Bir film, bir dizi



 Ex Machina, günümüzde sıklıkla gündemde olan bir konuyu yapay zekayı işliyor. Genç bir teknoloji uzmanı Caleb, çalıştığı şirkette bir yarışma kazanır. Ödül olarak da şirketin ceo'sunun evinde 1 hafta kalmaya hak kazanır. Nathan'ın amacı ise ödül değil bir deneydir. Caleb'i yaptığı Ava adlı güzel robotuyla tanıştırır.

Arama motorlarının hayatımızı nasıl gözlediği, yapay zekanın duygularının olup olmadığı, neden robotlar hep kadın oluyor? gibi çok sayıda soru-konu var filmin içinde. Gelecek yapay zekanındır belki de kim bilir...

Bir de filmle ilgili okuduğum bir yorumda Adem, Havva, Allah kavramlarına göndermeden bahsedilmiş. Kadın erkekten yaratılmıştır olayı. 



Devs; Bu kez işin içinde yapay zeka yok ama yine yüksek teknoloji, yine gelecekte yapılmak istenen uçuk kaçık fikirler. 8 bölümlük minibir dizi. Ama itiraf ediyorum benkonuyu ancak 6. bölümde o da kıza anlatttıklarında anladım.

Amaya adlı kuantum bilgi işlem şirketinde bir bilgisayar mühendisi olarak çalışan Lily Chan'in erkek arkadaşı Devs adlı birimde çalışmaya başladığı gün ortadan kaybolur. Lily bu olayı araştırırken başına pek çok sorun gelir. Bu arada biz de Devs'in ne yaptığını öğreniyoruz. 

Dediğim gibi ben anlamakta zorlandığım için çok güzeldi diyemiyorum. Ama bir taraftan da insanlar nelerle uğraşıyor, neleri merak ediyor diye şaşırmadan da duramıyorum. (Konuyu yazmayayım, seyredecekler için heyecanı kalmaz)

Yorumlar

  1. Bu tür film ve kitapları ben de anlayamıyorum;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))))) zor işimiz, hayat fazla teknolojik oldu artık.

      Sil
  2. Teknoloji ve bilim kurgu türündeki filmleri severim. Ama iş fantastik boyutlara vardığında ilgi alanımdan çıkar. Yapay zeka konusunda büyük ilerlemeler kaydedileceğine inanıyorum fakat onların bir gün egemenliği ele alacağı absürd bir yaklaşım mesela. Haklısınız insanın ilgilendiği konular da tamamen değişti. Bakalım bu işin sonu neye varacak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Homo sapiensler yapay zekayı da siler yeryüzünden:))))
      Fazla fantazi beni de sarmaz. Kimi de birşey anlatmıyor. O daha da sıkıcı

      Sil
  3. devs benimde izlediğim bir dizi idi. Yeni bir diziye başladım bende debris

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duymadım Debris'i epey dizi var izlenebilecek.

      Sil
  4. Bu aralar korku-gerilim takılıyorum sebebini bilmesem de :D aslında teknoloji-bilim-kurgu pek sevsem de bu ikisini şimdilik pas geçeceğim, yine de paylaşım için teşekkürler :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerilim benim her daim sevdiğim tür. İyi önerilere açığım bu arada. Ara ara farklı türleri de seyrediyorum işte.

      Sil
  5. Selamlar, Devs dizisini gelecek zamanlara dair fikirler açısından merak ettim...
    Ex Machina, izlediğim bir film ama yıllar geçmiş üzerinden. Arşivine bakmadan tazelemeye karar verdim. ;) Yapay zeka ürünlerini ellerimizde taşıyoruz aslında. Bununla ilgili absürd bir film olan Jexi'yi izlemiştim. Yapay zeka orada da kadın olarak karşımıza çıkıyordu...

    YanıtlaSil
  6. Sorma bu ara ben de karıştım. Aklımda tutamadığımdan not almaya başladım artık. Kitap, dizi, film önerileri. Sırayla izleriz

    YanıtlaSil
  7. ilkini izledim, ikinciyi bilemedim, izlenmese de olur gibi duruyo sankuuu :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder