Uşak Arkeoloji Müzesi

Tatil bitti kaldığımız yerden devam. Güzel denizlere girdik çıktık. Beni cebren oralardan getirip bu tozlu, ekskavatör gürültülü eve tıktılar yine:(((((

Neyse... Uşak paylaşmaya paşlamıştımya araya tatsız orman yangınları, seller girdi kalmıştı. Sevdiğim yerlerden, çektiğim fotoğraflardan paylaşayım yine. Uşak Arkeoloji Müzesi aslında bizim gezi programımızda yoktu. Gezmesek büyük eksiklik olacakmış ama. Sadece Karun Hazineleri değil pek çok eser var. Müzenin yeri daha önce farklıymış. Bu yeni bina yakın zamanda tamamlanmış.


 

Uşak'ın Güre Köyü yakınlarındaki Toptepe, İkiztepe ve Aktepe tümülüslerinden çıkartılan eserler 1965-1968 yıllarında yurtdışına kaçırılmış. New York'taki Metropolitan Müzesi'nde 1985 yılında sergilenmeye başlanan koleksiyon, 1993 yılında Türkiye'ye getirilmişti. 432 parçalık koleksiyon Lidya Kralı Kroisos'a (Karun) ait.

Yine hazinenin en değerli eserleri arasında yer alan "Kanatlı Denizatı Broşu", 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi'nden sahtesi ile değiştirilerek yurt dışına götürülmüştü. Yanlış anımsamıyorsam dönemin müze müdürü yapmıştı bu kaçakçılık işini. Daha sonra yeniden ülkeye getirildi broş.

Müzede sadece karun hazineleri yok. Çevreden çıkartılan mezarlar, heykeller ve yörenin kıyafetlerinin sergilendiği alanlar da var.


 

Bizim gezdiğimiz gün güzel bulutlar eşlik etti. Hoş kareler çıkıyor bulut olunca.




 

Eserlerden bazıları, benim çekimimle. Işık az ve tripotsuz olunca gren kaçınılmaz malesef.





 Müzenin dışındaki tren.

Yorumlar

  1. Ülkemize ait pek çok eser yurt dışına kaçırılıyor. Bu eserlere sahip çıkmak gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef. Hepsi de bu örnekte olduğu gibi geri dönmüyor. Hoş şu yaşadığımız zamana bakıyorum da bulundukları yerlerde daha mı güvendeler bilemiyorum.

      Sil
  2. Uşak' a hiç gitmedim. Küçük bir yer sanırım. Güzel fotoğraflar çekmişsin. Özellikle takı gibi olanlar ilgi çekici görünüyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşimin dayısı oturuyor orada. Bu denli gezmeli bizim de ilk oldu aslında. Biraz benim zorumla. Genelde gidilip oturuluyor falan. Teşekkür ederim yorumuna. Takılan çok çok güzeldi. Burada az bir kısmı var.

      Sil
  3. İyi bunlar geri getirilebilmiş:) Assos Antik Kentinden çıkartılan ve anlaşma ile başka ülkelere verilen tarihi eserlerimizde var... Gezilesi güzel bir müze:) Mutlu haftalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakın zamanda kaçırılınca ve haberde oldu hemen. Erken farkedilmesi şans. Çalıntı olduğu belliyken sergileyemezlerdi sanırım. Geçmişte yetkililer vermiş pek çok eseri belki de ondan alamıyoruz geri.

      Sil
  4. Bu güzel gezi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Fotoğrafta bulutlu gökyüzü başka bir güzel oluyor. Şansımız mı yoksa Uşak'ın normali mi bilmem hep güzeldi gökyüzü.

    YanıtlaSil
  6. uşak ın bir caddesi var ne güzel, bütün gün kahve içip gelen geçeni izleyebilirsin :) müze bilmiyom, müze gezmem hiç, sıkılırım, ama tire de bir eşya müzesi var o ne güzeldi yaaa :) ev eşyaları :) uşak ne kadar eski bir şehir, balkanlara gidince her yeri uşak a benzetmiştimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki geçmişizdir oradan. Biryerlere gidip alışveriş yaptık orası olabilir. Ya oturmadık vakit yoktu. Müze moduma göre bazen severim bazen sıkılıyır. Bu güzeldi.

      Sil
  7. Ne güzel şeyler varmış. Arkeoloji müzelerini çok severim hele eski takılar varsa 😃

    YanıtlaSil

Yorum Gönder