Balzac ve Çinli Terzi Kız


Kitabı bloglardan birinde görüp not etmiştim ama bu yazıyı yazacağım zaman aradım bulamadım. Kitapta beni çeken ilk şey ismi oldu; Balzac ve Çinli Terzi Kız. Mao Kültür Devrimi ile üniversiteleri kapatıp gençleri kırsal kesime çalışmaya gönderiyor. Yeniden eğitim adı verilen bu süreç pek çok genç için 2 yıl ama ailesi mimli olanların yeniden şehre dönme şansı pek yok. Bunlar gerici aydınların çocukları. 

Kahramanlarımız Luo ve arkadaşı da (kitapta adı hiç geçmiyordu) bu geçlerden. Birini anne ve babası doktor diğerinin dişhekimi ama ikisinin ailesi de Mao'nun sakıncalılar listesinde. Bir arkadaşları daha var dağda ve onun gizlice kitap sakladığını keşfediyorlar.

Gittikleri dağ köyünde terzi kız ile tanışıyorlar. Luo ve kız arasında bir yakınlaşma oluyor ve Luo terzi kızı geliştirmek için ona kitaplardan hikayeler anlatmaya başlıyor. Terzi kız Balzac'ın hikayeleri ile yepyeni bir dünyanın varlığını keşfediyor.

Kitabın yazarı Dai Sijie de yeniden eğitim için dağ köyüne gönderilen gençlerden biriymiş. Bir nevi kendi hikayesi belki de. Kitap yazarın yönetmenliğinde filme de çekilmiş ama ben hiçbir yerde bulamadım. Bir bilen varsa nereden seyredeceğimi sevinirim.

Açıkcası daha önce okumadığım bir döneme minik bir giriş yapmış oldum bu kitapla. Sanırım Mao ve Kültür Devrimi ile ilgili başka kitaplar da okurum. Bu yöntemi daha sonra Kamboçyalı lider Pol Pot, bütün insanları şehirden sürüp köylerde tarlalarda çalışmaya mecbur bırakmış.


Yorumlar

  1. kitabı duymamıştım o dönemi anlattığı için ilginç olabilir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sevdim. Dönemle ilgili biraz daha okumayı düşünüyorum

      Sil
  2. Fei Xie'nin yönettiği Ben ming nian - Siyah Kar (1990) ve Wo men de tian ye - Our Farmland - Bizim Toprağımız (1983) filmleri Ağustos ayında TRT2 de yayınlandı. Kaçırdım izleyemedim... Kitabın konusunu okurken aklıma hemen Bizim Toprağımız filmi geldi. Kitapla farklı bir isimde filmini çekmişler sanırım.
    Daha yeni To Live / Huo zhe 1994 filmini izledim. Bu filmde de Mao döneminde Çin'de yaşananlara yer veriliyor. Ödüllü yapımlardan. Dönemle ilgili kitapları okurken aynı konuyu işleyen filmler de destek olur. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol. Hiçbirini de bilmiyordum. TRT2 filmlerine hp bakacağım diyorum unutuyorum. Televizyonu neredeyse hiç açmıyorum ama bu kuşak filmelere bakmalı

      Sil
  3. Kitabın adı benim de ilgimi çekti. Balzac çok merak ettiğim bir yazar. Vadideki Zambak kitabını aldım ve bir an önce okumak için heyecanlanıyorum. Dai Sijie adını ilk kez duydum, Çin edebiyatı hakkında hiçbir bilgim yok. Kitabı ilgiyle okuduğunuzu tahmin ediyorum ancak sevip sevmediğinizi göremedim yazınızda. Konuyu kısaca özetlemeniz yeterli, bunun dışında kitabın çeviri, kurgu, üslûp bakımından düşüncelerinizi merak ettim. Filmi araştıracağım, bulabilirsem size bildiririm, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dai Sijie'yi ben de ilk kez duydum. dediğim gibi sadece kitabın ismi için alıp okudum. Baştan şunları yazayım diye düşündüklerimi sonra yazmayı unutmak gibi kötü bir tarafım var malesef. Yazarın dili çok iyi. İsmi geçmeyen genç anlatıcı zaten. Olayları onun gözünden yaşıyoruz. Sade, anlaşılır, rahat bin anlatımı var kitabın. Hatta bu kadar berbat bir denim ve durumu romantikleştirmiş bile diyebilirim.
      Bir kısmı kurgu bile olsa çoğu gerçektir sanırım. Mesela yazarın babası terzi imiş. Sonra gözlüklü denen çocuğun babası yazar, annesi şair. Bana hayatını, çevresini harmanlamış gibi geldi.

      Sil
  4. Film youtube da İngilizce alt yazılı olarak var. Adres şöyle;
    https://www.youtube.com/watch?v=KUySDK5cpy4

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngilizcem yeter mi bilmiyorum. Bakayım bir, teşekkürler

      Sil
    2. Filmi az önce izledim, muhteşemdi, teşekkürler. Bu arada Luo'nun arkadaşının adı Ma olarak geçiyor filmde:)

      Sil
    3. Ne güzel. Ben bu ara yoğunluktan hiç bakamadım bile.

      Sil
  5. Çinle ilgili bu konuyu duymamıştım hiç. Konusu ilgi çekici. Balzac'ın tek bir kitabını okumuş onu da çok sıkıcı bulunca bir daha kitaplarını okumamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mao dönemini biraz biliyordum ama bu kitapla bir tık daha öğrenmiş oldum

      Sil
  6. hımm okunurmuş izlenirmiş pekiii saool :)

    YanıtlaSil
  7. İlk defa duyduğum bir kitap not edip bir bakayım hocam:)

    YanıtlaSil
  8. Öneri için sağol. Ben de bakayım bu kitaplara

    YanıtlaSil

Yorum Gönder