Seçilmiş Oyunlar, Pygmalion, Kırgınlar Evi, Jan Dark


 Bernard Shaw sevdiğim yazarlardan biri. Dili, yazdıkları kadar adamın hayat görüşünü de seviyorum. Beni kalbimden vuran duruşu ise;

Jan Dark oyunundan bir bölümü okul kitabına almak istemişler. Bunun üzerine Shaw; Kim benim oyunlarımı okullarda zorla okutur, benden de Shakespeare'den nefret edildiği kadar nefret edilmesine neden olur ise, Allah'ından bulsun. Benim oyunlarım işkence aracı olarak yazılmamıştır:"

Tiyatro okumayı da çok sevdiğim için bu kitap bana oldukça keyifli geldi. 

Pygmalion; Bir insanı değiştirmede dilin ve çevrenin önemini vurulayan bir oyun. 1938 yılında 'Bir kadın Yarattım' adıyla sinemaya da uyarlanan oyunda, görgüsüz, dili kötü çiçekçi bir kızın üst tabakadan bir bilim adamı tarafından sosyeteye hazırlanması anlatılıyor.  Oyun 1964 yılında da My Fair Lady, adıyla müzikal olarak da çekilmiş. 

Kırgınlar Evi;Biraz uçuk kaçık Kaptan Shotover, kızları, damadı ile birlikte yaşadığı eve konukları gelir. Savaş zamanı geçen oyunda, kültürlü, zengin, çapkın çok çeşit kesimden kişinin sohbetleri var.

Jan Dark; Fransa tarihinin genç kadın kahramanı Jan Dark'ı anlatan üslü eser. Henüz 13 yaşındayken tanrıdan geldiğini düşündüğü sesler duyan köylü kızı, Fransa'yı kurtarması gerektiğine inanır. Girdiği savaşlarda büyük başarı kazanır ancak 19 yaşında yakılarak öldürülür. Bernard Shaw bu durumu "Çünkü dünya erdemlileri istemiyordu" diye açıklar.



Yorumlar

  1. İyi duruş göstermiş gerçekten. Her yerde geçtiği için Romeo ve Juliet lafını duymak bile sinir ediyordu beni. Hiç okumadım da o yüzden.
    Jan Dark' ın hikayesi de pek çok şeye konu olmuştur. Tanıtım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim Shaw okumanı. Keyifli birkalem.

      Sil
  2. Bernard Shaw'ın oyunlarından Pygmalion ve Jan Dark oldukça bildik. Ama filmleri dolayısıyla bana tanıdık geldi. Ekranlardan tanıyorum ama kitabını okumak ayrı bir keyif verecektir.
    Kitabının okul müfredatına alınmasını istemeyen bir yazar olabileceği aklıma gelmezdi. Hayat görüşü hakikaten takdire şayan. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet unuttum şimdi bir kitabını okurken hayat hikayesine bakmıştım. O zaman denk gelmiştim bu bilgiye. Epey bir ısındım kendisine bu görüş yüzünden.

      Sil
  3. jan dark filmi (luc besson) keyifli, pygmalion filmi de çok iyi, eski, shaw öyle çok anekdotu var yaaa :) kırgınlar evi bi bakayım neymiş :) leonardo nun dizisinin adı neee, yeni miii :)

    YanıtlaSil
  4. Shaw, sanırım okudum ama , çok ta emin değilim, yine de not alıyor ve kocaman bir teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder