Vakıf Serisi

Isaac Asimov tarafından yazılan Vakıf serisini nihayet bitirdim. Aslında epey bir zaman önce ilk 3 kitabı okumuştuk Deniz'le birlikte. Gerisi kütüphanede yoktu. Alalım dedik. İki yayınevi arasında telif sorunları varmış yeni basımları yapılmıyormuş. Nadir Kitap'a bakmıştım. 2-3 yıl önce falan seri için 750 lira istiyorlardı. İkinci el bu fiyat. Neyse kaldı gitti yani öyle.

Yeniden basımı olunca bir kampanyada seriyi çok uyguna aldım. Deniz hemen yaladı yuttu tabi ki. Ama ben araya başka başka kitaplar koyunca baktım uzuyor. Son 3 kitabı da okulyup seriyi tamaladım artık.

Vakıf ilginç bir seri. Olayların kronolojik sırası ile yazılış sırası farklı. Hatta bazı sitelerde şu sırayla okuyun diye tavsiyeler bile görürsünüz. Deniz'in önerisi ile ben yazılış sırasına göre okudum. Son 2 kitap en başta geçen olayları anlatıyor. Ama onları önce okusak sonradan olayların heyacını da kaçar gibi sanki. 

Vakıf ilk olarak kısa hikaye şeklinde bir dergide, 1942-50 yılları arasında yayınlanmış. Sonradan ünlü üçleme haline gitirilmiş bu kitaplar. O kadar tutulmuş ki yayıncı yazara sürekli seriyi devam ettirmesini söylemiş. Asimov, yıllarca reddetmiş ve ancak 1982 yılında yeni kitabı yazmış. Keşke yazmasaymış.

Özellikle son iki kitap bence aşırı basit ve o ilk üçlemeye hiç mi hiç yakışmıyor. Cidden ilk yazılanlardan sonra farklı bir evrene atlıyorsunuz sanki. Hele düşünüyorum da kitapların büyüsüne ve popülerliğine kapılıp o 750 lirayı versem içim cız edermiş.

Dizi olarak da çekilmişti diye anımsıyorum. Bir bölüm izlemiştik beraber. Benimkiler sevmedi. Sonra unuttuk gitti. 

Vakıf serisinde, on milyonlarca gezegeni kapsayan galaktik imparatorluğun çöküşü ve yozlaşması anlatılıyor. Hari Seldon adlı bir matematikçi, yaptığı matematik hesaplamaları ile Psikotarih denen bir bilim geliştirir. Bu bilim sayesinde geleceği matematikle öngörebileceğini iddia eder. Çöküşü engellemese bile hasarı daha aza indirecek çözüm arayışına girer. Ve iki Vakıf kurar.

 

 

Yorumlar

  1. İlk defa duydum bu seriyi, keyifli okumalar...

    YanıtlaSil
  2. aaa ben de birkaç tane okudum bundan sahaftan 50 yıllık baskılarını filan bulduydum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sahaflarda var da çok pahalılar. Biz de bakmıştık

      Sil
  3. Seriyi merak etmeme rağmen bir türlü okuyamadım daha. Yazara keşke baskı yapılmasaymış, her uzan şey güzel olacak diye bir şey yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin tarzın aslında. Ben bilim kurguya daha çok benim küçük sayesinde bulaşıyorum. O alınca okuyorum.

      Sil
  4. Asimov'u zorlamasalarmış keşke :)
    Seriye neden vakıf denildiğini merak etmiştim. Yazının sonunda öğrendim. Psikotarih tanımı da ilginç geldi bana. Tarih tekerrürden ibarettir söyleminin kanıtlanması gibi algıladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de. İşte her şey para sonuçta. Evet yazıp kitabı anlatmadığımı sonra farkettim:))) Ne bileyim bu seriyle o kadar haşır neşir olduk ki sanki herkes bilecekmiş gibi düşündüm sanki.

      Sil
  5. Ben ilk üç kitabı yeniden okudum. Ciddi bir unutma sıkıntım var.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder