Ağaç Ev Sohbetleri 222


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin yeni hafta konusu,

"Teknoloji ve gelişme artsa da insanlar eskiye göre kendilerini daha az güvende hissediyorlar. Neden olabilir?"

Son yıllarda teknolojik gelişmeler koşuyor adeta. Arada soysal medya da şunu hatırlayan var mı tarzı şeyler çıkıyor ya.Bizim nesal (yaş 50) epey bir aşamayı yaşadı-gördü sanırım. Kocaman ekranlı bilgisayarlar mesela, tuşlu cep telefonu hatta çevirmeli ev telefonu. 

Şimdi hepimizin elinde son model cep telefonları olsa da bunları layıkıyla kullanmak ayrı bir mesele. Mesela ben konuşuyorum, arada fotoğraf çekiyorum, nete giriyorum. Telefonumun başka ne gibi marifetleri var hiç araştırmadım. İnternet... deli gibi imkanları var. Yapay zeka çıktı. İnsanlar çeşitli uygulamaları paylaşıp yapabileceklerimizi anlatıyor. Arada kimini denesem de bana karışık geliyor.

Bu kadar gelişmenin yanında işin dolandırıcıları da türedi. Size gelen bir mesaj, hediye kazandınız diyen bir link, heklenen arkadaş hesaplarından gelenler....Zilyon tane çeşidi var dolandırıcılığın. İlk başlarda çok kişi bu işlerden zarar görse de şimdilerde daha uyanığız sanırım. Her gelen mesajı tıklamıyoruz mesela. 

Bir de işin adalet kısmı var. Pek çok dolandırıcılığın belki de yasada karşılığı bile yok. Yasalar eski  teknoloji yeni. Yapan açıklarını biliyor siz kalıyorsunuz ortada. Belki bizden sonraki nesil daha iyi olacaktır.

Yorumlar

  1. Dolandırıcılığı n yasal karşılığı olmadığı gibi dolandırıcıları tespit etmek de zor. Kredi kartını Venezüella dan patlatabiliyorlar:(

    YanıtlaSil
  2. ya meselaa hep aklıma geliyor, bu akıllı telefonların neden bir kullanım kılavuzu yok, telefonda internet nasıl kullanılır gibi? veya wadzap nasıl kullanılır gibi :) bişi olunca herkes birbirine soruyor yanii :)

    YanıtlaSil
  3. Hatırlıyorum da bir zamanlar çocukları korumak adına bir kural vardı. Okulların yakın çevresinde kahvehane bilardo salonu, atari salonları bulunamaz, açılamazdı. O günlerin çocukları, ergenleri, yani şimdiki yetişkinler nasıl da içten içe gülümseyerek anıyorlardır o yılları. Bugünlerde onlar kendi çocuklarına kol kanat germek istiyorlar.
    Güvenilir ellerde, güvenilir bir ortamdaysanız, haklarınızın yasalarla korunduğuna eminseniz kendinizi güvende hissedersiniz. Gulllıver Devler Ülkesinde kitabı çocuklar için bir kitap serisi idi. Şaşırmayı, kaybolmayı, çaresizliği ne güzel dile getirir. Devler ülkesinde pek çok şeye yetişmeye, ulaşmaya çalışan cüceler gibiyiz. Devler güçlü, maskeli, donanımlı, öfkeli, acımasız.
    Sevgiyle, umutla.

    YanıtlaSil
  4. Dolandırıcıların tespit edilme imkanı da yok ki hep sahte adresler, sahte isimler ülke bile vpn ile değişiyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder