudum meşhur olduğu diziyi seyretmedim. Ben fotoğraf paylaşımlarıyla tanıdım. Buraya epey bir fotoğraf gezisi düzenleniyor.

      Sil
  4. Ticari potansiyeli olması kesin modern dediğimiz binalar alırdı bu evlerin yerini. Sonuçta en basitinden ısıtma, bazı konforlar...İnsanlar bunları seviyor ve alışıyor.

    YanıtlaSil
  5. Cumalıkızık'a hep gitmek istemişimdir ama hiç nasip olmadı maalesef. Bir yerlere not alıp plan yapmalıyım! Bu düşünceye bayağı bir sarılmışken yolların taş döşeli hali beni düşündürdü. Tekerlekli sandalye ile dolaşmak çok zorlar beni.
    Fotoğraflar çok güzeldi inşallah kısmet olur da gidemediğin noktalara da uğrayabilirsin. Harika bir yer orası. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın. Gezerken düşünedim ama zor tekerlekli sandalye buralarda. Hem yokuşlu sokakları var hem bu düzensiz taşlar...

      Sil
  6. Taşlı dar sokaklar harika 💞

    YanıtlaSil

Yorum Gönder