Ağaç Ev Sohbetleri 145


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin 145'inci hafta konusu Blog Beyi sitesinden gelmiş. Bloğunu ziyaret ettiğinizde çay ikramı da var...

"Dijital yaşamın artısı neler? Sizce dijital gerekli mi?"

Dijital yaşam gereksiz demek bir tık anlamsız olacak. Hayatımız her alanı o kadar dijitalleşti ki. Bir taraftanda fazla dijitalleştik sanki. Elde sürekli cep telefonları, akıllı saat, akıllı tartı, akıllı evler, yapay zeka....tartışmasız pek çok artısı var bunların. Ben yaş grubu iyi bilir eskiden evlerimizde Meydan Larousse setlerimiz vardı. O kadar önemliydi ki bu ansiklopediler gazeteler kuponla verirdi. Sayfaları karıştırır artık ne varsa o bilgiyle yetinirdik. Ya da evimize neder uzakta varsa kütüphane yolları gözükürdü bize. Şimdi öyle mi? Gir google amcaya, o sekme bu sekme dolan dur. Dil sıkıntın yoksa uluslararası literatürü tara oturduğun yerden.

Sonra İzmir'de bir arkadaşınla buluşacaksan genelde yer Konak YKM önü olurdu mesela. Şimdi elde telefon, bulamadıysan arkadaşını gir navigasyona git yanına. Bu noktada kişilere yer sorma olayı da kalkmış oldu haliyle.

Bankacılık hizmetleri kolaylaştı, tapu vs. gibi işler oturduğun yerden hallediliyor, veli toplantısı neymiş notlar e-okuldan geliyor eline, buradan yüzlerini görmesek de bir dünya arkadaşla iki lafın belini kırıyoruz...

Ve atlamamak lazım ki haber alma özgürlüğü artık dijital yaşamın içinde. Kaç kişi hala basılı gazete okuyor ya da mevcut kanallarda haber izliyor bilemiyorum. Ama benim temel olarak haber aldığım alan twitter. Gerektiğinde organize olup suçluları gözaltına bile aldırıyor bu alan. İşin acı tarafı tabi ki bu.

Herşeyde olduğu gibi bunun da dozunu kaçırmamak lazım sanki. Özellikle cep telefonları fazla elde, sosyal medyada bazen işler zıvanadan çıkıyor sanki. Kiminin hayatını cidden fazlasıyla yönlendiriyor sosyal medya. İşin bağımlılık tarafı bir biçimde denetim altına alınmalı. Çocuklar da rahatça girdiği için zararlı içerikler mesela iyi denetlenmeli.

Ve son olarak benim gibi dijital canillerine acıyorum bu dönem. Geçen gün yorum bozuldu mesela. Yani çık işin içinden. Kodlar, güncellemeler, programlar, virüsü falan . İyi bir bilip kullanmalı. 

Burada denk geldiğim bilgilerden bazılarını da paylaşayım. Linkte epey bir rakamsal bilgi var daha.

"50 milyon kullanıcıya ulaşmak telefon için 75 yıl, televizyon için 13 yıl, internet için ise sadece 5 yıl sürdü. Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook’un ise bu rakama ulaşması sadece 3 sene sürdü."

 

Yorumlar

  1. Dijital oldukça kolaylaştırdı hayatımızı,eskiden buluşma yeri belirlerdik değil mi,şu saatte şurada diye. Unutmuşuz o zamanları,haberleşmek baya bir zormuş oysa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet buluşacağımz kişi gecikecekse ya da işi çıksa haberleşmek mümkün değildi.

      Sil
  2. Çok güzel anlatmışsın... Herkese çay var demlik demlik 😂 🤗

    YanıtlaSil
  3. hımm sondaki bilgiye göre zaman geçtikçe daha hızlı dijitalleşiyoruz, iyi bilgiydi :)

    YanıtlaSil
  4. Benim iş hayatında aktif olduğum dönemlerde beyanname vermek ödeme yapmak için çook uzun kuyruklara girilirdi. İşin içine internet girince ve yaygınlaşınca devletle olan ilişkilerimiz çok kolaylaştı. Emniyet hizmetlerinde de ve başka birçok alanda bilgiye veri tabanlarından çabuk ulaşıldığı için suçlular daha kolay yakalanır oldu. Tanık aramak yerine kamera kayıtlarına bakıyorlar, telefon kayıtlarına bakıyorlar iş çözülüyor hemen. Bunlar olumlu yanları tabi.
    O ansiklopedilerden ben de edinmiştim. Birkaç yıl önce kitaplığımdan kaldırdım kutuya koydum. Mektup yazmak gibi ansiklopedi kullanmakta tedavülden kalktı dijital sayesinde. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ansiklopedi bizde de vardı haliyle. Evde onca öğrenci. Annem ne yaptı bilmem onları.

      Sil
    2. Bilgisayardaki sorun devam ediyor sanırım. İnşallah kısa sürede çözülür :)

      Sil
    3. Yorumda sıkıntı mı oldu yine? Birkaç gündür giremememin nedeni hafta sonu tarladaydım, 2 gündür de net kesikti.

      Sil
  5. Yazdıklarınıza katılıyorum. Sadece twitter konusunda sizin kadar iyimser değilim sanırım. Twitter mecrasında hakaret, küfür, trollerin algı yönetimi hoş değil. Evet bazen, kitlesel harekete döndürülüp üstü kapatılmak istenen bazı suçların daha fazla duyulmasını sağlıyor ama yine de gündemi twitter den takip etmiyorum. Youtube'ta tarafsız gazetecilik yapan bazı haber kanalları var. Ben hem yurt hem de dünya gündemini onlar vasıtasıyla takip etmeye çalışıyorum. Bahsettiğim kişiler sadece bir tarafın askeri değil, gerçek manada gazetecilik yapıyorlar. Elbette gerçeğe ulaşmak için tek kişiye bağlı kalmıyorum yine de. Dijital teknolojinin yararlarının yanında koca devletleri alt edebilecek bir güç haline gelmesi korkutuyor insanı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küfür, hakaret, aşağılama gırla gidiyor. Onları görmezden geliyorum. Youtube gacetecilerini zaman zaman ben de dinlerim. Bunların çoğu twitterda da var ama. Zaten emin olmadığım konularda vaktim oranında araştırmaya çalışırım.
      Teknolojinin aldığı hal dün acı biçimde yine ortaya çıktı. Galata'da bir adam kendini yakıyor, bir çift onu arkasına almış selfie çekiyorlar.

      Sil
    2. Görmezden geliyorum" yanlış mı anlaşılır bilemedim yazdıktan sonra. Kötülüğü, çirkinliği bir tarafa o küfür edenler çoğunlukla birilerinin güdümünde kişiler. Kale almaya bile değmez anlamında kurmuştum cümlemi.

      Sil
    3. Yok, doğru anladım:) Algoritma dedikleri bir şey var, troller algı yönetimi yapıyor. Bir anda trend topic (TT) oluyorlar. Bu şekilde daha çok ilgi çekiyorlar. Gerçek ve yalan birbirine karışıyor. Bebekte çirkin bir olay yaşandı, troller harekete geçip Suriyelilere mal etti. Sonra anlaşıldı ki bu işi yapanlar Türk. Halkımız zaten cahil, belli televizyon kanallarını ve sosyal medyayı takip ediyor. Bir de öyle bir düzen kurulmuş ki, google arama motorunda, takip edilen sosyal medya kanallarında sürekli mensubu olduğunuz görüşteki konular geliyor ekrana. Bu durum cahil kitlenin ayrışmasına ve kutuplaşmaya sebep oluyor. Bu tür kötüye kullanımların önüne geçilmedikçe dijital dünya bir kâbus gibi çökecek topluma. Erdem nedir, ahlâk nedir kimse sorgulayamayacak. Sadece kutsallık adına milli ve duyguları sömürmeye yarayacak, gelir adaletsizliği tavan yaparak zengin daha zengin, fakir daha fakir olacak. Yazdıklarım kehanet değil, bir yerden sonra sosyal patlama kaçınılmaz bana göre.

      Sil
  6. özellikle banka hizmetlerinde dijital servisler olması çok iyi bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle büyük rahatlık oldu. Hem banka hem devletteki işlerin bir kısmı...

      Sil
  7. Ben de dijital insanı değilim ama bir taraftan da içindeyiz işte. Birlikte yuvarlanıp gidiyoruz:(((

    YanıtlaSil
  8. Sondaki alıntıyı duymuş ve etkilenmiştim. Dijital dünya tabii ki gerekli ama bu kadar ilerlemesi beni korkutuyor. İşin kötü tarafı durmuyor da, ilerlemeye devam ediyor. Teknoloji ilerledikçe başka konularda geride kalıyoruz. Dikkatli olmak lazım.

    YanıtlaSil
  9. Ben dijital yaşamin sağladığı kolaylıkları seviyorum. Bana çok faydası oldu.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder