Ağaç Ev Sohbetleri 218


 Sevgili deeptone tarafından organize edilen Ağaç Ev Sohbetleri'nin bu haftaki konusu

"Pandemiden sonra hastalıklar arttı mı?"

Sanki artmadı gibi. Yani covid benzeri solunum sistemi ile yayılanlar için öylü düşünüyorum. Corona gibi ciddi kapatmanın yaşandığı bir dönemi geçirince her şeyden sakınır olduk haliyle. Eskiden de bulaş olan hastalıklar vardı. En basitinden grip (influenza). Riskli kişilerde ciddi sıkıntılara neden olabilen bir virüs influenza. Ama biz grip deyip geçiyorduk. Coronada ise daha büyük kesimler etkilendi, ölümler yaşandı. Her ne kadar hala büyük bir kesim virüse inanmasa, aşılar kuyruğumuzu çıkartacak dese de yaşandı bunlar. Benim tanıdığım bazı kişilerde covid sonrası hastalıkları geçmedi, kalıcı hasar bıraktı. 

Böyle bir pandemiyi yaşayınca çok kişi maske kullanımını sürdürüyor. Geçen gün annemle hastaneye gitmiştim epey bir kişi maskeliydi. Açıkcası ben de hastanede hiç çıkartmıyorum maskemi. Basit bir önlem belki ama bu bile bazı solunum yolu hastalıklarından koruyor diye düşünüyorum. 

Ama bir taraftan da buzulların erimesi ile pek çok hastalığın açığa çıktığı yönünde haberler var. Sanırım onları da yaşayıp göreceğiz. Sonuçta insanlar dünyanın her tarafında dolaşıyor artık ve hastalıklar da hızla yayılıyor.

Bir başka açıdan ise hastalıklar arttı artıyor. Beslenme ekonomik sıkıntılar dünyada artmış durumda. Ekonomik eşitsizlik nüfüsün büyük çoğunluğunun iyi gıdalara ulaşmasını engelliyor. Çocuklar sağlıksız, büyüme gerilikleri var. ya da daha anne karnında iyi beslenemeyen bebekler ölü doğuyor. Çalışma şartları kötü. Sermaye daha çok kazanmak için daha az önlem alıyor. Masraflar her zaman çalışanın hayatından kısıldığı için de iş hastalıkları artıyor. Yine aynı biçimde sanayide doğru filtreleme araçlarının kullanılmaması hem havayı hem suyu kirletiyor. Daha yakın zamanda ülkemizde siyanür havuzu patladı ve bir iki haberden sonra o firma faaliyetlerine devam etti. Bugün değil belki ama önümüzdeki yıllarda kim bilir ne hastalıklar yaşanacak o bölgede.

Ekonomik koşullar yüzünden yediğimiz yeterli bile olsa kaliteli değil artık. Bildiğimiz bizim ülkedeki uygulamalar. Gıdalardaki kötü katkı maddelerinin duyurulmaması yönünde resmi uygulamalar var. Ne yediğimizi bilmiyoruz çok zaman ama kötü yediğimizi biliyoruz. Bunlar da hastalık yapıyor. Kırtasiye malzemeleri...Ucuz olsun diye kalitesiz zehirli şeyler kullanılıyor, paketli gıdalar çok dayansın diye katkı maddeli. Tarım... bir çok ülke pestisit oranı çok diye ürünleri geri gönderiyor. Biz alıyoruz pazardan onları, atacak değiller ya. Bunlar hep zaman içinde ciddi hastalıkları getirecektir.

 


Yorumlar

  1. Her yıl grip aşısı yaptırma konusunda ısrarlı olan eşim ve ben bu yıl grip aşısı olmadık. Aşılarla ilgili olarak bir kafa karışıklığımızın olduğu kesin. Zaten virüs de her yıl değişime uğruyor deniyor. Bu yıl sağlık nedeniyle pek çok insan tanıdık. Yıllardır sağlıklı ürünler tüketmeye, seçmeye özen gösteren kişiler olmamıza rağmen vitamin eksikliklerim oldu. Alerjik rahatsızlıklarım arttı. Sağlık bozulunca ruh sağlığı da doğal olarak etkileniyor. Sosyal çevreniz kısıtlamıyor.
    Bir zamanlar Uğur Dündar sağlıklı besinler, uygulamadaki yanlışlıklar konusunda ne güzel uyarılar hatta denetimler yapardı. O nitelikli araştırmacı habercilerin yerine gençler yetişmedi mi acaba?

    YanıtlaSil
  2. DSÖ dahil, bakanlık ve diğer sağlık kurumları tarafından bir açıklama yapıldıysa arkasında mutlaka bir şey ararım. Pandemiden sonra hastalıkların arttığımı söyleniyor? Pat. Kolayı var, onları önleyecek yeni ilaçlar hazır. Hem de yeni hastalıklar üretecek bol yan etkileriyle. Halkım kullansın bol bol. Parası mı, sorun değil büyük kısmı devletten küçük bir kısmı vatandaştan, aslında devletin ödediği de vatandaşın vergi yoluyla cebinden çaldıkları... Yoksa pandemiden sonra hastalıklar azaldı mı? Vardır bunun da bir sebebi. Bak ne güzel aşılar yaptık hastalığı kuruttuk. Yeni bir pandemi gelince korkmadan, çekinmeden yeni icat ettiklerimizi kullanasınız diye. Aslında hastalıkların azaldığı da yoktur ama yüksek otoriteden öyle söylenmesi gerekli görülmüştür. Devlete güvenme duygusunun yitirilmesi ne kadar zormuş!

    YanıtlaSil
  3. yanii ekonomi ve kimyasallar yüzünden artış var demekkisi :)

    YanıtlaSil
  4. Yeni aşı çıktı ama kararsızım yaptırmadım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder