Ağaç Ev Sohbetleri 189


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin bu haftaki konusu mutfaktan.

"Yemek yemek, hazırlamak iyice kolaylaştı. Bu, bizim daha iyi yaşamamızı sağladı mı?"

Açıkcası hayatımın hiçbir döneminde yemek yapmayı sevmedim. Ama teee küçüklüğümden beri de yemek yapmayı bilirim. Eskiden kız çocukları yemek, elişi, ev işi falan bilerek büyütülürdü ya işte ben o jenerasyondanım. Hoş annem hep rahat biridir, eli lezzetlidir gerekmedikçe yap demedi hiç. Ama haliyle yardım falan insan öğreniyor. 

İstanbul'a üniversite için gittiğimde de yemeklerimi evde yaptım. Teksin zaten hiç zor gelmezdi bana. Bir de biraz dışarıda yemekten çok hazetmem. Gerçekten temiz mi? Kullanılan malzemeler, yağ falan. Hani çok iyi yerler de var tabi ki ama o zaman da pahalı oluyor. 

Çocuklar olduktan sonra evde yemek olayı daha bir önem kazandı benim için. Zaten büyüdüklerinde abur cuburu tadacaklar, kaçarı yok. benimleyken sağlıklı tencere yemekleri yesinler. Bisküvi yerine evde yapılmış hamurişi tüketsinler diye o sevmediğim mutfak mekanım oldu resmen:((( 

Ama bir taraftan mutfak işleri acayip kolaylaştı. Keki 10 dakikada hazır edebilirsiniz, pratik pişiriciler çeşitlendi, akıllı fırınlar, rondo, karıştırıcılar... Temizliği de bulaşık makinası hallediyor. Hoş mutfakta ne kadar düzenli çalışıldığına göre o iş çetrefilli hale gelebilir. 

Ama dışarıdan ısmarlama konusu bana hala o kadar mantıklı gelmiyor. Ekmek arası birşeyler ısmarlıyorlar mesela. (Bizde kiracı olarak hep üniversite öğrencileri olduğu için görüyorduk) içinde ne olduğu belli değil. Dediğim gibi iyi seçenekler pahalı. Kaç kişi dışarıdan ısmarlarken kaliteyi fiyattan önde tutuyordur? Sağlıksız bir seçenek olarak görüyorum ben. Donmuş gıdalar, hazır ürünler de öyle. Dikkat edilmesi gereken şeyler.


Yorumlar

  1. yemek yapmak güzel de ütü fena :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ütü evet kötü. Neyse benimkiler ütü takıntılı değil. Ada öyledir ama o da İstanbul'da. Bizde çok az ütü yapılıyor

      Sil
  2. Açken yemek yapmak zevkli. Tok iken insanın canı istemeyebilir belki ama acıkmaya başlayınca sanırım biraz daha ilginç hale gelebiliyor. Dışarıdan yemek hem pahalı hem sağlık ve hijyen bakımından riskli. Dışarıdan hamburger yiyeceğime tereyağında iki yumurta kırıp yemeyi tercih ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizin gibi düşünüyorum. Yumurta, makarna... kesinlikle daha iyi alternatifler. Ama ben işte açken de sevmem. De serde takıntılar ve çocuklar sağlıklı olsun düşüncesi olunca neredeyse her yemeği yaparım (yemek değil ama ev halkı çok sevdiği halde baklava bilmem)

      Sil
  3. Yemek yapmak maharetli el aletleri sayesinde kolaylaştı. Mutfakta geçirilen süreyi azaltıp başka meşgalelere zaman kalmasına neden oldu. Yani seçilen konuya olumlu yaklaşanlardanım. Kalabalık ailelerde, gelip gideni çok olanların durumu nasıldır bilemiyorum ama. Mutfağa mecbur olmasam girmem :) Sarmaymış baklavaymış uzun süren yemek işlerine ise hiiç bulaşmıyorum. Ben bir taraftan yaparken diğer taraftan oğlan evi yıkıyor... Hazırlık süresinin kısalığı hangi yemeği yapacağım konusundaki tercihimde önceliğimdir. Dışarıdan hazır olarak bazen su böreği alırım yada hazır yufka. Nadir olarakta lahmacun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarma yapıyorum evin erkekleri seviyor. Şu pandemiden beri online eğitim gibi şeyler arttı ya sarma yaparken açarım bir fotoğrafçılık dersi o zaman iyi bitiyor iş. Baklavaya ben de bulaşmadım. Kırmızı çizgim diyorum. Öğrenirsem paçamı kurtaramam. Hazır yufka evet. Büyük kolaylık. Ama bildiğin yerden alınca onda katkı maddesi olmaz sanırım.

      Sil
  4. Yemek yapmak acelem yoksa dinlendiriyor. Ama ev işi sevmiyorum mecburen yapıyorum 🙈

    YanıtlaSil
  5. Ev işi yapmayı sevmem mecbur olduğumdan yapıyorum, yemek yapmak çoğu zaman keyifli ama her gün bir pişiren olsa hayır demem:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder