Ağaç Ev Sohbetleri 169


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin bu haftaki konusu Kaplan Diary'den gelmiş. Kendisi zaten derin konuları çok seviyor ve keyifli yazılar yazıyor. Yine güzel bir konu seçmiş.

"İnsan yaptığı kötülüklerden ne kadar sorumlu?"

Konuyu okuyunca sesli olarak "dibine kadar sorumlu" lafı çıktı ağzımdan. 

İnsan Hayvanlar Alemi'nin alt türlerinden biri. Pek çok kişi bu sınıflandırmadan hoşlanmasa da bilimsel bir gerçeklik bu. Biz insanlar öyle bir egoya sehibiz ki doğal olarak da "en zeki hayvan" türü oluveriyoruz. İnsanlarla ilgili olarak hep "düşünen hayvan" olarak bahsedilmez mi? Zekiyiz, düşünebiliyoruz, konuşabiliyoruz, iyiyi-doğruyu-yanlışı ayırt edebiliyoruz. O zaman yaptığımız kötülüklerden de sorumluyuz.

Kimileri kötülüklerine kulp takmakta çok usta. Sanırım bu noktada en çok din kullanılıyor. "şeytana uymuş" lafı mesela. Ne güzel sıyrıldı kişi yaptığı kötülükten. Zaten dine körü körüne inanınca her şeyi yaratan tanrı olduğuna göre kötülüğü de tanrı yarattı. Tanrının yarattığı şeyler sorgulanamaz. 

İnsan niye kötülük yapar peki? Kendine yapmasını istemediğin bir davranışı niye başkasına yaparsın? Dayak mesela. Erkeğin eşine, çocuğuna uyguladığı şiddet. Kim dayak yemek ister ama atar. Şöyle bir netten baktım erkeklerin önemli bir kısmı bunu "hak" olarak görüyormuş. Kötülük sadece fiziksel değil tabi ki. Birine suç atma, aşağılama, küçük düşürme....pek çok formda karşımıza çıkıyor. 



Yorumlar

  1. Tabi ki de sorumludur. Yalnız o hayvandan evrilme olayını en başta insan, kendi kötülüğüne kılıf olarak uydurmuş olmasın.

    YanıtlaSil
  2. Dini hassasiyeti olan kişi şeytana uyma lafını kılıf yapmaz kendine zira bilir ki yaptığından bizatihi sorumlu tutulan kendisi olacaktır.Şeytan bile şikâyetçi olacak denilir üstelik, yapılan tüm kötülüğü benim üzerime yıkıyorlar diye :)

    Dibine kadar sorumlu, hemfikirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dini kullanan kişiler var ama. Epey de çoklar. Gerçekten inanan insanla bunlar arasında uçurum var. Ve şeytana uyma lafı çokça duyduğum bir tabir.

      Sil
  3. Sorumludur,yaptığı bu yanlış sorumluluk bu dünyada büyük olasılıkla karşısına kat ve kat çıkıyor, defalarca deneyimledim gördüm :)

    YanıtlaSil
  4. insan düşünen hayvandır sözü başlı başına bir kılıftır, insan meleklerle hayvanlar arasında bir mertebede yaratılıp meleklerden üstün olmayı ya da hayvanlardan düşük olmayı seçerler yaşamlarıyla

    YanıtlaSil
  5. Dibine kadar sorumlu! Gülümsetti beni:) Ego diyerek başlamışsınız. Evet insan egoisttir. Bu onun doğuştan gelen bir özelliği. Normal şartlar altında bunun kötü bir şey olduğunu bilen insan üzerine yapışan bu karakter özelliğini taşımak ister mi? Sadece o da değil, kıskançlık, yalancılık, hırs... Bütün bunlarla zavallı irademiz devamlı bir savaş halinde. Bütün sorumluluğu insana yüklerken doğuştan gelen kötü özelliklerimizin, çevrenin ve bizi yönetenlerin hiç mi sorumluluğu yok? Eğer devletin başındaki insan "benim memurum işini bilir" derken memuru da işini biliyorsa tüm sorumluluğu memura yüklemek reva mıdır?

    Eğitimli ve özgür iradesi sağlam kişiler kötülükten uzak durur. Kötülüğü önlemek, en azından azaltmak en başta yöneticilerin sorumluluğunda. Devlet olarak iyi eğitim verirsin, adaleti sağlarsın, aç ve açıkta insan bırakmaz, sosyal devletin gereklerini yerine getirirsin, refah düzeyini yükseltirsin, gerekli denetimleri yaparsın tamam. O zaman şüphesiz dediğinize hak verir dibine kadar olmasa da büyük bir oranda size katılabilirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizi yönetenler de insan. O zaman onlar da suçu onları yönetenlere atarlar. Çevrede yaşayanlar da insan. Memurun aklı var. Niye bütün memurlar işini bilmiyor? Ben tercih meselesi olduğunu düşünüyorum hala. Sonuçta kafamız saksı niyetine orada durmuyor. İçinde bir beyin var ve aşağı yukarı hepimizinki aynı ebatlarda diye biliyorum. İlla ki eğitim çok çok önemli. Hatta okuldaki bir eğitim kadar kişinin yetiştiği aile, o ailenin ne kadar bağnaz olduğu. Ama kişi yine de sıyrılabilir. Çevresine bakar, sorgular, düşünür. İmkansız değil. Çevre, yöneticiler dersek önümüzdeki epey bir yıl berbat bir ülke olacak burası demektir. Öyle düşünmeyen-sorgulamayan bir nesil yetiştiriliyor ki

      Sil
    2. Niçin aklını kullanan iyi ahlaklı memurlar kapı arkalarına itilirken vasıfsız, ahlaksız ve aklını birilerine kiraya verenler yüksek makamlara getiriliyor? Neden bir hakim, vicdanının sesiyle hareket edeceğine sürgün yememek için haksız kararlar veriyor. İsveç'te yaşamıyoruz, burası Türkiye. Önümüzdeki yıllar, evet, ülkemiz için berbat olacak şüphesiz. Buna sebep ben miyim, yoksa siz misiniz? Atatürk gibi bir yönetici arıyor gözlerimiz.

      Sil
  6. bizim gibi ülkeler böyle yaa, avrupa çoktan aşmış kötülüğü :) kendi içlerinde tabii :)

    YanıtlaSil
  7. Öyle güzel anlatmışın ki, duygularıma tercüman olmuşsun şiddet konusunda. Sanırım yetiştirilmeyle alakalı bazı şeyler. Daha çocukken güç kavramıyla büyütülen bir çocuk gücünün yettiği her canlıya zarar vermeye başlıyor.

    YanıtlaSil
  8. Konuya soruyla yorum yapayım. En büyük ikilemim öldürme konusunda. Normal savaşları geçtim, dini yaymak için yapılan savaşlarda öldürünce kötülük yapılmamış mı olunuyor? Ödül bile var; cennet. Çık çıkabilirsen işin içinden.

    YanıtlaSil
  9. Bence de sorumlu. En azından bilerek ve isteyerek yapılandan.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder