Ağaç Ev Sohbetleri 146


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin bu haftaki konusu sevgili kaplan diary bloğundan gelmiş. Kendisine yakışır bir biçimde "düşünün de yazın gari" modunda bir konu seçmiş. Bu arada 2 gündür net kesikti, hatlarda kopukluk olmuş. Dün akşam yapıldı. Ne alışmışız nete, sınırsız kotaya.

"Özveri ve fedakârlık, TDK sözlüğüne göre eş anlamlı sözcükler olmasına rağmen bazıları bu iki sözcük arasında önemli bir farkın olduğunu iddia etmekteler. Bu insanlara göre fedakârlık, çıkar ve karşılık beklemenin, özveri ise sevginin ürünüdür. Peki bu iki sözcük sizde hangi duyguları çağrıştırıyor? Kendinizi ne kadar fedakâr ve/veya özverili buluyorsunuz?"

 Önce bir sözlükten bakayım dedim bu iki kelimenin anlamına; Fedakarlık için "Kendini ya da başka bir şeyi yine herhangi bir durum veya kişi adına feda etmekten kaçınmayan bireyler için fedakar kelimesi kullanılmaktadır. Özellikle bu durum uygulanış açısından onurlu ve güçlü anlamları şeklinde de ifade etmek mümkün." şöyle bir ifade buldum mesela. Kendini feda etmek. Ne için? Kimin için? Fedakarlık bana oldum olası itici gelen bir kelime. Biraz kendini beğenmişlik var anlamında. Ben vatanım için kendimi feda ederim, oğlumun canı bu vatana feda olsun, çocuklarım için hayatımı feda ettim, gerekirse bu uğurda ölürüz....örnekleri çoğaltmak mümkün. Eh basında sıkça karşılaşıyoruz, bir grup adı milliyetçi kişi vatanı için kendini feda edeceğini söyleyip savaş çığırtkanlığı yapıyor sanra olan yine fakir evin gencine oluyor. 

Fedakarlık deyince işin içine "vatan, toprak, çocuk, anne vs." ekleyip duygu sömürüsü yaparak insanları mecbur etme var. Mahalle baskısı hatta. Ama bu baskıyı yapanlar sadece konuşanlar işte. Dedim ya sevmiyorum bu kavramı da bu kavramın insanların sırtına yüklediği ağırlığı da.

Özveri, fedakar ile eşanlamlı olarak belirtilse de "kedinden ödün veren kişi" olarak tanımlanmış. Biraz hafifi yani.  Başkalarının mutluluğu için çalışan kişiymiş. Evet işin içinde bir miktar sevgi var ama yine de bir mecburiyet de var sanki. İnsan sevdikleri için özveride bulunur. Çocuklarımızın eğitimi için  kendi isteklerimizi bir kenara itiyoruz mesela. Ya da hastalık durumunda anne-babamızla ilgileniyoruz kendimize ayırdığımız vakitlerde. Kimi bunu cidden severek yapar kimi mahalle baskısından korkusuna. Kendinden ödün verirken kimi de karşılık bekler; Çocuğu ona sevgisi göstersin, anne-baba maddi destek olsun. O zaman sevgiyi neresine koyacağız? Ya da karşılıksız sevgi olmaz mı diyeceğiz.

Ben fedakar değilim. Bir kere orası kesin. Özverili miyim? Belki biraz sevdiklerime. Yani içime sinmeden, sırf birileri ne der diye iş yapmam. "elalem" denen o örgüt beni ağlarına alamadı henüz.


Yorumlar

  1. Duygularıma tercüman olmuşsun,sevdiğimiz insanlara özverili miyiz kesinlikle evet peki bunu karşılık bekleyerek mi yapıyoruz hayır,sevdiğimizden sadece.Ancak hep kendinden veren taraf olursak "bende bana yetecek ben kalmadı"durumuna döner iş.Dozunda ve gerektiği kadar olmalı.Mahalle baskısı,elalem ne der bir kulağımdan girip diğerinden çıkar açıkçası benim de,bir derdimiz olduğunda elalem mi var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elalem örgütü derim ben bazen. Resmen insanların canına okuyorlar. Çok kişi onların dediğine göre hareket ediyor ama dediğin gibi başımız sıkıntıdayken ortada yoklar

      Sil
  2. Çok güzel yazmışsınız, tebrikler:) Fedakârlık bana da itici gelen bir sözlük. Hamaset yaparken bol bol kullanılan gerçekte içi boş bir sözcük. Canım, kanım feda olsun bu vatana! Eeee, madem öyle al silahını, yürü Suriye'ye. Ama orası bizim vatanımız değil. Olsun, belki ilerde bizim olur! Nedense salaklar, garibanlar, dolduruşa gelenler kullanır bu kelimeyi. Gerçek vatanseverler, canla başla vatana hizmet eder.

    Sevgi karşılıksız olmaz bence, evet, eminim. Beni sevmeyeni sevmem için ne gerekçem olabilir. Evlâtlar hariç:) Onlar bizi sevmeseler bile biz onları severiz. Sever miyiz? Yoksa sevmeye mecbur mu hissederiz kendimizi?:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah yürürler mi hiç savaşa.. Derler, bağırırlar, konuşurlar sonra da millet savaşa karşı çıktı diye demediklerini bırakmazlar. İş gitlmeye gelince çürük raporu alırlar. O sever miyiz sevmeye mecbur mu hissederizi bir biçimde düşünmüşümdür. Ama bir karar varamamıştım. Ben biraz fazlaca sorgulayan, kendi içimde çatışan, tartışan biriyimdir.

      Sil
  3. fedakarlık hepimiz için çok ağır büyük bir kelime demek kisi :) anne olarak yapmışsındır özveri :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder