Küçük Şeylerin Tanrısı


Hintli yazar Arundhati Roy tarafından yazılan kitap,son zamanlarda okuduğum ve çok sevdiklerim arasına girdi. Bir kere dili o kadar güzel ki. Su gibi akıyor kitap adeta. Hüzünlü, düşündüren, sarsıcı, kızdıran bir hikaye. Kitap 1997'de yayınlanmış. Ben epey geç keşfetmişim yani.

Varlıklı ve çevrenin önde gelen ailelerinden birini anlatıyor kitap. Hindistan'ın güneyinde geçen kitapta, kast sistemini iliklerinize kadar hissediyorsunuz. "dokunulabilerler" ve "dokunulamayanlar" var. Dokunulabilenler kast sisteminde üsste olanlar, diğerleri ise sadece çalışma hayatında ama özel hayata kesinlikle girmemesi gereken, hatta kötü kokan insanlar....

Ailenin güzel kızı Ammu, babanın baskısından kaçıp evleniyor. Ama evlendiği kişi bir alkolik çıkıyor ve zamanla şiddete başlıyor. Ammu, ikizlerini alıp baba evine geri dönüyor. Ne ülkede oy hakkı var ne de ailede miras hakkı. Kadın olarak değeri yok, söz hakkı yok. Küçüklükten tanıdığı bir dokunulamayanla yaşadığı ilişki yüzünden aileden afaroz ediliyor Ammu. Sanki kitap bu yasak aşkın hikayesiymiş gibi anlatılmış arka kapakta ama değil bence. O kadar çok katmanı var ki. Kast sistemi, kadının hakkının olmaması, çocukların yaşadığı haksızlıklar, taciz, aşağılama, direniş.

Kitabı Ammu'nun ikizlerinden Rahel anlatıyor. İkizi Estha ile hem ayrı hem bir bütünler. Ama yaşanan tatsız bir olay yüzünden Estha küçük yaşta babasına geri gönderiliyor.

Arundhati Roy, savaş karşıtı bir eylemci. 2004'te Sdyney Barış Ödülü'ne layık görülmüş.

Yorumlar

  1. Kast sistemini ve kadının yerini anlatan , epey sarsıcı Hint filmleri izlemiştim. Tüm o danslı, eğlenceli, renkli yüzün aksine Hindistan'ın karanlık yüzünü anlatan hikayeler.Bakış açısını baya etkiliyor haliyle Duymamıştım kitabı, denk gelirsem bakayım bi :)

    YanıtlaSil
  2. Son zamanlarda aradığım türde bir kitap. Bazı kitapları okurken resmen bayıyor adamı, denk gelirsem alıp okuyacağım

    YanıtlaSil
  3. Kitabı merak ediyordum, güzel bir tanıtım olmuş. Ben de dizilerinden gördüğüm kadarıyla kadınlar hep geri planda, hep fedakarlık yapmak ve erkekleri pohpohlamak zorunda. Malesef asıl sorunu da kaynanalar çıkarıyor, oğullarını tepelerinde taşımadıkları kalıyor bi.

    YanıtlaSil
  4. Kitap hakkındakileri okuyunca hiç Hintli bir yazardan kitap okumadığımı fark ettim. Aklımda olsun. Çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  5. Ooo, bayılmıştım şubat ayında okuduğum bu kitaba. Yazınızı okuduktan sonra dönüp kitap hakkında kendi yazdıklarımı okudum bir kez daha. Güzel kitap, yazarı da iyi:)

    YanıtlaSil
  6. hıhım iyi kitap ivit :) küçük şeylerin tanrısı da gündelik yaşamda kullanılan bir terim, yeteneği olsa da bunu ilerletmeyen ve kendinden daha az yetenekliler arasında kalıp onların lideri olan kişilere deniyor :)

    YanıtlaSil
  7. Bir türlü okuyamadım bu kitabı. Hemen kütüphaneye bakayım aklımdayken.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder