Bereket Denizi serisi/ Yukio Mişima


 Okuma Şenliği kapsamında serinin ilk 3 kitabını okudum. Daha önce hiç tanımadığım bir yazar Yukio Mişima. Mişima 45 yaşında seriyi bitirdiktan sonra  "Artık bittiğimi hissediyorum. Piyesler, uzun romanlar, her türlü şey yazdım. Artık yapacak hiçbir şeyim kalmadı." diyerek intihar etmiş. Netten okuduğuma göre; dört genç takipçisinin yardımıyla, samuray kılıçları kullanarak Japon Savunma Kuvvetlerinden bir komutanı esir almış, balkona çıkıp Japon askerlerine yeni anayasanın orduyu kısıtlamasının getirdiği tehlikelerle ilgili bir konuşma yapmış ve sonrasında da yoldaşlarından birinin kafasını kesmesiyle sonuçlanan bir seppuku töreniyle intihar etmiş. Ölmeden önce son sözleri "Beni yeterince iyi duyduklarını sanmıyorum." olmuş.

Diğer kitaplarını bilmiyorum ama okuduklarımda da Japonya'nın eski kültürlerinin değişmesine tepkisi var hep.

Bereket Denizi serisine gelecek olursak; Bahar Karları'nda zengin ve üst sınıftan Kiyoaki, hukuk öğrencisi arkadaşı Honda var. Honda mantıklı ve başarılı bir hukuk öğrencisi olmasına karşın sürekli Kiyoaki'nin etkisi altında. Kaçak Atlar ve Şafak Tapınağı kitaplarında Kiyoaki'nin başka bedenlerden yeniden hayat bulduğuna inanıyor. Honda bunun kanıtlarını bulmak için Hindistan'a yolculuk yapıp yeniden doğuşu inceliyor. Kaçak Atlar'da yazarın siyasi görüşü daha belirgin gibi. Toplumsal değerlerin değişmesine tepki duyan gençlerin eylemleri ve seppuku yaparak ihtihar etme bu kitapta epey yer bulmuş.

Ben son kitap Meleğin Çürüyüşü'nü henüz okumadım. Azıcık ara vereyim dedim. Kitaplarda özellikle yeniden doğuş, dini kavramlar, ritüeller ayrıntılarıyla verilmiş. Yer yer bana ağır geldi diyebilirim. Dönüp dönüp yeniden okuduğum oldu. Serinin kitabı diye kütüphane görevlisi başka bir kitabını vermiş onu okuyacağım şimdi. Hazır gelmiş bir bakayım.

Yorumlar

  1. Enteresan bir hayat hikayesi. Bu psikolojide olan bir yazarın kitapları oldukça ağırdır:-) İyi okumalar ve keyifli bir yeni haftanız olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın hayat hikayesini de okumuştum biraz. Pek de iyi şartlarda büyümemiş. Yani ev içi dengeler. Çocuklukta yaşananlar bazı insanların geleceğini daha net çizgilerle belirliyor sanki.

      Sil
  2. Bu sene okuyayım diyorum bakalım...
    Seri severim ben cunku

    YanıtlaSil
  3. ooo mişima oooo :) işiguro, murakami, mişima, doğunun yıldızları, okuyum bu seriyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MUrakami okumadım ben henüz. Kütüphanede yoktu. Bir kitap alışverişine dahil etmeli aslında.

      Sil
  4. Her ne kadar ağır geldisye de ben de okumayı sürdüreceğim. Birkaç kitap ara verdim sadece. Elimde bir kitabı daha var zaten.

    YanıtlaSil
  5. Yukio misima'yı herkes anlayamaz gerçekten yazıları çok ağır ama çok güzel insanı içine çekiyor bir başlayan bir daha bırakamıyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder