Jack’in Yaptığı Ev – The House That Jack Built


Şöyle bir konusuna ve afişine bakarak seyretmeye karar verdiğim film çok çok ilginçti. Film temel olarak bir seri katilin 10 yıl boyunca işlediği cinayetleri anlatıyor. Film,  katilin bir kişiye 5 vaka üzerinden kendisini anlatması ile başlıyor. Yaklaşık 2.5 saat boyunca gerek film modunda gerek aralara serpiştirilmiş animasyon tarzı felsefik anlatımlar var.

Jack aslında oldukça yüklü bir mirasa konmuş, kendi evini tasarlayan bir mühendis. Zaten en baştan bir göl kenarında istediği evi yapacak gücü olan birinin ne diye onu bunu öldürdüğüne anlam veremiyorsunuz. Evn yapımına başlayıp bir kusur bulup başlayıp yıktırıyor. Ayrıca fena halde takıntılı. İşlediği cinayet sonrası evi temizlemeden çıkmıyor hatta defalarca kontrol ediyor.

Ama bir noktadan sonra cinayet işlerken birak komik olan bu takıntı ortadan kalkıyor ve Jack daha bir cani daha bir kendini beğenmiş hale geldiğini görüyoruz.


Filmin yönetmeni Lars von Trier biraz fazlaca aykırı olmakla tanınıyor bu arada. Okuduğum kadarıyla bir filminde taciz suçlamaları da olmuş. Ve seyredeceklere not; film şiddet içeriyor.  İnsanı rahatsız eden sahneler var. Niyayetinde adam öldürdüğü tüm kişileri koca bir dondurucuda saklıyor. Hatta bir noktadan sonra onlara şekil vermeye falan başlıyor.

Yönetmen filme getirilen eleştirilerle ilgili; 
 “Herkes tarafından sevilmemek oldukça önemli çünkü öyle olmaması hatalı olduğun manasına geliyor. Filmimden yeteri kadar nefret edildiğinden emin değilim bu arada. Eğer çok popüler olursan bir sorun var demektir.  demiş mesela.

Yorumlar

  1. Konusu hayli ilginçmiş. Eleştirilere verdiği cevap da bir o kadar etkileyici. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Evl temizleyen bir katıl:)))) iyiymis

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. He valla. O kısımları komuktu. Bende biraz takıntılı olduğum için kendimi gördüm hatta.

      Sil
  3. Hımm gerilim ve korku bir arada..🙂 Filmi izlemedim ama yönetmenin eleştirilere verdiği cevap da çok ilgi çekici olmuş.."Eğer çok popüler olursan bir sorun var demektir." Doğru..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yönetmeni tanımıyorum. ama biraz sorunlu gibi. Hoş sorunlu insanlar sanatta daha mı iyi bilmem ki. Araştırmalı bunu bir ara

      Sil
  4. Polisiye ise izlemem lazım. Not aldım. Teşekkürler canım:)

    YanıtlaSil
  5. çok çok kötü olduğunu düşündüğüm bir film bu. filmde bir dolu felsefe var, ders gibi, filmde ders olmaz. trier de zaten ruhsal sıkıntıları olan bir yönetmen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıntılı olduğu kesin ama ben sıkılmadan izledim. Bir iki sahne dışında rahatsız da olmadım. (nasıl bir ruh halindeydim acaba millet salonu terketmiş seyrederken) İlk yarıda yani takıntılarının olduğu kısımda eğlenceli bile gelmişti bana film. Sonra biraz cozuttu sanki..

      Sil
  6. trier, danimarkalı, dogma adında bir akımı başlattı, bikaç arkadaşı ile, dogma güzel bişi, bi çeşit doğal sanat gibi, trier in ilk filmleri iyi, europa, karanlıkta dans, dalgaları aşmak, dogville gibi. bunları bak izle. sonra bozdu. sanırım bu ünle ilgili bişi. çok ünlendi. herkes ona hep iyi dedi filmlerin filan. yani yalnız kaldı. eleştiren yok onu çevresinde. böylece sanatı bozulmuş olmalı. kötüleşti filmleri iyice. bu filmde de kendini peygamber gibi filan görüyo zaten :) yani, aşırı kendini beğenmekle ilgili bu yaa :) bir de gündelik yaşam konuşmaları var. kendisi gerçekten de ruhsal açıdan bozuk biri. bak ona benzer bir de david lynch var. çok benziyolar birbirlerine. bunların yaptığına sinema denmez :) ama gerçek sinemacı da çok yanii. yenilerden, asla gözlerini kaçırma ve başkalarının hayatı filmlerinin yönetmeni gibi örneğin, sefertası filmi işte örneğin. two popes gibi. iyi film belli oluyor. iyi filmlerde dramaturgi diye bişi var. tiyatrodaki gibi yani. bir öykü bir çatışma ve düzgün bir sinema dili olacak. bir yönetmen kendisi istedi diye kendine göre sinema yapamaz yani. kuralları var sinemanıın. yapar film ama ona film denmez sinema denmez. başka bişi olur oo. ama seveni çok olur o başka. bu da bir ölçü değil ki. herkes sevse de kötü film olabilir yanii. bunun nedenii, insanlar ortalama filmleri severler. yeteneklileri sevmezler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder