Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı- Pepuza Antik Kenti

Uşak gezimizin kesin rotalarından biriydi Ulubey Kanyonu. Oralara gidip de burayı görmeyen yoktur sanırım. Bir de cam terasa çıkan. Biç çıkmadık. Yani terasta ya da dışında farklı manzara olmadığı için oraya parayla girmek biraz saçma geldi açıkcası. (İşte böyle de cimriyizdir ailecek)

Neyse Tabiat Parkı'na girince sizi şu ters ev karşılıyor. Devrim babaya hadi sen de ters dur çekelim dedim. Adamcağız birkaç kez durmaya çalıştı neyse yakalamışım:))) Etrafta bol bol fotoğraf çektirenler, artık vazgeçilmez manzara gelin-damat çekimi vardı. Bisikletli bir turist. Yüklenmiş çıkmış yola.


 Eskiden kanyondan geçen dereye  çevre işyerlerinden epey bir kirlilik akıyormuş. Buralar adam edilmeye karar verilince bunlara bir düzenleme getirilmiş. Ama yine de hala kirliliğin aktığı söyleniyor. Bu arada dünyanın en büyük ikinci kanyonuymuş Ulubey.

Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam eden bir ana kanyon ve buna bağlanan onlarca irili ufaklı kanyonlar varmış. Ayrıca içinde su kemerleri (ki biz görmedik) kaya mezarları (sanırım bunların Blaundus'tan gördük) ve Pepuza antik kenti de var.



Pepuza antik kenti maceramız ise ayrı. Aynı gün orayı da aradık. Navigasyon bizi bir yere götürdü. Bir kulübe çıktı karşımıza ama kimse yok. Az yürüsek mi falan. Ben illa göreceğim ya.  Artık ben bile vazgeçecekken karşımıza çıktı. Henüz kazı çalışmaları yeni başlamış. Netten bulduğuma göre kent bir Bizans manastırına sahipti. Manastırda, üç katta altmıştan fazla oda, yemekhane, şapel, mutfak, haç şekilli Bizans grafiti, Bizans çanak çömlekleri bulunmuştur. 

Biz kenti karşıdan gördük. Tam oraya çıkan yolu bulamadık. Belki biraz tırmalasak olurdu ya vakit işte.


 Kentin genel götüntüsü bu. Dağlardaki odalar rahatça görülüyor. Sanırım burada epey bir kazı işi var.





 

Yorumlar

  1. Ne güzel anlatmışsın Saadet. Şu ters evi benim de bir göresim geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba:))) Yoktun epeydir. Ters ev tam ters duran biriyle hoş. Hatta biraz uzun durabilse o motosiklete oturur gibi yapabilseydik... işte istekler hiç bitmiyor.

      Sil
  2. Fotoğraflar çok güzel çıkmış. Ulubey Kanyonunu kpssye çalışırken duymuştum. :) Camlı terasa çıkmak isterim ama ben, aşağıya bakıp ayaklarımın altını görmek için. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orayı ben de eskiden beri biliyorum ama neden bilmem hiç ilgimi çekmedi. Ben daha doğalı seviyorum. Yani bu tür yerlere yapılan müdahale rahatsız eder beni. O kanyonda trekkink yapmak isterim mesela.

      Sil
  3. Kanyon için yaz ayları kabus olabilir gibi görünüyor:) Sanki sonbahar gezmek için daha iyi gibi:) Bi de bu ters evler ne kadar moda oldu, gittiğim her yere mutlaka bir tane dikmişler. Bir tanesine girdim ve alışamadım:)) Sürekli başım döndü ve çok durmadan çıkmak zorunda kaldım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonbahar pek çok yer için iyi ama okullar malum olmuyor. Tamam biz izin alırız da küçük bizimle gezmeyi sever onu bırakıp gidemeyiz. Yıllardır hep yaz aylarına kısılıp kaldık bu yüzden

      Sil
  4. İlk fotoğraf şahane olmuş :) Hiç deneyimlemedim ama tv de seyrettiğimi hatırlıyorum; terasların tam ucunda durmak derinlik hissine tavan yaptırıyor sanırım. Altımızda kocaman bir boşluk olması, o duyguyu yaşamak farklı olmalı diye düşündüm. Kanyondaki mağaralar ilginçmiş. İçine girmek, oradan manzarayı izlemek harika olurdu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet oralara girmeyi isterdim ben de. Hoş bu tarz mağaralar biraz pis olabiliyor ya bu kadar tepelere de şettirmemişlerdir sanırım. İlk kare benim talebimle oluşturulmaya çalışıldı. Koca kişisi denedi sağılsun isteklerimi genelde kırmaz. Ama alışmayınca uzun zaman durmak zor.

      Sil
  5. o cam şeyden aşağı bakamadım beeen :) korkudan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok korkacağımı sanmıyorum. Böyle yapay müdahalelere kızıyorum biraz

      Sil
  6. Size imreniyorum. Ne güzel yerler keşfediyorsunuz. Sizin bu yazılarınızın rehberliğinde rotamızı belirleyip yaşadığımız ülkeye hakkını vererek tanıma imkanımız olacağına inanmak istiyorum. Eşim uzun ve zorlu yürüyüşlere gelemiyor. İşlerin çoğunu bitirdik, sadece pandemi endişelendiriyor biraz. Umarım seneye yelkenleri açmanın zamanı gelir:) İyi gezmeler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ama bizimkisi az sayılır ne gezenler var benim de imrendiğim. Umarım ileride...Şimdilik uzun yürüyüşlerle ilgili bizde sıkıntı yok. Hatta bu tarz tatiller sonrası evde bir gün dinlenme vaktimiz kalsa ne iyi olur deriz hep ama bir iş çıkar mutlaka. Bizim yaz bir harala gürele modunda. Belki o yüzden alıştık. Pandemi evet. Ama bizim gezmelerimizde çoğunluk tenha yerler olduğu için ve özel arabamızla gittiğimizden sıkıntı olmuyor diye düşünüyorum.

      Sil
  7. kanyondan ziyade antik kenti görmek isterim ben de..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok severim antik kentleri. Taş yığını ne anlıyorsun deseler de gittiğim yerlerde mutlaka ne var bakarım ve gitmeye çalışırım.

      Sil
  8. O fotoğraf işte antik kenti bulduğumuz an. Artık yok buralarda böyle bir yer derken bir tarlanın devamında çıkıverdi karşıma. Bir de yukarı çıkan yolu bulsaydım. Vakit yoktu malesef

    YanıtlaSil

Yorum Gönder