Resmi Sırlar- Official Secrets


Film, İngiliz İstihbarat Servisi GCHQ’de çevirmen olarak çalışan Katharina Gun’un gerçek yaşamından yola çıkıyor. Film ldukça yakın zamana, 2003 yılına ışık tutuyor.
Saddamın ölümüyle devam eden AD'nin Irak'a müdahalesi ve bunun altında yatan grçekler neydi?

Katharine çok ciddi bir suç olmasına karşın vicdanın dinliyor ve çevirisini yaptığı bir bilginin basına sızmasını sağlıyor. 


Sanırım çoğumuz anımsıyordur o günleri. Sonuçta savaşı tv'lerin karşısında canlı canlı izlemiştik. Bush Irak'a savaş açmaya karar verdi ve bunun için iyi bir bahaneye ihtiyacı vardı. "Irak'ın elinde toplu imha silehlerı olduğu' belirtilti kamuoyuna. Peki gerçekten Irak bu silahlara sahip miydi?

Aslında savaşın gerçek olmayan dayanaklarla çıkartıldığını anlayan çevirmen Katharine, işte bu noktada duruma itiraz ediyor. Sonuçta o savaşta çocuklar ölecek, suçsuz halk ölecek, askerler ölecek....
Bilgi basında yer alıyor ancak yapılan bir yazım hatası nedeniyle belge sahte olarak alılanıyor. Yine de kurumda açılan soruşturmada tüm çalışanlar zan altına girince Katharina Gun suçunu itiraf ediyor.

 Irak’a saldırmakla sadece Sadece Saddam’a saldırmış olmazsınız, 30 milyonluk ülkeye saldırmış olursunuz. Böyle bir şeyin acısına katlanamazdım; açıkçası başkalarının nasıl dayandığını da anlayabilmiş değilim. Tony Blaire’in kendini beğenmiş halini izledim ve harekete geçmem gerektiğini anladım. Yaptığımdan pişman değilim, üzgünüm ama sadece başarısız olduğumdan dolayı üzgünüm” 


Her ne kadar özgürlüğünü tehlikeye atsada yaptığı hamle ile malesef savaşı önleyemedi. Yine de dik duruşu ile cidden izlenmeye değer.

Yorumlar

  1. Merak ettim, not aldım ilginçmiş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. izlemek lazım bu filmi, ben de not ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzelmiş. Ben bir süredir görüyordum izlediğim sitede. Ön araştırma yapmayınca o kadar iuyi değildir diye düşünmüştüm.

      Sil
  3. bende inşallah bir ara izleyeceğim

    YanıtlaSil
  4. oleey izlemedim saool. senin filmleri izliyom heep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak sevindirik oldum şimdi. Sonuçta bir film bloğu değilim ama önerilerim beğenilmesi güzel.

      Sil
  5. Gerçek hayat hikayelerini seviyorum, casusluk filan izlenebilir :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder