Ağaç Ev Sohbetleri 180


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin bu haftaki konusu eğitim imiş.

"Okullarımızda eğitim ne durumda?"

Sanırım bu soruya "iyi" yanıtını verecek pek kimse yoktur. Devlet okulları olsun özel okullar olsun sapır sapır dökülüyor resmen. Ne öğrenci mutlu ne veli ne de öğretmen. 

Belli bir eğitim sistemi yok malesef. Sürekli bir değişim halinde. Sınavların adı değişiyor, içeriği değişiyor, kapsamı değişiyor. Müfredat değişiyor sürekli. Bu yıl sınav konusu olan seneye kaldırılıyor. Hatta TDK kelimelerin yazılışını bile değiştiriyor bazen. Çocukların kafası çok karışık. 

İyi bir okula girmek sınavla olduğu için aileler yarış halinde. Eğitim ücretli bir mal haline geldi. Parası olan iyisini alıyor. Özel okul, dershane, özel öğretmen.... olmayan bir biçimde işte olduğu kadar diyor. Özellikle şu pandemi ile bu kötü eğitimi bile alamayan çocuklar var artık. Aşağı yukarı 1.5 milyon öğrencinin okuldan koptuğu yönünde veriler var. Zorunlu eğitim bile zorunlu değil. Hiçbir kurum "Bu çocuk neden okulda değil?" diye soruşturmuyor.

Eğitimin içinin de boş olduğunu hem biz geçmişte eğitim alanlar hem de eğitimciler söylüyorlar. Anımsıyorum bizde lisede dil laboratuvarı vardı. İngilizce şarkılar, hikayeler dinlerdir kulaklıkla. Şimdi fen laboratuvarı bile yok olsa da kullanılmıyor. Beden eğitim dersinde ciddi ciddi alet edavatla spor yapılırdı. Şimdi az bahçe çok bina, beden olmasa da olur. Beden, müzik, resim gibi derslerde öğretmen açığı epey var. Aslında ne kadar önemli branşlar.

Eskiden ağaç dikim etkinlikleri olurdu. Son yıllarda hiç duymuyorum. Hoş çocuklar nerede toprak bulup da dikecek. Geziler de kaldırıldı büyük oranda. Öğretmenler uğraşmak istemiyor. İzin işi sıkıntılı diyorlar. Yani ne bilgi ne sosya anlamda iyi bir durum yok diye düşünüyorum.

İşin eğitim sonrası var bir de. Gençler umutsuz, iş bulma ümitleri yok. Yapabilen yurtdışına kaçıyor. Ama onun da bir kapasitesi var. Batılı ülkelerk alifiye eleman istiyor doğal olarak. Eh oralara gidebilmek de rekabetle. Ya para ya cidden çok çok zeki olacaklar. Arada kalan çok büyük bir kesim mutsuz, umutsuz, güvensiz işlerde çalışıyorlar. Hatta iş güvenliği olmadan çalıştıkları bazı işlerde yaşamlarını yitiriyorlar.

Yorumlar

  1. Hiçbir kurum "Bu çocuk neden okulda değil?" diye soruşturmuyor.
    Şu cümleye evimin arkasında bir ilköğretim okulu olan birisi olarak %100 katılıyorum.
    Kaçan kaçana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef. Kimi evlendiriliyor, kimi çalışmak zorunda.. Çocukları kaybediyoruz

      Sil
  2. Yazdıklarınızla hemfikirim. Uzun zamandır okulla ilişiğim olmadığı için güncel rezaletleri bilmiyorum. Bu yüzden sadece sonuçları üzerinden eleştiride bulundum. Bakıyorsunuz adam profesör olmuş, çobandan farkı yok. Cahil okulludan geçilmiyor memleket. Üstelik bu kesim yalakalıktan, itaatten başka bir şey bilmedikleri için her zaman devlet idaresine getiriliyor. Sadece şu cümlenize muhalefet edeceğim.
    "Sanırım bu soruya "iyi" yanıtını verecek pek kimse yoktur." diyorsunuz ya, var dostum var. Bu ülkenin en az üçte birine sorsan iyi der. Çünkü eğitimin sadece dini eğitim olduğunu sanan güdülmüş insanlardır onlar. Lisanımı bağışlayın, artık tahammül sınırlarımı zorlamaya başladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında o cümleyi yazarken ben de "var" diye geçirdim içimden. Ama olmaması gerektiği için belki böyle yazdım. Sizin lisan hala yumuşak. Dün annemi ziyaret ettim. 70 yaşını geçmiş, namazını kılan kadın "keşke şu sokaktaki mikrofonlardan bana denk gelse diye başladı..." Artık çok kişinin tahammül sınırı aşıldı.

      Sil
  3. Çok haklısınız, olumsuz değişimlere eski kurumlar bile uyum sağladı. TDK sözlükleri yazarken kaynak kitaplarımız arasındaydı. Artık bakmaya çekiniyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bazen bir kelime yazarken emin olamayıp bakıyorum. Hoş dikkatsizlikten harf hatalarımı sonradan farkettiğim de oluyor. Ama çocukların sınav hazırlıkları olduğundan sık sık bu değişiklikler bizim gündemimizde.

      Sil
  4. senin çocuklar ne düşünüyo okul gelecek filan yanii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mümkünse yurtdışına gitmeyi istiyorlar. Ki ben de öyle olmasını isterim. para ile zor bizim için. Artık çalışacaklar

      Sil
  5. Eğitim sistemine dahil olamayanlardanız, özel eğitim kurumuna gittiğimizden uzak kaldık hep. Değişiklikleri haberlerden takip ediyorum çoğunlukla. İki gün önceydi sanırım muhalefet partililerinden biri İngiltere'nin dünyanın en iyi üniversitelerinden mezun 20 öğrenciye vatandaşlık verdiğini öğrendim. Ama bizde öyle üni.ler kalmadı sanırım. Çocukların bu tip fırsatlardan yararlanmasının önüne geçildi yani.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üniversitelerin durumu fena. Bu yıl Deniz sınava girecek mesela. Hangi üniversite hala netleşemedi çocuk. Hepsinin içi boşaltılıyor, kadrolar kötüleşti. İyi üniversitelere parayla öğrenci alıyorlarmış ki kalite düşüyor. Bir biçimde yabancı öğrenci kadrosu deyip kendi yandaşlarını katıyorlarmış.

      Sil

Yorum Gönder