Ağaç Ev Sohbetleri 79


 Ağaç Ev Sohbetleri 79'un konusunu Gülten Çapkın belirlemiş bu hafta. "Para olmadan yaşanılır mı?"

Şimdi Deeptone hep olumsuz-negatif bakıyorum diye kızıyor ya ama yaşanılmaz işte.

Nedir para? Sözlümk anlamıyla düşünürsek mal ve hizmetlerin değiş tokuşu için kullanılan en geçerli şey. Trihte ilk parayı Lidyalılar basmış. Ama para olmadan da takasla mal ve hizmetlerin karşılığı ödenmiş. Para sadece rakamlarla ifade edilen bir şey değil prestij de sanki. Yıllar boyunca kazanılan zaferler, büyük imparatorlar bu paraların üstünü süslemiş. O değerli şeyi saklamak için bankalar kurulmuş. Para için cinayetler işlenmiş...

Parasız yaşar mı insanlar? Yaşayabilir miyiz? Hiç sanmıyorum. Hele bizim ülkede. Yakında nefes aldı parası alacaklar. Ama elimizde tuttuğumuz şu somut kağıt ve madeni parçalar olmaz belki gelecekte. Teknolojiyle birlikte para elektronik ortama taşınıyor ya. Mesela bankada bulunan paranız gerçekten orada bir kasada durmuyor. O para bir biçimde hayatın içindeki döngüde. Sonra sanal para olayı çıktı. Bitcoin mesela. Olayın ayrıntısını iyi bilmiyorum ahkam kesmeyeyim o yüzden. Ama gelecekte belki de olay hep elektronik paraya dönecek.

Yorumlar

  1. Parasız yaşanılamayacağı konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Bitcoin dünyanın en büyük gerçeği ve gerçekten de gelecekte fiziksel paranın yerini alacak tek alternatif. Ama sürekli dolandırıcılık, sahtekarlık konularına alet edildiği için, detayını bilmeyen insanlarda inanılmaz bir olumsuz, negatif etki yaratıyor:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi her ne kadar ne olduğunu bilsem de ayrıntısını hiç bilmediğim bir konu Bitcoin. Ama gidişat bana da öyle görünüyor. Her konuda olduğu gibi bunanla ilgili de iyi bir araştırma yapmak lazım yatırım yapmadan önce.

      Sil
  2. bence kesinlikle kalkamaz para...

    YanıtlaSil
  3. elektronik para olmasın, nakit para harcamak daha zevkliiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vala benim suçum yok. Ama ben kredi kartını seviyorum. Para taşımadan rahatlık.

      Sil
  4. Doyamıyoruz bir türlü...

    YanıtlaSil
  5. Para sömürünün en büyük nedeni bence. Evet bundan sonra parasız bir dünya düşünemiyorum. Çünkü sistem bunu zorunlu kılıyor, daha iyi sömürmek için. Oysa para icat edilmeden önce binlerce yıl yaşamış insanlar. Elbette pek çok icat, bilimsel ve teknolojik gelişme para sayesinde olmuş ama bir o kadar da zararı var bence:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder