Pyrgi-Sakız



Pyrgi, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan bir köy. Sanırım Sakız Adası'na giden herkesin uğradığı bir yer. 

Kuruluşu 13. yüzyıla dayanan köyün en önemli özelliği evlerin dış cephesindeki süslemeler. Kazıma-sıvama tekniği ile siyah-beyaz motiflerden oluşan süslemeler var evlerde. Her ev ayrı bir sanat eseri adeta. İnternetten okuduğuma göre evler önce beyaza boyanıyormuş daha sonra kazınarak siyah kumla şekkiller veriliyormuş. 

Merkeze 25 km uzaklıkta. Toplu ulaşım olduğunu sanmıyorum. Biz araç kiralayıp çevredeki 3 köyü gezdik. Birde 2 plajda yüzdük. İşin aksi tarafı yoldayken yağmura yakalandık. Güneş olmayınca fotoğraf olayı biraz sıkıntı oluyor malesef. Ama gezmek için hava mis gibiydi.
 

Köydeki süslemeler kadar daracık sokaklar da ayrı bir güzel. Ordan oraya girip çıkıp duruyorsunuz. O daracık sokaklara çıkıntı yapmış balkonlar. 13. yüzyıla dahayay bir yerleşim yerinin bu kadar güzel korunmasına imreniyor insan. Ülkemizdeki güzellikleri o denli hızla yokediyoruz ki. Hem güzel bir koruma hem uygun fiyat hem de tanıtımla adamlar dünya kadar turist çekiyorlar. Bizdeki pek çok köyse ya kaderine terkedilmiş ya tanıtım yok.

Bu arada hiç sokak köpeği görmedik. Az sayıda kedi vardı. Adanın genelinde durum aynı. 



 



Yorumlar