İzmir'in 100. Kurtuluş yıldönümü kutlamaları

İzmir'in kurtuluşunun 100. yıl gösterileri için yapıln etkinliklere gittim. 9 Eylül'de yapılacağı duyurulan air show (hava gösterileri) her zaman için en renklisi olur. Haliyle de ilgi görür. Bu yıl yapılan ve sanırım herkesin duyduğu Tarkan konseri ise kalabalığı kat kat katlamıştı. 

Bir kere tüm coşkuya karşın kızan kızsın organizayson berbattı. Sahil tarafına demir bariyerler konmuş ki ilk kez denk geliyorum. Bildiğim kadarıyla bundan önceki yıllarda denize düşen falan olmadı. Epey geniş bir alan bırakmışlar denizle biz arasında orada polis, özel güvenlik, temizlikçiler ve başkaları sürekli dolandı kadraja girdi. 

Alana giriş herzamanki gibi demir bariyerler vardı ama bu kez abartı ve giriş çıkış sıkıntısı olarak. Mesela ben erken gitmiştim. 4 gibi başlayacak etkinlik için uygun yer belirleme amacıyla 1 olmadan oradaydım. Bomba araması deyip alandaki (ama tüm o koca çayırlık) herkesi çıkardılar, bir zaman dışarıda beklettiler (güneş, kalabalık, inanılmaz bir yığılma ve corona) sonra güya aranarak yeniden sokulduk. Fotoğraf çekimi için 2 adet yükselti hazırlanmış nasıl başvurulduğu belli olmayan bir sistemle kartı olmayanları almadılar. İnsan kalabalığı arttıkça arttı zaten önünüzde demir bariyer rahat çekemiyorsunuz. Bir ara cidden rahatsızlandım soğuk ter, mide bulantısı. Bıraktım uçakları falan bir yere kıçımı sıkıştırdım resmen. 

Zaten Tarkan konserine kalmayı planlamıyordum. Genelde çekim yapılan yer Gündoğdu tarafına yakındı. Girdiğim yerden çıkayım dedim gösteri bitince o da ne kapatmışlar. Benim gibi gösteri sonrası çıkmaya çalışan onlarca insan düşünün. Bariyerlerde boşluk yok. Teee Alsancak limanının oraya kadar yürüdük ve orada kızın biri "özgürlük" diye çığlık attı. 

Bu arada Tarkan ya da protokol içinse bu önlemler onların olduğu (sahnenin olduğu) alan ikinci bir bariyerle kapalıydı.

Sonuçta ciddi bir arama olmadan isteyen o alana girdi. Kaldı ki asaldırı olacak olsa binalar o kadar yakın ki adam ne uğraşsın kalabalıkla. İnsanları bir kutuya kapatır gibi şenlik hiç olmadı bence.









Bu flyboard gösterisi ikinci günden. yine hava gösterileri var denmişti ama ilk gün olan gibi değilmiş. Deniz merak ettiğinden gittik. Bunlar keyifliydi. Bir tık fazla su sıçrattıkları için kaçak çekim yaptım, tuzlu su makinanın canını okur sonra.




 

Yorumlar

  1. çekimler güzel olmuş kutlamaları da genel olarak beğendim ben tabi çok kalabalık oldu zor olmuştur orada olanlar için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalabalık sorundeğil aslında illa olacak ama organizasyon aşırı demir bariyerler. İnsanlar sıkıştı alana.

      Sil
  2. aaa suda da mı gösteri varmış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tesadüfen denk geldik. Keyifliydi bence. Denemek isterdim.

      Sil
  3. İzmir gösterisinden keyif alamamanıza üzüldüm. Kalabalık insanı sıkabilir, bir de Tarkan gösterisini izlemek zorunda olmadığınızda bir gerçek. Biraz değişik olmuş ama ben orada çok olmak isterdim ve açıkçası sizi kıskandım bile! Resimler de çok hoş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben genel olarak severim bu gösterileri. İlk kez rahatsız oldum, sevemedim. Her yerin bariyerlerle kapatılması belki rahatsız etti beni. 1-0 yenik başladım güne kim bilir. Konser dinlemek ayrı bir keyiftir. Çok da severim ve fırsat buldukça da giderim. Ama burada zaten sahneden izlemek mümkün olmayacaktı. Yine alandaki ekranlardan izleyecektik. Evden daha mantıklı geldi

      Sil
  4. Son iki kare bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi, harika. :)
    Makinemi elime almaya almaya bazı teknik detayları unutmuşum... İlk fotoğrafın saniyenin kaçta birinde çekildiğini merak ettim, pervane hareket etmiyor gibi durmuş. :)
    Güvenlik önlemleri, bariyerler, kalabalık keyfe ket vurmuş, önümüzdeki yıllarda daha iyi bir düzenleme yapılır umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hava çekimlerinde 1/2000'e sabitledim. Dinlediğim bir eğitim seminerinde böyle önerilmişti. Zaten çok hızlılar özellikle solotürk'ü çok kere yakalayamadım bile. ben netlemeden kaçıyor kadrajdan:))) Geçmişte böyle değildi. Zaten alana belli giriş noktaları konuyor o zaman ararsın sonradan insanları çıkartıp yeniden sokmak absürt oldu.

      Sil
    2. Bu temaya bir türlü alışamadım. :) Yazıyı sildin sandım. Fotoğraf makinemi tekrar ortaya çıkardım. Teknikleri hep unutmuşum. Zaman ayarlı denemeler yapayım da pasım silinsin biraz. Biraz kuş çekerek bu eksiğimi kapatırım. :) Bilgilendirme için teşekkürler :)

      Sil
    3. Rica ederim. Temada sorun mu var bilemedim. 2 gündür ilk kez girebildim bloğa bakamamıştım.

      Sil
  5. İlk kez bu yıl hissetmedim. Sadece fotoğraf için kaldım. Daha çok kıstırılmışlık vardı bence. Belki benim ruh halim kim bilir

    YanıtlaSil
  6. Sosyal medyada epey yankı uyandıran bir kutlamaydı. Gördüğüm videolar ve sizin çekimleriniz çok güzel görünüyor. :)
    Anlattıklarınız durumun arka planında yaşananlar tadında gibiydi. Umarım bunda sonraki organizasyonlarda bahsettiğiniz sorunlar düzeltilir. :)

    YanıtlaSil
  7. Organizasyon hakkında güzel bir derleme olmuş:)

    YanıtlaSil
  8. Kalabalık zor gerçekten de ben de duramam hiç.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder