Ağaç Ev Sohbetleri 266


 Geç olsun güç olmasın deyip bu haftaki Ağaç Ev Sohbet konusuna dahil olayım. Sevgili deeptone

"Dünyada evli çiftler artık çocuk sahibi olmamayı seçiyorlar. Neden böyle bir eğilim var?"

diye sormuş bu hafta.Çocuk yapmak, bakmak büyük sorumluluk. İşin duygusal tarafı var. 7-24 sürekli sorumlu olduğunuz biri var artık hayatınızda. Küçükken yine kolay. Zaten oyun çocuğu en fazla yaramazlık yapar. Altını değiştir yemini suyunu ver sarıl, öp, kokla, oyna....

Ben ilk doğumumdan sonra çalışmaya devam ettim. İstanbul'a sırayla kız kardeşim ve kaynanalar gelip baktılar Ada'ya. İzmir'e yerleştikten sonra daha kolaydı ama Deniz doğacağı zaman her iki annede de sağlık sorunları çıkınca bir çıkmaza girdik. Ya bakıcı tutacaktık ya işi bırakacaktım. İkinciyi seçtim (o zamanlar iyiydi de şu ekonomide bırakmasaymışım keşke diyorum) İş hayatı daha kolay aslında. Evde olunca bir tık asosyal oluyorsunuz, kendinize pek bakmıyorsunuz falan. Ama genel olarak ben çocuklarımla geçirdiğim zamandan çok memnunum. Oyun oynadık, gezdik, kitap okuduk, belgesel izlerdik sürekli.

Çocuklarla gezmek bence zor değil. Biraz onlara biraz bize göre ayarlayıp biz gezdik. Sonuçta ben gezmeyi, denizi hep sevdim. Neden çocuklarımla yapamayayım? 

Ama büyüdükçe sizden kopuyorlar. Dışarıda ne yapar, kimler arkadaşlarıdır ... Hep soru işareti. Üniversite ve başka şehir. Kopuş daha da keskin. Özellikle Ada bizden çok uzaklaştı. Bunun nedenini hala çözemedik. İnsanın aklı hep onlarda kalıyor. Bir şey yeseniz "Ada'da olsaydı" geçen Sakız'a gittik "Ada'da gelseydi" sürekli bu modda. Neden aramadı? Neden bayrama gelmedi? Bugün ne yedi acaba? Bir ara gece kafede çalıştı. Geç saatte eve gidiş. Vardı mı eve? Müthiş yorucu bir şey. 

Bir de günümüzde işin ekonomi boyutu var. Cidden pahalı bir şey çocuk büyütmek. Hel bizim gibi sosyal desteğin olmadığı herşeyin pahalı olduğu bir ülkede. En temel çocuk bezi bile büyük yük. Eğitim berbat aileler özel yöneliyor. Artık milyonlar telaffuz ediliyor. Hadi çocuk üniversite kazandı ama yurt çıkmadı. Ev kiraları arşa çıktı. Ben üniversitedeyken bara bira içmeye bile gittim. Şimdi çocuklar çay içemiyorlar. Bu da çocuk yapmamada önemli bir faktör diye düşünüyorum.

Yorumlar