Okuduklarımdan

 

Kaptan Yemeğe Çıktı ve Tayfalar Gemiyi Ele Geçirdi/ Charles Bukowski

Yazarın 1991-93 yılları arasında yazdığı günlüklerden oluşan kısa bir kitap. Kaba saba da olsa Bukowski kitaplarını seviyorum ben. Bu da çok keyifliydi bence.

"Korkunç olan ölüm değil, yaşanan ya da ya­şanamayan hayatlardır."

"Rekabetçi bir toplumuz. Yaradılışı­mızda var ve bu karayollarında iyice belirginleşiyor. Yavaş sürücüler seni engellemek, hızlı sürücüler ise sollamak isterler."


 

Duman Olan Adam/ Maj Sjöwall-Per Wahlöö

Eğlenceli bir İsveç polisiyesi.  Komiser Martin Beck serisinin bir kitabı da denebilir. Bu seride ünlü bir gazeteci Macaristan'da kayboluyor ve olayı sessizce araştırması için Martin Beck görevlendiriliyor.


 Kadınlar Ülkesi/ Charlotte Perkins Gilman

Yazar 1860 yılında doğup 1935yılında ölmüş.  Gilman, kadınların evlilik sonucu, beslenme ve barınma karşılığında ev içinde yaptıkları anlamsız işleri reddetmiş. Uzmanlaşma, eğitim ve kamuda çalışmalarını savunmuş. Kadın hakları eylemcisi olarak oy hakkı toplantılarında, mitinglerde konuşmalar yapmış. Kadınları ekonomik bağımsızlıklarını elde etmeye çağıran, özgün sosyal reform teorilerini içeren Kadınlar ve Ekonomi adlı makalesi ders kitabı olarak okutulmuş. 1935 yılında meme kanseri olduğunu öğrendiğinde intihar etmiş.

“Artık kimseye bir faydanız kalmadığında, kaçınılmaz ve an meselesi olan bir ölümden eminseniz, yavaş ve korkunç bir ölüm yerine hızlı ve kolay bir ölüm seçmek en basit insan haklarından biridir. Kloroformu kansere tercih ettim.”

Kadınlar Ülkesi ise ütopik bir kitap. Keşfe çıkan 3 Amerikalı erkek ıssız bir yerde kadınlardan oluşan koloniye rastlar. Başta üstten bakan erkekler kadınların başardıklarını gördüklerinde şaşkınlğı uğrar. 

Kesinlikle güzel bir kitaptı. O çağda kadın bunları düşünüp yazmış diye düşünerek okudum ben.

 

Yorumlar

  1. Charlotte Perkins Gilman hayat hikayesiyle kadınların önünü açan ender kişiliklerden biri olarak göründü bana.
    Okuma konusunda aktif olduğum zamanlarda satın almadan Bukowski'nin bir iki kitabını okumuştum. Dili kaba saba da olsa yazdıkları insanı yakalıyor içine çekiyor.
    Okumalarını paylaştığın için teşekkürler. Fikir sahibi olmak güzel :)
    Sitemdeki sorun canımı sıkıyor kira süresi de yakında dolacak ne yapacağıma karar vermeye çalıyorum... Sorun biraz daha sürecek yani...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarı ben de ilk kez duydum. Kitap ilgimi çekti aldım. Bukowski konusunda sana katılıyorum. İnsanı cidden yakalıyor hatta beni bazen yazdıkları gülümsetiyor da

      Sil
  2. "kaba saba " tabiri Bukovski için cuk oturmuş, yine de vaz geçemediklerimizden :) Kadınlar Ülkesi kitap olarak ta yazar olarak ta bihaber olduklarımdan biriydi, hemen merak ettim, teşekkür ederim, en yakın zamanda okumak isterim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adamın dilini seviyorum aslında. Doğal. Nasılsa öyle gibi. Eğlenceli geliyor bana yazdıkları.

      Sil
    2. evet evet ben de severim :)

      Sil
  3. wahlö serisi evet keyifli, filmleri dizileri de vardı :) bukowski nin romanları öyküleri iyi, şiirleri sıkıcı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizi ya da filmlerine hiç bakmamıştım. Bakayım. Bukowski'den şiir okumadım hiç. Genel olarak şiir okumayı sevmiyorum.

      Sil
  4. Ben 4-5 tane okumuşumdur sanırım. Sevdim genelde. Polisiye bir seri o. Dili basit ama keyifli bir seri. İskandinav ülkeleri yazarları bakarken denk gelmiştim ilk olarak

    YanıtlaSil
  5. Bukowski okumuştum ama hangi kitaptı aklıma gelmedi şimdi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder