Hıdırellez

 

Hıdırellez, Bahar Bayramı. Yılın en renkli, en keyifli etkinliklerinden biri sanırım. Dün öylesine nette dolanırken Kültürpark alanında bir etkinlik olduğunu okudum. Devrim babayla keyifli olur diye gittik. Akşama doğruydu zaten. Açık alan etkinlikleri, bol müzikli ve danslı bir zaman dilimi oldu. Suzan Kardeş konseri de ayrıca çok keyifliydi. 






Suzan Kardeş, konser sırasında 30 yıldır Hıdırellez etkinlikleri yaptığını, insanlara anlattığını ve sesini Unesco'ya duyurmaya çalıştığını anlattı. 2 yıl önce nihayet Unesco'dan mektup almaya başlamış. Gelenek Unesco'nun somut olmayan kültürel mirasları arasında yer alıyormuş. 

Etkinlikte pilav, kırmızı boyalı bir yumurta dağıtımı vardı. Nedenini bilmiyorduk. Onu da Suzan Kardeş anlattı; güllü pilav yemek gelenekmiş, kırmızı boyalı yumurta ise yüze sürülecekmiş güzellik için. İtiraf ediyorum yapmadım, çok kırmızıydı. Isırgan otu vardı o da ayağın altına sürülürmüş, hızlanmak için. Sahnedeki salıncak, mutluluk anlamına gelirmiş. Bir de kırmızı-beyaz iplerden bileklik var ateş ve sağlık anlamına gelen. En az 7 gün takılmalıymış. Dün gece 12'den bu gece 12'ye kadar da gül dalına kese asılması var tabi ki. Kesenin içine konan para sabah erkenden alınıp cüzdanda taşınacakmış.

 

Hadi bakalım hala yapmayanlar dileklerini dilesin......

Yorumlar

  1. Ne güzel, bilgilendirici, eğitici, düşündürücü bir yazı olmuş .Hıdırellezi her yıl kutlardım. Güllerin dibine dilekler yazardık. Sabah gün doğarken o minik kağıtları denize atardık..
    Bu yıl Mersin'den Urla'ya taşınınca alışkanlıklarımızda zaman kaybı yaşadık. Sayenizde hiç olmazsa güzel bir öykü dinledik. Teşekkürler.
    Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kesemi hazırladım unuttum güle asmayı. Girişte kaldı öylece. Sevgiler...

      Sil
  2. hıdrellez egede zevkli oluyor tabii. gece de mutlaka ateş üzerinden atlanmıştır. fotilerdekiler çingeneye benziyor. müzikleri dansları güzel oluyor onların. gelenekler de eveet. ağaca dilek kese para hurma çekirdeği gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet buralar o anlamda güzel. Ben Kavala şenliklerini de görmek isterim aslında. Mesafe fazla işte. Müzikler açık havada epey coşturuyor orası kesin...

      Sil
  3. Görüntüler çok renkli, dışarıda hayat var diye düşündüm :) Bahsettiğin bazı gelenekleri bilmiyordum. Mesela ısırgan otu. Kaşındırdığı için süremem ama bahçedeki güle bir kese asabilirim. :)
    Hızır A.S. ihtiyacı olanların yoldaşı olsun inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dışarıda hayat var. O hayatı adım adım alıyorlar malesef. Giderken spor olsun dedik yürüdük. Gelirken otobüse yine zam geldiğini farkettik. En kısa mesafeler bile uzaklaşıyor artık

      Sil
  4. Tüm dilekler kabul olsun :))
    Bu arada Radyo Momentos' a uğramanızı tavsiye ederim :)))

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel ne renkli görüntüler. Biz de dilek asıyoruz gül ağacına ☺️

    YanıtlaSil
  6. Enteresan adetler varmış gerçekten:) Tüm güzel dilekler kabul olsun inşallah:)

    YanıtlaSil
  7. Anlattıklarınızdan sonra güzel bir etkinliği kaçırmışım dedim. Çocukken akşam hava kararmaya başladıktan sonra her sokakta en az bir ateş yakılır üzerinden atlanırdır. Diğer bir adet ise ısırgan ya da dala diken gibi otlarla çocuklar birbirinin kısa pantolonlu bacaklarını dalardı. Bu yüzden Hıdrellez günleri kısa pantolonla sokağa çıkmaktan korkardım:)

    YanıtlaSil
  8. enginar festivali varmış, gittiniz miii :) enginarlı pilav, enginarlı kek yediniz mii?

    YanıtlaSil
  9. enginar festivali varmış, gittiniz miii :) enginarlı pilav, enginarlı kek yediniz mii?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder