Ağaç Ev Sohbetleri


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin bu haftaki konusu; 

"İnsanların yararı için tıbbi araştırmalarda hayvanları kullanmak doğru mudur?"

Bana pek de doğru gelmiyor. Zaman zaman kozmetik araştırmalarında kullanılan tavşan-kedi gibi hayvanlarla ilgili haberler okuyoruz mesela. Gözlerine araştırılan kozmetik ürünü damlatılmış. İşte insan gözüne zararı var mı yok mu araştırılacak. O hayvanların çektiği acılar ne olacak? İnsanlar için önemli onlar zarar görmesin gibi savunmaları var bunları yapanların. Niye sadece insan önemli? Yeryüzünde bir tek biz mi yaşıyoruz? 

İnsan dünyanın en vahşi yaratığı. Sürekli kendi menfaati için hayvanları kullanmış. Bu da yetmiyor tabi ki insana. Güçlendikçe kendinden güçsüz insanları da kullanıyor. Deneylerde ya da zevki için. 

Bilmiyorum bunun çözümü nedir ama başka seçenekler olmalı mutlaka. İnsan yaşayacak diye başka bir canlının acı çekmesi bana ters geliyor. hele ki kozmetik için yapılan deneyler. Ne yani kadın daha sağlıklı göz kalemi kullanack diye bir kedinin kör olması...

Yorumlar

  1. Soruyu ilk okuyuşta tabii ki hemen hayır diyebilir insan. Ama geniş bir açıdan konuya baktığımızda, çok yönlü değerlendirdiğimizde daha esnek düşünebiliyoruz. Pozitif bilimler çok kapsamlı araştırmalara, deney ve gözlemlere dayanıyor. Bazen insanlar bazen diğer canlılar bu amaçla çok zarar vermeden kullanılabiliyor. Tıp öğrencileri kadavralar -cansız bedenler- üzerinde araştırmalar yapıyorlar.
    Amaçlar iyi belirlenmeli tabii ve yarar- zarar tartışılmalı.
    Öte yandan sadece zevk için safarilerde hayvanlar avlanıyor, nesli tükenebilecek canlılar eğlence amaçlı yok ediliyor. Bir kürk için kaç hayvan derisi yüzülüyor, ceylanlar, tavşanlar vahşice öldürülüyor. Savaşlarda, doğal afetlerde kaç can gidiyor. Şiddetin her türlüsü, can yakarak öldürmenin her çeşidine karşı olmak gerek tabii. Ancak neden, nasıl, ne için, hangi amaçla gibi sorular da dikkate alınmalı diye düşünüyorum.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  2. Bu konuda sizinle tamamen aynı fikirdeyim.

    YanıtlaSil
  3. Kozmetik konusunda kesinlikle haklısınız, keyfi yapılan şeylerde tamamen karşıyım. İnsanların çok vahşi olduğu konusunda da ve başka seçenekler varsa kesinlikle hayvanlara zulüm edilmesinde de hak veriyorum. Sadece seçenek yoksa yine de önce insan hayatı diyorum ben...

    YanıtlaSil
  4. Ben de etik bulmuyorum. Bile bile acı vermek hatta öldürmek iğrenç geliyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder