Ağaç Ev Sohbetleri 235


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin 235'inci hafta konusu sevgili DeepTone'dan;

"Ortalama insan sağlığı gelecekte günümüzden daha mı kötü olacak"

Bu kişilerin nerede, hangi ülkede, hangi ekonomik koşullara göre yaşadığına göre değişecek bence. "ortalama" vurgusu yapıldığına göre çoğunluğu düşüneyim ben. Dünyadaki insanların çoğu ekonomik olarak daha kötü şartlarda olduğunu düşünürsek; Evet insan sağlığı daha kötü olacak.

Tamam tıp gelişiyor. İnanılmaz icatlar var. Gelişimin hızına ayak uydurmak kimi zaman zorlaşıyor. Ama işte o gelişmelere ulaşmak artık toplumun geneli için mümkün değil. Mesela dün bir haber vardı. Artık Türkiye'de yurtdışından gelen ilaçların denetimi yapılmayacakmış. Ya da en azından öneri bu ama uygulanır kesin. Yani denek olacağız bir yerde. Kim üzerinde denenir incelenmemiş bir ilaç haliyle ilaca ulaşması zor olan kesim.

Sonra Türkiye'de üretilen portakal, mandalin, incir vs: gibi pek çok ürün gümrüklerden geri dönüyor. Neden aşırı ilaç kalıntısı, zehir. Atıyolarmı bunları? Sanmam. Pazarlardan aaa ucuz portakal buldum deyip alıyoruz. Zehirleniyoruz.

Zengin ülkeler atılkalırın bizim gibi ülkelere satıyorlar. Toprakları temiz, insanları sağlıklı. 2021 yılında AB ülkelerinden Türkiye'ye ihraç edilen katı atık miktarı 14.7 milyon tonmuş. AB dışına gönderilen çöpün yüzde 29'unu alarak birinci sıradaymış. Pek geri dönüşüm yapmadığımız da düşünülürse oraya buraya atıp gömüyorlardır bu çöpleri.

Çöp de değil ki sadece. Madenler var. Türkiye gibi pek çok ülkede maden aranıyor, toprakları-suları kirletiliyor. Şu bir gerçek kirlenen topraklarda yaşayan nüfus dünyanın çoğunluğu. 

Hatta deprem gibi olaylarda yaşanan kayyıpları düşünün. Organ mafyası benim ilk aklıma gelen. Sadece bizde değil savaşın oyduğu yerlerde ya da açlığın olduğu coğrafyalarda da organları için insanlar öldürülüyor. 

Bunlar iyi günlerimiz diye düşünüyorum ben.


 

 

Yorumlar

  1. Çok haklısınız. Gelecekte ekonomisi iyi olan az sayıda insan canını kurtaracak. Yoksulları çok daha zor günler bekliyor. Bu yüzden insanlar birbirlerinin sırtına basarak yükselmeye ve kendilerini kurtarmaya bakıyorlar. Hepsi içiçe geçmiş ağır sorunlar...

    YanıtlaSil
  2. bizim ülkeden boşuna kaçıp gitmiyor herkes avrupaya yerleşmeye :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder