Ağaç Ev Sohbetleri 187


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin 187. hafta konusu sevgili Sade ve Derin'den.

"Gittikçe daha çok sayıda insan ana ulaşım aracı olarak özel arabalarını görüyorlar. Özel araba merakı zam, kriz dinlemiyor. Özel arabalara fazla güvenmenin sakıncası olabilir mi? Sakınca varsa çözümü olabilir mi?"

Özel araç bazen bir zorunluluk oluyor.Mesela biz ilk kez Ada bebekken İzmir-İstanbul arası gidip gelme nedeni ile edinmiştik. Şimdi yıllar daha kısaldı ama o zamanlar 9 saate kadar otobüste cidden zor oluyordu. Yine de bir ehliyetim olmasına karşın araba kullanmadığım için  ben bir bebek ve bir küçük çocukla toplu taşımada epey gidip gelmişimdir. Özel araba olmadan da hayat pekala sürüyor...

Şu son mazot zamları, araç muayene ücreti, sigortası falan düşünülünce araba kesinlikle bizden fazla harcıyor. Mazot birkaç ay içinde 8 liradan 30'lara kadar dayandığında hala trafiğin azalmamasına fena halde şaşıranlardanım. İnsanlar bu kadar masrafın altından nasıl kalkıyorlar bilmem. Ki bazı ailelerde 2 araç var.

Trafik de yanında promosyon oluyor bu arada. Sabah-akşam saatlerinde berbat bir araç trafuğu, eziyet. Oysa iyi bir toplu taşıma sistemi olsa hayat ne kolay olur. 4 günlüğüne eşimle İstanbul'a gittik. Bu sabah döndük. Orada cidden güzel bir raylı sistem var. 20 yıl önce İstanbul'da yaşamıştım. O zamandan beri çok iyi gelişmeler olmuş. Feneryolu'ndan Yenikapı'ya 15 dakikada geldik mesela. Ama sabah İzmir'de otogardan Buca'ya 1 saati geçti. Arabayla taş çatlasın 15 dakika sürecek kadar kısa oysa. Sabah gelirken konuştuk hatta kaç yıldır niye  şu otogara ray gelmemiş diye. Şehirler yeraltı raylı sistemlerini arttırıp trafiği rahatlatmalılar. Pek çok ilde alternatif yok. Belki de kalabalık otobüsle gideceğime kendi arabamla giderim diye düşünüyorlar. 

Kimi de kesinlikle statü olarak görüyor. Araba olmazsa olmaz. Oyse pek çok gelişmiş ülkede bisiklet kullanılıyor. Hem temiz hem sağlıklı. Bilmiyoruz Türkiye'de bu iş de zor gibi. Raylı sistem geliştirilecek, bisiklet yolları yapılacak, insanlar bilinçlenecek (yolda bazı araçlar durup bir de şoför tarafından çıkınca bisikletle kötü duruma düşebiliyorsunuz)

Özellikle pandemi ile birlikte ben tabanvaya yöneldim. 1.5 saate kadar mesafeleri bile yürüyorum çoğunlukla. Ama tarla vs durumlarında ise araba bize gerekiyor. Bizim tarlaya toplu ulaşım yok. En yakın 10 km kadar yakınına geliyor, acayip seyrek. Ve tarlaya ağır malzemeler, tuğla vs. su gibi şeyler taşıdığımızı düşününce araç şart. Öyle olmasa ben tamamen satma taraftarı olurdum.

Yorumlar

  1. Sanırım biz de eşya taşıması gerektiğinde aracımızı kullanıyoruz. Konak ya da Çankaya civarında işimiz varsa tramvayı kullanıyoruz. Yaşlıların hastane işinin yanı sıra bir de torun geldi, o zaman araç gerçekten ihtiyaç. Bunun dışında beş altı km mesafeye kadar araç yerine yaya yürümeyi tercih ediyorum ben de. Hem spor oluyor, hem de zevkli geliyor bana. Ayrıca park derdi yok, masraf sıfır:)

    YanıtlaSil
  2. Kimi de kesinlikle statü olarak görüyor. Araba olmazsa olmaz. Oyse pek çok gelişmiş ülkede bisiklet kullanılıyor. Biz çoğu şeyde olduğu gibi bu bakış açısında da geriden geliyoruz maalesef:)

    YanıtlaSil
  3. o zaman size bir traktör lazııım :)

    YanıtlaSil
  4. araç sahipleri yürümeyi unutuyorlar gözlemlediğim kadarıyla, zamlar da kimseye etki etmiyor gibi ülke halinden memnun

    YanıtlaSil

Yorum Gönder