Sidarta



"Diyelim suya bir taş attın, en kısa yoldan suyun dibini boylar. Kendine bir hedef blirledi, kafasına birşey koydu mu, Sidarta'da da değişik değildir durum. Sidarta hiçbir şey yapmaz, bekler, düşünür, oruç tutar, ama taş nasıl suyun içinde yol alırsa o da dünyadaki nesneler içinden yol alıp gider, birşey yapmaksızın, kılını kıpırdatmaksızın; bir şey çekip götürür onu; düşecek oldu mu koyverir kendini, düşer. Belirlediği hedef kendine çeker onu, çünkü hedefinden onu alıkoyacak hiçbir şeyin ruhundan içeri sızmasına izin vermez...."


Kitaplığımda okunmayı bekleyen bir dünya yeni edindiğim kitap varken ben geçen gün eskileri karıştırdım. 3 kitap ayırdım içlerinden. Alınmış okunmamış aralara karışıp gitmiş....Sidarta'da bunlardan biri.

Romanın kahramanı Sidarta gerçek bilgeliğe ulaşmak için ailesinin yanından ayrılıp yıllarca ormanda yaşar. Orada aradığını bulamayınca yeniden yollara düşer. Karşısına çıkan ünlü bir  yosmadan etkilenip tüccar olur dünyevi zevklerle yaşar bu kez. 20 yılın sonunda yine yollardadır Sidarta...

Yorumlar