Şato


 Kafka ile üniversite yıllarımda Dönüşüm kitabı ile tanıştım. Tuhaf bir hikaye, değişik bir dil ama sevmiştim yazarı o zaman. Kafka hem zor bir çocukluk geçirmiş hem de hasta biri. Kitapları yarım kalmış, bazı yazılarını da ölümünden sonra yakılmasını vasiyet etmiş. İnsan yazarın kitaplarını okurken çok zaman cümleleri birkaçkez okumak zorunda kalıyor. En azından ben öyle yapıyorum.

Şato da azıcık öyle. Bir şato var. Görmüyoruz ama hissediyoruz. Yazar şatoyu anlatmamış, köyün tepesinde, otorite şato. İçindikilere ulaşmak kolay değil. Yetkili birine ulaşabilmek için önce onun yardımcısı, onun da yardımcısı, sekreteri, ayakçası.... yani bir dünya kişiyi aşmak gerekiyor. 

Bir gün köye bay  "K" geliyor. Tapu kadastro için çağrıldığını söylüyor. Ama köydeki garip kapalılığı aşamıyor. Kimsenin umurunda değil bay K. Ne iş yapacak belli değil. Orada yaşayanlar köyde kadastro işine gerek olmadığını söylüyorlar. Ancak bay K ısrarla şatoya ulaşıp yapacağı işi öğrenmeye çalışıyor. Şato'ya gitmek istiyor ama bir türlü bürokrasiyi aşamıyor. Hatta şatoya bile gidemiyor. 

Roman yarım kalmış. Bay K'nın sonu nasıl belli değil. Aslında dili ve okuması rahat bir romandı. Ama bir taraftan ne anlatılmak istendi bunu düşünmek yorucu. Roman hakkında çok değişik yorumlar var. Açıkcası ben bir sonuca varamadım. Yani Kafka aslında Şato'da neyi anlatmak istedi???

Yorumlar

  1. Bi bakınırım buna :) Çok güzel anlatmışsın ama :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde kitap anlatımında iyi olmadığımı düşünürüm. Faydalı olduysam ne mutlu

      Sil
    2. Bence faydalıydı :D

      Sil
  2. Dönüşüm kitabının yeri bende çok ayrıdır, kafka candır:)

    YanıtlaSil
  3. Çoğunluk devlet bürokrasisi, otokrat yönetimleri sembolize ettiğini söylüyor Şato'nun. Ben biraz daha zorlayıp tanrı katı dedim. Ulaşılamaz, merak uyandıran, her şeyi bilen, korkutucu, güçlü, vs:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Kitabı bitirdikten sonra okudum yorumları ben de. Önceside etkilenmekten korkarım, okumam pek. Ben aslında Şato kitabını sizin etkinlik haberinizde görüp almıştım kütüphaneden.. Sonra yayınınızı atlamışım. Dün kendim yazdıktan sonra baktım epey bir zaman önce kitabı bloğunuzda yorumlamışsınız. Gerçekten ilginç bir yorum. Hiç de yabana atılacak gibi değil ama.

      Sil
  4. Yazarı daha hiç okumadım, herkes farklı şeyler anlatmış. Kitabın yarım kalması kötü olmuş, bazı şeyler açığa kavuşmamış demek ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet senin tarzın ve zevkine çok uygun değil yazar. Dönüşüm'ü deneyebilirsin ama bence

      Sil
  5. Çok ilginç açıkçası merak ettim. Romanın yarım kalmasıyda üzücü bir durum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar hastalıklı bir kişilik. Ya yarım bırakmış eserlerini ya da sonradan yakılmasını istemiş. Kendi için yazmış sanki.

      Sil
  6. kafka'yı kafka yapan yönü özetlemişsiniz çok güzel bence :)

    YanıtlaSil
  7. yirminci yüzyılın en iyi yazarı kabul ediliyor biraz ağır konular yazsa da :)

    YanıtlaSil
  8. Okudum galiba ama emin değilim. Kafka nın bir tek Milena ya mektupları sevmiştim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder