Oscar filmleri/ Sound of Metal

Oscar filmlerine devam. Sound of Metal, kız arkadaşıyla birlikte metal müzik yapan baterist Ruben'in sağırlığa giden durumunu anlatıyor. Ruben ve Lou karavanları ile dolaşarak çeşitli yerlerde çalan bir ikili. Oldukça yüksek volümlü bir müzikleri var. Daha filmin başında Ruben'in kulaklarında sorun aşlıyor. Gittiği doktor işitme kaybının çok hızlı olduğunu kısa sürede sağır kalacağını söylüyor.

Bir arkadaşların yardımı ile işitme engellilerin duruma alıştığı bir kampa gidiyorlar. Ancak orada Lou'yla yer yok. Ruben'in tamamen dış dünyadan kendini yalıtarak işaret dilini öğrenmesi, sağırlığın felsefesini keşfetmesi gerekiyor.


Yüksek bir müzikle başlayan filmin daha sonra ara ara sessizliğe gömülmesini insan yadırgıyor. Yönetmen, bu tarzı benimseyerek biz izleyicilerin Ruben'in ne yaşadığını daha iyi anlamamazı istemiş sanırım. Daha önce pek çok filmde işitme engelli karakterler çıktı karşıma ama ilk kez bu şekilde işlendiğine denk geldi.

Ruben rolünü oynayan Riz Ahmed, mimikleri yaşadığı travmayı yansıtması ile oldukça başarılıydı bence. Nrdeyse bir gecede sağırlıkla tanışan bir müzisyenin derin çöküşü, agrasifleşmesi, gittiği rehabilitasyon merkezinde yalnızlaşması, yeniden duyma çabaları...


 

Sound of Metal, en iyi film, en iyi erkek oyuncu, en iyi özgün senaryo dallarında oscar adayı.
 

Yorumlar

  1. harika izlemeyi çok isterim not aldım

    YanıtlaSil
  2. Ben afişine bakarak izlemem demiştim. Aday olmadan önce yani. Fazla gürültülü olur gibime gelmişti.

    YanıtlaSil
  3. oooo bu film izlemeden bile söleyebilirim, alır oskar, oyuncu alabilir :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder