oscar adayı filmler/ son 3 film


 Oscar ödül törenine az bir zaman kaldı. Seyrettiğim son 3 filmi tek yazıda paylaşayım dedim.


Judas and Black Messiah

Kara Panterler grubunun lideri Fred Hampton'un hayatından kesitler anlatan bir film. Aktivist bir genç olan Hampton, siyahilerin hakları için mücadele eder. Bu arada tutuklanmaktan kurtulmak için FBI ile anlaşma yapan William O'Neal adlı siyahi de grubun içine girerek bilgi sızdırmaya başlar.

Yine bir dönemi anlatan, biraz ön bilgi ile daha rahat seyredilebilecek bir film. Aman aman çok sevmedim, orta karardı bence. Belki de bu ara bu tarz filmleri çok seyretmekten kaynaklı da olabilir.


Ma Rainey's Black Bottom

Blues’un annesi olarak bilinen Ma Rainey'ın hayatından bir kesit var bu kez. Yeni bir albüm hazırlığında olan Ma Rainey, Şikago’daki bir kayıt stüdyosunda grubuyla buluşur. Gruptan Leeve, Black Bottom parçasını başka bir tarzda çaldığı için Ma Rainey ile çatışmaya giriyor.

Film, August Wilson'ın yazdığı ve ilk kez 1984 yılında sahneye konan oyundan uyarlama imiş. Neredeyse tek bir mekanda geçiyor ve sanki bol bol müzik dinleyecekmişiz izlenimini yerle bir ediyor. Genel olarak gerilimli, çatışma dolu diyaloglar var. Sonu cidden süprizliydi.


 One Niht In Miami

25 Şubat 1964 gecesi Cassius Clay (Muhammed Ali), Sonny Liston'ı yenerek dünya ağır sıklet boks şampiyonu olur. O gece 4 arkadaş; Muhammed Ali (boksör), MalcolmX (aktivist), Sam Cooke(şarkıcı) ve Jim Brown (Amerikan futbolu oyuncusu) bir otel odasında toplanır. 

Gecede, toplumda belli bir yere gelmiş siyahların, siyahi hakları için neler yapabilecekleri ya da yapması gerektiği kouları tartışılır. Yine bir tiyatro oyunundan uyarlanan filmin yaşandığı gece kurgusalmış. İşin içinde tiyatro olduğundan bol konuşmalı, bol tartışmalı bir film yine.

İki tiyatro uyarlaması film arasında bir karşılaştırma yapmam gerekirse;   One Niht In Miami'de oyunculukları, Ma Rainey's Black Bottom'da dekoru daha çok sevdim.




Yorumlar

  1. Bu aralar film izleyemediğim bir dönem. Sayenizde bazı filmleri takip etme olanağı buluyorum. Konuları itibarıyla üç film de ilgimi çekmedi pek. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben biraz fazla mı seyrediyorum bu aralar bilmiyorum. Öyle bir dönem. Pek çok kişi gibi ben de corona yasaklarından sıkıldım kendimi filme verdim sanki.

      Sil
  2. Uzun süredir pek film izlemiyorum. Filmler hakkında bilgi sahibi oldum. Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben abarttı bu aralar. Hoş geçenlerde twitterda denk geldim, biri günde 2 film izliyormuş çok normal diyordu.

      Sil
  3. Bu kadar güzel film izleyenleri kıskanıyorum. Yalnız son anlattığın siyahi hakları ile ilgili olan film benim tarzım izlesem severim bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyahi hakları bu dönem epey işleniyor. Bir de eşcinsel ilişkiler filmlere çok konu oluyor.

      Sil
  4. maşallah iyi izledin valla oscar adaylarını :)

    YanıtlaSil
  5. selamm. blogunu başka bir blogda gördüm. çok başarılı. benim blogumada göz atıp takibe alırsan sevinirim :) https://umuton.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder