Ağaç Ev Sohbetleri 82


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin bu haftaki konusu Kaplan Diary'den geldi. 

"Karşı cinste sizi en çok şaşırtan şeyler nelerdir? Sosyal yaşamda cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak için neler önerirsiniz?"

Erkeklerin çok konuşması, dedikodu sevmesi ve süse önem vermesi...İlk anda bunlar aklıma geldi. Yani kimi erkek cidden çok konuşuyor. Mesela benim küçük oğlum; hatun kişi kuzeni ile çok konuşma yarışması yaptı ve kazandı. Ve inanılmaz önemli askerlik anıları konuş konuş bitmiyor. Sonra cidden çoğu dedikodu seviyor. Ya ben öyle süsü sevmediğimden bilmiyorum işi "fondoten, kıl tüy temizleme boyutunda abartan"lar bana tuhaf geliyor. Bakım tabi ki önemli. Kastettiğim bu değil. Ama doğal olan bazı şeyleri yoketmeye çalışmak. Aslında insan çevreye sıkıntı vermiyorsa nasıl isterse öyle yaşasın. 

Konumuzun ikinci kısmı ise biraz sıkıntılı sanki. Eğitim şart. ma başta kadınların eğitimi, erkekleri üstün gören kadınların eğitimi. İlk kez lise de böyle birini tanımıştım. Okul dönüşü sohbet ederken bir kız arkadaşımız erkeklerin üstünlüğünü çatır çatır savunmuştu. Okulda veliler arasında da sıkça denk geliyorum. Erkek çocuklarını kızlarından daha çok önemsiyorlar. Böyle düşünen anne daha evin içinde kızına erkek kardeşine hizmet etmesi gerektiğini empoze ediyor. Sonra okulda; kızlara ev ekonomisi, dantel falan gibi dersler erkeklere daha el becerisine yönelik olanlar...Düğünlerde hemen kızlara mini süslü gelinlikler giydirme; beni yıllardır en rahatsız eden şeylerden biridir. Kız çocuğu bebeyken gelinlikle ne kadar güzel olduğu mantığıyla yoğruluyor. Erkekler sokakta oynayabilirken belli bir yaşın üstündeki kız oynayamaz.

Daha pek çok örnek verilebilir. Önce kadın bu mantıksızlığından kurtarılmalı. Çünkü kadının en büyük düşmanı yine kadınlar bence. Hem toplumsal baskıda, hem kıskançlık da, sürekli bir altını oyma hali. Gelin kaynana, gelin-görümce var da gelin- kayınbaba yok mesela. Hoş erkekleri savunduğum sonucu çıkmasın yazdıklarımdan. Anlatmak istediğim kadının kadına düşmanlığını bitirebilirsek ciddi bir adım atarız.

Yorumlar

  1. Ağzına bal dökmüşler, kızkardeşlerin erkek kardeşlerine hizmeti ne kadar doğru, çamaşırını ver, gömleğini pantolonunu ütüle, yemeğini yap, bulaşığını yıka ilacına varıncaya kadfar hep ver hep ver....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben daha şanslılardanım sanırım. Annem de babam da o mantıkta değildi. Hoş yine de toplumsal baskı, alışkanlılar hissediliyordu ama yine de demokratik bir ortamdı diyebilirim ev içi için. Ama çok kişi de bunu gözlemledim.

      Sil
  2. Sahiden dedikoduyu çok seviyorlar ama hala sorsan kadınlar hep dedikodu yapıyor.

    YanıtlaSil
  3. Bakış açınız çok doğru. Hak veriyorum söylediklerinize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tartışmaya epey açık bir konu aslında.

      Sil
  4. Eğitim şart bence de ama hem kadına hem erkeklere verilmeli bu eğitim... Kadının düşmanı kadındır bu söze katılıyorum, en basitinden yönetici çalışan ilişkilerinde bile bunu yaşıyoruz... Güzel bir yere değinmişsiniz aslında erkekler yüceltilmemeli bunu yapan kadınlar kesinlikle... Önce bu ayrım olmamalı...
    Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkeğe eğitim tabi ki. Yazarken yanlış anlaşılmaktan korktum aslında. Kesinlikle erkekleri savunmak değil amacım. Ama kadının kadına yaptığı bana çok çok ters gelmiştir hep. Erkeği en başta üstün varlık gibi gösteren-gören evdeki annesi.

      Sil
    2. Çok haklısınız bence kimse yanlış anlamamıştır, ifadelerinizle açıkça belirtmişsiniz, bir kez daha teşekkürler :)

      Sil
  5. Sizi şaşırtan konular bir erkek olarak beni de çok şaşırttı:-)) Sadece dedikoduya çok şaşırmadım, o konuda size katılıyorum:-) Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedikodu sosyalleşmenin bir yoluymuş aslında. Çirkinleşmeden yapıldığında belki de o kadar da kötü değildir.

      Sil
  6. hımms ikinci kısım ilginçti hepsiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aykırıyım ben:)))) Şaka bir yana her daim evin-ailenin aykırı kişisi oldum biraz. Çıkıntı, muhalif.

      Sil
  7. Hımm oldukça güzel bir yazı..Bence kadın kadının düşmanı mıdır..Bunu da ele alalım bi ara..Ya da bir kadın bir kadıni neden kıskanır ve bunu belli eder..Erkek dünyasında bu yoktur mesela..ilginç dimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç ve gerçek malesef. Kadın kadın için süsleniyor, kadın kadını kıskanıyor, zaman zaman kuyusunu kazıyor. En başta evin içinde kendi çocukları arasında ayrım yaparak erkeği yücelten de bir kadın malesef.

      Sil
  8. Erkeklerin genel olarak çok konuştuklarına dair tespitinize katılıyorum. Özellikle yaş aldıkça dayanılmaz boyutlara çıkabiliyor bu özellikleri, kendimden biliyorum:)) Lakin size katılmadığım husus erkeklerin kadınlara nazaran daha çok dedikodu yaptıkları hususu. Yine çoğunlukla erkekler, belirttiğiniz üzere askerlik anılarının dışında futbol, siyaset ve iş dünyasına ilişkin konularda konuşurken moda, magazin, kim ne giymiş, kim ne takmış, kim ne almış vs. konularıyla çok ilgilenmezler diye düşünüyorum.

    Diğer konudaki yaklaşımınıza tamamen katılıyorum. Aslında sıkıntılı bir durum değil, gerçekleri tüm açıklığıyla dile getirmenizden dolayı sizi kutlarım. Cinsiyet ayrımı ve kadına şiddet konularının çözümün erkeklere bırakılmamalı bence. Dediğiniz gibi bunun bir sorun olduğunu ve çözümünün toplumun değer yargılarının yıkılmasından geçtiğini kadınlarımızın öğrenmesi ve öğretmesi gerekir. Gençlerde bir uyanış seziyorum ama bu başka bir sorunu ateşliyor. Yeni nesil evliliğe mesafeli yaklaşıyor artık. Bunun nedeni toplumun değer yargıları ile rasyonel düşünme tarzı arasındaki bocalamalardır. Çok güzel bir yazıydı, teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  9. Küçük çocukların makyaj kanalları olduğunu bilmiyordum ama vardır. Küçüklere özel malzeme olduğunu biliyorum. Yeğenimden duymuştum. Erkekli vurgusu var evet. Hatta hiç unutamağım bir olay vardır. Ben sağlık açısından bakarak çocukları çok erken sünnet ettirdim. Ada 1.5 yaşında iken başka şehirdeki bir tanıdığa gitmiştik. Konu açıldı. Hiç ummazdım biri "a gerçekten mi açın bakayım" deyince ben şok. Yani tamamen sağlık noktasından baktığım bir sünnet olayını bu şekilde teşhir etmek...
    Teşekkür ederim yorumların için. Ufkum açılıyor bu tartışmalarla.

    YanıtlaSil
  10. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.
    Kadınların giyimi, hatta yaptırdığı estetik konusundaki konuşmalara denk geldiğim için belki dedikodu yapıyorlar dedim. İş yerinde denk geldiğim bir olayda mesela genç bir stajyerin burun estetiği yaptırıp yaptırmadığı konusunda tartışan birkaç kişi. Ve bunlar tanınmış köşe yazarları. Ben magazin izlerim hatta çerezlik filmler gibi kafa dağıtır bazen. Ama bir başkasının yaptırdığı botoks, giydiği kıyafet ya da partneri beni zerrece ilgilendirmez; yargılamam-sorgulamam. Yine zaman zaman erkeklerin yolda yürüyen kadınların kılığı, makyajı konusundaki yorumlarına denk gelmişliğim var.

    YanıtlaSil
  11. 50 yaşındayım hala erkeklerin bir çok yönüne şaşırıyorum 🤣

    YanıtlaSil

Yorum Gönder