Yine yandık...


Yine yandık bu hafta. Datça, Çeşme.... bizi bir tık Çeşme ilgilendirdi malesef. Tarlanın olduğu ovaya da sıçradı bu kez yangın.

Bayram malum tatil, pazartesi Devrim'le tarlaya gittik gece kaldık Salı günü de Urla'ya döndük. Devrim'in Ankara ve Uşak'tan akrabaları gelecekti, önceden tarla işlerini, sulamayı falan halledelim demiştik. Neyse. Dayısı tarlayı görmek isteyince çarşamba günü yeniden gittik. Biz orada çay içip sohbet ederken dumanları gördük. Aradık falan itfaiyeyi müdaha ediliyormiş. Çeşme yolu tarafında makilik alandaymış. Dedi orman yok kesin söner. Ama işte malesef cidden fena bir rüzgar vardı. 

Misafirlari oradan tarla yakınlarında bir koya götürdük. Dumanlar da epey azalmıştı zaten. Birden kara kara yeni dumanlar çıkmaya başladı. Bu kez Alaşar Ovası tarafına sıçramış yangın. Biz hemen toparlandık yola çıktık. Bir anda tomalar, itfaiye, dozen falan dolmuş yola. dağın yamacı yanıyor. Orda durmak anlamsız, kalabalıktan başka işe yaramazsın. Akşam boyunca takip etmeye çalıştık ya. Oralar makilip hep. Anladığımız çam ağaçlarının oralara sıçramamış. İkinci yangın (Ovacık tarafı) ise yeni ağaçlandırma alanları yanmış. 

Öğrendiğimiz kadarıyla  yamaçlar yanmış. Gidip bakmadık. Bölgenin daha öncesinde kamulaştırılan alan olması, Çeşmeprojesi kapsamında olması kafaları karıştırıyor haliyle. Son 2 yıldır o kadar çok yeri yakıp, imara açıyorlar ki. Güzelim bakir koylar birer birer insanın pisliğine bırakılıyor.

Yorumlar

  1. geçmiş olsun yaa urla da yanıyor yani ne fena.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef. Aslında Çeşme'ye daha yakındı ya

      Sil
  2. o kadar bıkkınım ki bu durumdan....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yaz kabus gibi. Güzelim yerler yanıyor

      Sil
  3. Mahfoldu her yer.. yazık bu ülkeye, bitmedi, yetmedi!
    Çok üzgünüm.. geçmiş olsun sizlere de 🙏😢

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yıl Marmaris, Datça taraflarının yanması çok acı. Bir taraftan yakarak bir taraftan yapılaşmayla canına okuyorlar ormanların

      Sil
  4. Her yerde yangınlar var içim daralıyo yemin ederim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sormayın. Evde otururken duman kokusu duysam "yine mi" oluyorum bu mevsimde. Çıkıp bakıyorum var mı birşey diye. Daha önceki yıllarda Buca'nın tepelerinde de çıkmıştı yangınlar.

      Sil
  5. Çok, çok acı. Ben geçen seneki büyük yangınların sonrasında Marmaris'e gitmiştim, o yanmış alanları gördükçe içim burkulmuştu. Bir de yanarken görmek ne kadar can yakıcıdır. Elimizden bir şey gelse keşke.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yangın öncesinde gitmiştim. Habereri dinledikçe, yanan yerlerin isimleri geçtikçe içim acıdı. O kadar güzel ki oralar.

      Sil
  6. izlemediysen ozark çok iyi :)

    YanıtlaSil
  7. Her sene yaklaşık aynı vakitler, aynı bölgeler... Ve yanan onlarca ormanlık alan:( Bu artık bizim bir gerçeğimiz, ister bilinçli yakılsın, ister başka türlü ama acil çözümler, hızlı müdahaleler geliştirlmesi gerekiyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. son yıllarda otomatiğe bağlandı gerçekten de. Ve malesef otel oluyor yanan yerler çoğunlukla.

      Sil
  8. Datça yangını 15 km uzağımızda çıktı rüzgarın en şiddetli olduğu gün 2 farklı yerde birden,cennet yerler yandı yine,insanların evleri de yandı maalesef çok üzücüydü,seneye 5 yıldızlı oteller görmeyiz umarım yanan yerlerde,her yeri işletmeler işgal etmişler zaten eski datçadan eser yok,ormanlarda olmazsa ne olacak :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marmaris, Datça taraflarına bir yakınımız orada çalışırken epey sık gittik. Çadır da kurduk, koyları da dolaştık. Yangınlar sonrasını bilmiyorum ama çok kötüdür eminim.

      Sil
  9. Geçmiş olsun. Yanan yerlerin takibini iyi yapmak lazım. Oraya bir otel, site vb. şeyler yapılması o kadar muhtemel ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol. Buralar zaten Çeşme projesi kapsamındaydı. Daha önce kamulaştırılmıştı. Sonradan geri çekildi

      Sil
  10. Ben kesinlikle bilinçli yakıldığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar çok bilinçli yakım var ki haklısın

      Sil

Yorum Gönder