Pascual Duarte Ve Ailesi


 Pascual Duarte Ve Ailesi

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Camilo Jose Cela'nın bir kitabını ilk kez okudum. Romanda, Pascual Duarte'nin çocukluk, gençlik ve ileri yaşlarını okuyoruz. İncecik bir kitap. Ölüme mahkum olan Duarte'nin itiraflarını kendi kaleminden okuyoruz. Şiddet içinde ailesinin ilgisinden uzak büyüyen Duarte, gençlik yıllarında tanışıyor. Çok fazla bizden gibi. " sen erkek misin?" lafı mesela. Erkekliğini ispat etmek de onu suça götüren nedenlerden biri. Rahat, sade bir dili var kitabın.

Bu yazarın ilk romanıymış. Romanın basıldığı 1942 yılında edebiyat İspanya'da, iç savaş ve ardından gelen Franco dönemi nedeniyle pek içaçıcı değilmiş. Bu kitap o dönem oldukça ses getirmiş. Hatta içinde dine eleştiri olmamasına karşın kilisenin sansürüne de uğramış. 4 yıl yasaklı kalmış kitap.

Roman; Yaşamı acı, vahşi, endişe üreten olumsuz yönleriyle abartılı olarak yansıtan tremendismo (acı gerçeklik) akımını başlatan kitap olarak kabul ediliyormuş. Kitapta Duarte ailesinin evi, babanın ölümü, anne ile oğul arasındaki çatışmalar anlatılırken bu kaba yönünü sık sık okuyoruz zaten.

Yorumlar

  1. Kitabı bilmiyordum, ilgi çekici görünüyor. Fırsat olursa okumak isterim. Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de instagramda tesadüfen gördüm. Bazen hiç tanımadığım insanların tavsilerine göre seçtiğim kitaplar iyi çıkıyor

      Sil
  2. hımm bilmiyodum iyi romana benziyor :)

    YanıtlaSil
  3. Bu yazarı ilk kez duyuyorum 🙈

    YanıtlaSil

Yorum Gönder