Ağaç Ev Sohbetleri 186


 Bu haftaki konumuz ciddi, çevre ile ilgili.

"Fosil yakıtlara olan alternatiflerin keşfi ve gelişimi günümüzde en önemli global öncelik olmalı mı?"

 Türkiye'de çevre konusunda o kaar çookkk iş yapılmalı ki. Bakalım nereden başlanacak. Fosil yakıtlar, karbon içerikleri yoğun, yenilenemeyen enerji kaynaklarıdır.petrol, kömür ve doğal gaz. Bunların atmosfere, insan sağlığına verdiği pek çok zarar var. Çıkarılmaları sırasında toprak zarar görüyor. Küresel ısınmanın en önemli nedenlerinden. 

Güneş ve rüzgar başta olmak üzere pek çok alternatif geliştiriliyor. Bazı ülkeler epey bir ilerlemiş durumda ama bizim ülkemizde hala yetersiz alternatif enerji kullanımı. ve sanırım pek de doğru yapılamıyor. Mesela rüzgar enerji trübünleri... Türkiye'de karaya yapılıyor. Bu tirübünlerin arı, kuş gibi hayvanları kaçırttığı söyleniyor. Hiç denk geldiniz mi bilmem? Bizim tarla cvarında var. Gece sessizlikte uğultuları epey baskın. Bunlardan çıkan ses ve titreşimlerin doğaya zarar verdiği iddiası bana oldukça mantıklı geliyor. Bir de tirübün dikmek için kesilen ağaçlar var. Çünkü cidden büyük araçlar taşıyor bunları ve geniş yollar açılıyor. Pek çok ülkede denize yapılıyor mesela. Bizde neden olmasın?

Küresel ısınma ile igili bir an önce çalışmalara başlanmalı. Bugün neti açtım Şanlıurfa'daki görüntüler. nasıl bir seldir böyle? Bunu afetle açıklamak mümkün değil. Altyapının kötü olması, suyu emecek toprak bırakmamak... hep kötü belediyecilik işte. Sen bir taraftan ağacı kesersen, bir taraftan atmosfere zararlı gaz salarsan, üstüne tarım alanlarına, parklara bile beton dikersen sele "afet" diyemezsin.


Yorumlar

  1. Küresel ısınma nedeniyle korku filmlerini aratmayacak sahneler görecek gibiyiz.işin şakası yok amah bireyler, hem devletler hala kapital dünyanın değerleri peşinde, hiç bir şey yokmuş gibi davranıyor.

    YanıtlaSil
  2. yani her güne bir felaket izler ve adeta yaşamadan yaşar olduk. Çok üzücü çok.
    Bizim bu enerji kaynakları işinden önce daha yapmamız gereken öyle çok işimiz var ki. Ama en çok güneşten ve sudan yararlanabiliriz gibi geliyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yararlanacak çok kaynak var aslında bu ülkede. İstemek gerekiyor sanırım

      Sil

Yorum Gönder