Manhunt:Unabomber


 17 yılda 16 bombalama eylemi gerçekleştiren biri FBI tarafından bir türlü bulunamıyor. Özel ekip, laboratuvarla çalışmalarına karşın bombaları gönderen kişi hiç iz bırakmıyor. Dizide ekibe dahil olan Jim “Fitz” Fitzgerald'ın dilbilimsel olarak konuşa yaklaşıp suçluyu yakalaması anlatılıyor.

16 yaşında Harvard Üniversitesine kabul edilen üstün zekalı Ted Kaczynski, sosyal hayatında ise oldukça başarısız. Üniversiteye girdiğinde çok sevdiği psikiyatri rofesörü tarafından bir deneye tabi tutulup aşağılanması onu kötü etkiliyor. Birkaç yıl matematik hocalığı yaptıktan sonra ormanda basit bir kulübede yaşamaya başlıyor. Sanayi toplumun insanı köleleştirmesi üzerine fikirlerine dikkat çekmek için bombalama eylemleri yapıyor ve en sonunda bunları bir manifestoda topluyor. “Sanayi Toplumu ve Geleceği”

Sadece 8 bölümlük klasik Amerikan polisiyeleri gibi aşırı aksiyonlu değil ama güzeldi.  Kaczynski'nin köleleşme üzerine düşünceleri sık sık karşımıza çıkıyor bölümlerde ve aslında haklı. Bunu duyurmaya çalışma yolu oldukça kötü. Genelde dizilerde final bölümlerini hayal kırıklığı olur ama bunda çok iyiydi.

 

 


Yorumlar

  1. Henüz bu diziyi yeni bitirmiş biri olarak tam da üstüne geldi bu yazı. Dizi beni etkilemişti, hatta Unabomber'a karşı sempati bile duymaya başlamıştım. Çünkü dizide ağırlıklı olarak sanayi toplumuna karşı eleştirileri anlatılyor ve bir yerden sonra mantıklı geliyor. Ancak daha sonra yine Netflix'de bulunan belgeselini izledim. Hapishanedeki kendi röportajları ve görgü tanıklarını içeren bir belgesel. İşte o zaman bu adamın bir katil olduğunu anlıyorsunuz. Ama dizi gerçekten güzel, özellikle dil bilim üzerine bir sonuca ulaşmayı çok beğendim. Bitirdikten sonra Unabomber'ın manifestosunu da okumaya başladım. İnternette pdf'ini bulabilirsiniz. Görüşleri cidden ilginç birisi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkcası ben de sempati duydum. Hatta sonuna üzüldüm bile epey. Belgeseli diziyi bitirdikten sonra öğrendim bakayım o zaman ona da. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. hımm bilmiyom bunu, iyiymiş izlerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belgeseli de varmış bak. Bende sonradan öğrendim. Buraya yazdıktan sonra. Onu da seyredeyim şimdi

      Sil
  3. Kahramanın fiziksel kanıtlardan değil de başka yollardan yakalanması ilginç geldi. Diziyi duymuştum, klasik söylemlerim arasına girdi; bölüm sayısı az izlerim ben bunu :)) Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet emsal bir dava olmuş. Bunu yargıya kabul ettirmek de zor

      Sil
  4. İzlemedim, hep yeni diziler arayışında olduğum için iyi oldu bu öneri not alıyorum, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Bu diziyi takip ettiğim bir İnstagram hesabı önermişti. O zamandan beri aklımda ama henüz izleyemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben şu ara filmlerden dizilere terfi ettim. Kısa olursa daha bir iyi benim için

      Sil
  6. Bunu izlemek iyi olacak, yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamını izledim, çok beğendim. Teşekkürler

      Sil
  7. Yorumum spama düşmüş olabilir mi acaba? Birinci bölümünü izledim bitirdim. Çok ilgimi çekti Sağol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen ben biraz geç onaylıyorum sanki. Cepten blog olayına alışamadım.

      Sil
  8. Bu aralar hiç bir şey izleyemedim. Kışın izlediklerimi yeni yazıyorum bloga.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben dizilere fena takıldım. Çok yoğun olmasa da günde 1 bölüm izledim genelde.

      Sil

Yorum Gönder