Neowise kuyruklu yıldızı


Cuma günü Neowise kuyrukluyıldızı konusunda bir fotoğrafa denk geldim tesadüfen. Neymiş ne değilmiş diye netten baktım. Baktım ya unuttum sonra. Ertesi gün bizim tarla zamanı malum. Sabahtan Altınköy'de yüzdük, tuzlandık öğlen tarlaya geçtik. Akşam yeniden aklıma geldi çocuklara falan bahsettim. Deniz'in ilgisini çekti. Netten baktık yeniden 12 temmuz da günbatımında da görülüyormuş diye okuduk. Normalde gün doğumuna yakın. Neyse Deniz hasırı serdi yere "bekleyeceğim" dedi. Ama işte uykuya yenik düştü. Saatleri sabah 4'e kurup yattık.

Tek kalkan ben oldum:((( Deniz "ay var görünür mü acaba?" oldu. "Hadi yat sen ben görürsen uyandırırım" dedim başladım beklemeye. Yarım saat geçti ne gelen var ne giden:))) Hadi dürbünle bakayım deyince harbiden gördüm Neowise'yi...Deniz ve Devrim geldiler Ada beni uyandırıyorsunuz diye kızdı...

Bir kaç çekim denemesi de yaptım. Eh fena olmadı eldeki imkanlara göre.


C/2020 F3 Neowise kuyruklu yıldız son 25 yılın en parlağıymış ve bundan yaklaşık 6800 yıl sonra yeniden gelecekmiş. Okuduğum kadarıyla hala görülebiliyor. NASA'dan araştırmacılara göre, Neowise kuyruklu yıldız yaklaşık 5 kilometre çapında. Bilim insanları, Neowise'ın çekirdeğinin Güneş sisteminin 4,6 milyar yıllık kökenlerinden gelen isli bir malzemeyle kaplı olduğunu söylüyor.

Gün doğumundan önce (ben 4.40 gibi gördüm) kuzey doğu yönüne bakmak gerekiyor. Capella adlı yıldızın solunda kalıyor. Ufka yakın görülmeye başlıyor. Cep telefonlarına indirilen basit programla capella'nın yeri rahatça bulunabilir.


Yorumlar

  1. yaa ne güzel bir ortam olmuş ve o bekleyişten sonra nihayet görünce nasıl bir heyecan olmuştur ben de görmeye çalıştım ama bir türlü bulamadım hala varsa görebilirim belki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle keyifliydi sonuç. Fotoğraf estitik değil ama o ana tanık olmak süperdi. Hala görülüyormuş. Evden denemedim aslında sabah deneyeyim bir.

      Sil
  2. şahane yakalamışsın Saadet ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha iyi lens ve uğraşı ile süper olur ya gökyüzü konusunda acemiyim hala

      Sil
  3. Çok güzel bir ana tanıklık etme şansın olmuş, bekleyiş heyecanı, sonuç güzel bir gece olmuştur, tabi gece serin değildiyse...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok İzmir'in geceleri bu mevsimde hoş oluyor. Hatta dışarıda yatmak bile mümkün. İşte gündüz çalışıp yorgun olunca uyku ağır basıyor sadece.

      Sil
  4. ay hani meteor varmış o mu bu yani, dün gece de sabaha karşı dört beş civarında görülecek dediler ama kim kalkcak da bakcak :) ada gibi hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım aynısından bahsediyoruz:)) Tembellik etme 6800 yıl bekleyemeyeceğimize göre. Ada çatlağı eskiden böyle değilde, yıldız yağmuru falan beklerdi. Bu ara duble atarlı ergen modunda...

      Sil
  5. Hala geçişi sürüyor. Hatta nette 22 temmuzda en yakınolacağı zaan diye okudum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder