ağaçları-gülleri yıkadık....





Bahar sadece güzellikleriyle gelmiyor bizim gibi bahçeli evlere. Böceği, zararlıları da ziyaretlerini her yıl eksik etmiyorlar. Güllerde mutlaka yeşil böcekler olur. Zeytin ağacında ise beyaz pamukçukları. Portakalın ziyaretçisi de siyah bir şey. Zeytinde bir de o pamukçukları ya da çiçeklerini tam bilemiyorum yiyen bir böcek türüyor. Bugün nasıl çoklardı uçup duruyorladı. Sinir oldu.

Biz geçen yıldan beri kimyasal ilaçlamayı kestik. Böceklerden kurtulmak için başka bir zararı veriyoruz kendimize çünkü. Geçen yıl yıkayıp bir de arap sabunu ile yıkamıştım ağaçları. Bugün de ağaçları-gülleri bir güzel yıkadım. Tazikli suyla özellikle böceklerin  yoğun olduğu kısımları. Çoğu döküldü. Mesela salyangozlar için de ilaç kullanmıyoruz. Daha önce kullanmıştım. Ölüyorlar ama ilk yağmurda yeniden çıkıyorlar ortaya. Şimdi tek tek topluyor Devrim onları. Biraz zor bir yol ama en azından toprağı-yediklerimizi zehirlemiyoruz.....

Yorumlar

  1. Off işiniz zor bu anlamda, ilaçsız ve böceksiz mutlaka üretimin yolları vardır, kireç sürebilirsiniz ağaçlara mesela,en azından topraktan tırmanan canlıları engeller bir de bahçeye 1-2 kertenkele salın.Kolay gelsin şimdiden. Devrimin ellerine emeklerine sağlık kapı pek güzel olmuş, çardakta bitmiş halini de yayınlamayı unutma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kireç bir yıl karıncalar için sürmüştük işe yaramamıştı. Sonrasında da bir daha yapmadık. Çardak şimdilik böyle kalacak asma uyandı ya fazla oynamak istemiyoruz.

      Sil
  2. Çok güzel düşünce, arap sabunu işe yarıyor ben denedim hatta bahsetmiştim bir yazımda, bir litrelik fısfıslı bir şişeye su ekleyip bir iki yemek kaşığı arap sabununu alıp karıştırıyorsun ve çiçeklerin üzerlerine, sebze fidelerini üzerine uzaktan sıkıyorsun böcekler pek yanaşmıyor o zaman:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de geçen yıl arapsabunu ile yıkamıştık. En azından doğal...

      Sil
  3. Kolaylıklar diliyorum Saadet. Ama yinede bahçeli evde olmak ayrı bir keyif diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orası kesin Dilek. Her angaryasına karşın bahçeli bir evde oturmak hele ki hızla binalaşılan şu zamanda bir nimet:))

      Sil

Yorum Gönder