Portakal Ağacında Oturan Kadın


 Portakal Ağacında Oturan Kadın, Okuma Şenliği için seçtiğim kitaplardan biri. peki kitapla nasıl tanıştım derseniz; Okuma Şenliği için kitap seçerken kütüphanen linkine anahtar bir sözcük yazıyorum. Mesela başlığında meyve-sebze ismi olacak kitap için portakal yazınca karşıma çıkanlardan biri oldu bu. Artık bulana kadar denemeler yapıyorum. 

Kitap ismiyle ilgimi çekti hemen. Hiç konusuna falan bakmadan başladım okumaya. Ve beni oldukça etkileyen, içinden çıkmak istemediğim bir kitapla daha tanışmış oldum.

Genç, güzel, kültürlü bir mimar olan Lavinia, ülkesinde mesleğini yapmaya karar verir. Tek kadın mimar olarak bir şirkette işe başlar. Aldığı projede çalışırken, ülkesinin, Latin Amarika'nın gerçekleri ile tanışır. Büyüdüğü, yaşadığı çevreden farklı, yoksul, haksızlığa uğrayan insanları görür.

Lavinia iş arkadaşı Felipe ile yaşadığı ilişki sayesinde ülkedeki direniş ordusu ile tanışır. Tereddütlerine karşın direniş hareketinin içine dahil olur. Toplumdaki konumu, genç ve güzel oluşu, aile bağlantıları direniş hareketinin bilgi toplaması için çok yararlı olacaktır.

Bir taraftan Lavinia'nın öyküyünü okurken bir taraftan da Kızılderililerin İspanyollarla olan mücadelesini öğreniyoruz. Yarince ve İtza'nın üzerinden yüzyıllar öncesinin mücadelesine tanıklık ediyoruz. 

Nikaragualı kadın yazar Gioconda Belli'nin hayatından kesitler taşıyor kitap. Yazarla ilk tanışmam ancak netten yaşamı hakkında bilgi okuduğumda bu açıkça görülüyor. Şair ve romancı Belli varlıklı bir ailenin kızı olarak 1948'de Managua'da dünyaya gelmiş. Genç yaşta evlendikten ve bir çocuğu olduktan sonra, Somoza diktatörlüğünü devirmek için mücadele eden Sandinistalar'a katılmış. 1975'ten, Sandinistalar'ın diktatörlüğe son verdiği 1979 Devrimi'ne kadar Meksika ve Kosta Rika'da geçen sürgün yıllarında silah kaçırmak da dahil olmak üzere çeşitli gizli görevler üstlenmiş.

 



Yorumlar

  1. Güney Amerika edebiyatı ile yeni tanıştım. Çok başarılı yazarlar ve eserleri var. İsmi de konusu da ilginç bir kitapmış:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman zaman okurum Güney Amerika edebiyatı.Dediğim gibi okuma şenliği kitap seçimleri şansa oluyor bazen. Kimi böle beni çok etkiliyor kimi fos çıkıyor. Yine de seviyorum bu yöntemi.

      Sil
  2. ilginç bir kitapmış ben de tatil için kitap toplamaya başladım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tatil de geliyor. Bakalım bu yıl nasılolacak tatil durumları.

      Sil
  3. Kitabın ismine bayıldım, ayrıca Kizilderilier kısmı ilgimi çekti aklımda bulunsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni de ilk vuran o oldu:)))Kızılderililer az yer alıyor kitap içinde. Kitap hakkında çok aşırı bilgi vermeyi sevmiyorum (bana versinler istemem) ayrıntıya girmedim o yüzden.

      Sil
  4. Bu ara sık sık film ekleyince benim de aklıma geldi bu durum:))) Kitabı ben kütüphaneden edindim. Ama böyle sevdiğim kitapları genelde alırım da.

    YanıtlaSil
  5. oooo okurum bunu, ne güzel konu, sandinista filmleri de iyi oluyo zaten :)

    YanıtlaSil
  6. Konusu ve yazarı itibarıyla ilgimi çekti tanıtımını yaptığınız kitap. Bilmediği bir kültür ve tarihi öğrenmek, halkın özgürlük mücadelesi etkileyici. Yazarın hayatı bile kendi başına bir roman gibi. Kitap hakkında detaylı bilgi vermek istemiyorum ben de. Fakat yabancı kitaplarda özellikle çeviriye ve üslûba ilişkin değerlendirmeleri seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesaj alınmıştır:))) İyi kitap okurum ama kitapları buraya iyi aktaraadığımın farkındayım. Bazı bloglarda çok seviyorum kitap anlatımlarını.

      Sil
  7. Bayıldım bu kitaba. :) Zaten Latin Amerika bölgesine de ayrı bir ilgim vardır. Listeme ekledim. :)

    YanıtlaSil
  8. Kitap ilginç çekici görünüyor, adıyla da konusuyla da. Aklımda tutayım bunu. Tanıtım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Sevdiğim ve pek bilinmediğini düşündüğüm kitapları paylaşmayı seviyorum.

      Sil
  9. Kitabın adı ilginçmiş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder