Ağaç Ev Sohbetleri 98


 

Sevgili deeptone'ın organize ettiği Ağaç Ev Sohbetleri'nin 98. hafta konusu

"Sokak arasında yapılan düğünlerden rahatsız olmuyor musunuz?"

Valla ben o tarz gürültüden fena halde rahatsız olanlardanım. Gürültü diyorum çünkü yapılan çoğunlukla bana müzik gibi gelmiyor. Kabul ediyorum zevkler ve renkler tartışılmaz. İnsanların müzik zevkleri farklı olabilir. Ama cidden kimi çalınan şeyleri ne kulağım kabul ediyor ne de mantığım. Hatta geçen hafta içinde oldu. Garip bir şey çalmaya başladı. Deniz önce "araba parketmiş sanırım" dedi. (Ev cadde üstü ya. Bazen bazı tipler yolun bir tarafına parkedip müziği de açıyor)  Düğünmüş. Ama çalınan şey o kadar garip sese ve söze sahipti ki benim "bu ne ya" olduk.

Ben böyle karşı olsam da işin ekonomik boyutu var. Her kişi salon tutamayabilir. Bir arkadaş İnciraltı'nda salonu 30 bin liraya tutmuş. Ciddi bir mebla bu. Salonu tuttu diyelim konu komşusu oralara gidebilecek mi? Bir de servis tutulacak. Geleneklerde de var sokak düğünü. Davullu zurnalı, varsa imkan yemekli, içmeli...

Bunca laftan sonra sona bir itiraf da yakışır artık. Benim kına gecis de sokakta oldu. Ben tamamen düğüne ve bu tarza karşı olmama karşın o zaman diliminde (6 gün içinde nikah günü alıp, aileleri tanıştırıp, gelinlik vs alımı)  kına gecesi de olsun dendi. Bizimkiler bir yer tutacaktı ben de babam sokak düğünü sever diye öyle olsun madem dedim. Benim bir düğünde eğlenmem, kalkıp oynamam mümkün olmadığından (ama yapmak zorunda olduğumdan) önce bira içtim, arada girip çıkıp rakı içenlerden tırtıkladım ve o gün nasıl oldu hiç anımsamıyorum.

Yorumlar

  1. 6 gunde mi evlendin :))))
    Maşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet azıcık öyle oldu. Tatile çıkmıştık, işlemler yetişirse dönüşte nikahı da yaparız diye düşündük. Öyle uzun uzudıya işler olsa ben 40 kere vazgeçerdim. Salı İzmir'e vardık, pazar nikah. O gün gece de otobüse binip İstanbul'a dönmüştük.

      Sil
  2. ha haa çok ayıp o zaman sen rahatsız olmamalısıın :) madem kına öyleydi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın ne diyeyim. Kader kurbanıyım ben. Evliliği 6 güne sıkıştırınca bu kadarına hayır diyemezdim. Yazık anneme. Ablalarını falan ararken bir ara telefonda "acele düğünümüz var" diyordu.

      Sil
  3. Bilmiyorum. Artık zaman değişti, komşuluk ve dostluk ilişkileri eskisi gibi değil. Ne olacak her gün sokağımızda düğün mü oluyordu. Kırk yılda bir komşumuzun düğünü olmuş sevincine ortak gürültüsüne sabır gösterebiliriz derdik eskiden. Ama şunu da hatırlıyorum, eğer yakında bir hasta ya da yeni bir vefat olayı varsa düğün sahipleri buna saygı gösterir ve ona göre düğünü ya iptal eder ya da başka bir yere taşırdı. Dediğim gibi ben görmemişlerin sokakta arabadaki müzik seslerini sonuna kadar açıp milleti rahatsız etmesine karşıyım ve bundan rahatsız olurum. Anane, gelenek ve göreneklerle aram hiç iyi olmadığı halde o eski sokak düğünlerine toleranslıyım. Sizin düğün maceranız da gayet güzel olmuş işte. Eşim kınagecesi çok istediğini ama annesi telaş olur diye buna karşı çıktığını söyledi çok sonradan. Önümüzdeki ay Adana'da kızımın kınagecesi ve düğünü yapılacak. İnsanın eğer istiyorsa içinde bir şey kalmamalı ve bu tür isteklere biraz daha hoşgörülü davranmamız gerektiğini düşünüyorum. Rahatsızlık olarak ele alırsak beni rahatsız eden bir başka şey de ramazan davulcuları. Geceleri tam uykunun en tatlı olduğu saatlerde danga dunga sesleri beni fazlasıyla rahatsız ediyor ama katlanmak zorundayım. Ramazan biter davulcu kapılardan ayrılmaz yine bahşiş toplamak için saatlerce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski sokak düğünlernide müzikler bu kadar kötü değildi sanki. Şimdi (ya da buralarda mı öyle bilmiyorum ki) bir garip. Melodi diyemiyorum onlara. Karşı olduğum düğün eğlence değil sanırım. Kötü müzik. Günün hangi saatinde olursa olsun kötü ezan sesi. Bizim burda bir camininki şikayetlik bir sesi var. Nasıl kötü.Evet ramazan davulcuları... Neyse onlar da eskisi kadar yoklar.

      Sil
  4. kına gecesinde daha önce kına gecesi nedir onu bile bilmeyen biri vardı bizde, kına yakılacak kişi yani ben, ne yazık ki bu tür etkinlikleri sevmesem de el mahkum ya b,y,kler hatrına ya da sonradan bak bana bunu yapmadınız denmesin diye düğün yaptık, sokakta kına da yaptık son dakika kınası :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ben kına gecesi de öncesi işlemleri de bilirim. Bir komşumuzun kızına süpürge bile süslemiştik. Çalı süpürgelerisüslenirdi eskiden. Evlere çeyiz falan serilirdi. Yakınsa sonra kızın evinde de gidilip gezilirdi. Bir biçimde her şeyin içinde oldum ama kendim hiç sevemedim.

      Sil
  5. :-)))) Ben 2004 yılında evlendiğimde düğün, eşya vs. bir şekilde yaptık:-) Yakın zamanda düğünlü bir evliliğin maliyetini duyduğumda dudağım uçuklayacaktı:-)) Çok kolay değil artık bu tür şeyler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maliyetler fena şu aralar. İşi kitabına uydurmak isteyenlere kolay gelsin. Ben eşya da almamıştım. İkimizin bekarlık eşşyalarından iyi olanları birleştirdik oldu. İleriye dönük amacım ev sahibi olmak olduğu için birikim yapmayı tercih ettim.

      Sil
  6. Acil düğünümüz var :)) Yıldırım kıyılan nikahla vardı eskiden hala var mı bilmiyorum. Bu cümle aklıma getirdi Yıldırım olayını... Ben sokak düğünlerine karşı değilim. Öyle şikayet edilecek sıklıkta düğün de olmuyor çevremde. Amaaaa düğünlerde, asker ugurlamalarinda silah sıkılınca nevrim dönüyor! Ne yazık ki bu akli kıtlar yüzünden düğünlerden cenaze bile kaldırılıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazık anneme... Yıldırım değil bizimkisi. Urla'dabaşvurmuştuk. Eşimin babası orada çalıştığı için işlemleri çabuk hallettiler. Yıllık izin sırasında halledelim, git gel olmasın dedik.

      Sil
  7. Akraba dışında ben de gitmiyorum. Hele o aşırı kılık, makyaj, saç olayları...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder