Ağaç Ev Sohbetleri 174


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin bu haftaki konusu deeptone'dan gelmiş.

"Bugünlerde çocuklar internette çok vahşi oyunlar oynuyorlar. Bu durum acaba dünya üzerindeki büyük şehirlerde şiddet ve suçun artmasının bir nedeni olabilir mi?"

İki ergen annesi olmama karşın neyse ki böyle şiddet olunlarına meraklı değildi ikisi de. Bildiğim kendi ordularını yapıp ülkeleri savaştırdıkları bir oyun vardı sadece ya onda da (hoş savaşın iyisi mi olur) vahşet yoktu diye biliyorum. Hani biz modern iyi anne baba olacağız ya. Çocuklara kesinlikle silah tarzı oyuncak almadık. Şiddet içeren şeyler seyrettirmedik. Hatta çocuklar küçükken tv den uzak durduk. Eee Deniz minik bir vatandaşken legolardan silah yapıp oynuyordu. Hatta minik peluş balığa çubuklar yapıştırıp bir tür silahlı bir şey yapmıştı anımsadığım. Neden acaba? Neyse artık sakin bir genç adam oldu artık.

Şiddet artık pek çok ülkede normalleşmiş durumda. Kediye, köpeğe, insana, çocuğa, doğaya... şiddetin dibini görüyoruz. Eskiden o ha deyip şaşırdığımız durumları kanıksar olduk sanki. Çocuklar şiddeti göre göre büyüyorlar. O sevdikleri bilgisayar oyunlarında da bu şiddet var. Şiddetin cezası yok. 

Bana bu tarz oyunlar şiddetin artmasında etken değil de tam tersi artan şiddet çocukları bu oyunlara çekiyor gibi geliyor. Bir kere aile içi şiddet var. Özellikle erkeğe kadını dövme hakkı veren bir anlayış var. Bu anlayışı benimseyen erkek çocuklar. Sanırım bu tarz oyunlar da daha çok erkek çocuklar arasında yaygın.

Bir de sosyal medyada oyunmuş gibi vahşeti yapıp sergileyenler var. Özellikle hayvanlara karşı. Bir kişi neden bunu yapar? Çevre mi? Genetik ne kadar etkili? Çok kapsamlı, bol araştırma isteyen bir konu. Ben çıkamadım içinden...


Yorumlar

  1. Çocukların şiddete yönelmesinde genetik (ya da doğuştan gelen) özellikler ve çevre etkisinin yarı yarıya etkili olduğunu düşünüyorum. Aynı ortamda büyüyen iki kardeşten biri sakin diğeri şiddet yanlısı olabilir. Bazı internet ve bilgisayar oyunlarının çocuğun şiddete ve suça yönelmesine etkisi olduğunu düşünüyorum. Ancak belirttiğiniz üzere aile ve toplumun etkisi çok daha büyük. Bilgisayar oyunları çocukta bağımlılık haline gelmesine izin verilmemeli. Bu onların hem asosyal olmalarına sebep olacak hem de psikolojik gelişimine olumsuz tesir edecektir. Şiddet ve suç unsuru içerikli oyunlara pek vakıf olmamakla birlikte çocuğun gelişimini son derece olumsuz etkileyecek vahşet görüntüleri olduğunu tahmin ediyorum. Ben biraz daha ileri gidip Zombi, süper kahraman gibi karakterlerin çocuklar üzerinde nasıl bir etki yaptığı konusunda da endişelerim olduğunu ilave edeyim.

    YanıtlaSil
  2. Oyunlara hiç gerek yok vahşet haberlerinin artması için :/ zaman geçtikçe daha da artacağı biliniyor olayların

    YanıtlaSil
  3. o oynadıkları oyunun adı risk galiba, masabaşı oyunu de mi? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. risk değil de gelince Deniz'e sorayım. Bu ara onun yoğunluğundan soracaklarımı unutuyorum hep. Aslında yazıyı yazarken aklımdaydı

      Sil
  4. İki oğlum da oynadı ikisi de şiddet yanlısı değil. Ama kötü etkilenen de olabilir tabii.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder