Ev yapımı tahin helvası


Hiç tatlıcı bir insan olmadım ama enderolarak sevdiğim ve dayanamadığım bir şey varsa o da tahin helvasıdır. Benim zaten tatlıcı olan evin erkekleri ise haliyle hiç hayır demezler. Marketten alırken hip suçluluk hissettiğimi için evde yapılır mı diye nette biraz araştırdım. Epey bir yapan varmış. Kimi tarifi sevdim kimini benimsemedim haliyle. Meseya 200 gr tereyağ ya da margarin koyanlar var ki ne anladımk evde sağlıklı helva yapmaktan o zaman.



Sonuçta ondan bundan kendim birşeyler yapmaya çalıştım. 2 su bardağı un, 2 kaşık tereyağı, 2 su bir buçuk su bardağı tahin, 2 kaşık harnup tozu ve yarım su bardağı pudra şekeri.

Önce unu tereyağı ile kokusu çıkana kadar karıştırıyoruz. Sonra içine pudra şekeri ve harnup tozunu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Şeker eriyince ocağı kapatıp birazcık soğutuyoruz. Ben rondodan çektim ki topaklanmalar varsa gitsin diye. Daha sonra tahini de ekleyip karıştırdım biraz. Streç film geçirdiğim bir kalıba iyice bastırarak döktüm harcı.

Ertesi güne kadar dolapta bekleyen sonuç budur. Biraz dağıldı keserken. Yağın az oluşu mu neden bilemiyorum. Çocuklar tahin helvası tadı var dediler ve epey severek tükettiler. Yeniden yapılacak yani.  Dediğim gibi tarifleri kendime göre uydurdum. Şekeri ve yağı azalttım. İçine harnup tozu ekledim. Bir de ceviz ekledim ki severim cevizi. Mesela şeker az olduğu biraz bal dökerek ikram ettiğim oldu.




Yorumlar

  1. ben de sadece un helvası severim o da biraz yerim tamam :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar iyiymiş seninki. Hep kilo olarak dönüyor bu tür gıdalar.

      Sil
  2. Hiç denemedim. Açıkçası evde yapılabileceğini de bilmiyordum. Tahini çok seven biri olarak deneyebilirim.. Ama evde büyük ihtimalle bana kalır.:) Kimse yemez benden başka.. Onlar irmikçi çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendine az denersin o zaman. Bizimkiler içinde şeker olan herşeyi tüketme yeteneğine sahip. Çok fenalar yani...

      Sil
  3. Hiç aklıma gelmemişti evde yapmak, ne iyi fikir :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok severim ama dışarıdan aldıklarımdaki katkı olayı rahatsız ettiği için deneyeyim dedim.

      Sil
  4. oyy evde ha amanin bayılırıım, sütlü tatlıcı olsam da helva da güzeel. aklında olsuun, bilmiyosan yanii, izmirin en iyi helvacısıı, havra sokağında, altan manisalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak bilmiyordum bunu. Havra sokağına balık almaya da gideriz aslında. Bir sonraki gidişimde bakayım.

      Sil
  5. Benim de balık sonrası mutlaka helva çeker canım. Evde yapmak için uğraşmam o ayrı 🤣

    YanıtlaSil

Yorum Gönder