Ağaç Ev Sohbetleri 142


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin bu haftaki konusu sevgili deeptone'dan.

"Tarihi eserlere, müzelere, tarihi sit alanlarına, antik kentlere, kalıntılara, buluntulara ilgi duyuyor musunuz?"

Ben severim açıkcası. Bunların içinde en çok antik kent gezmeyi severim. Kim yaşamış? Ne zamanlar yaşamış? Kentin ne  kadarı açığa çıkartılabilmiş? O muhteşem sütunların arasında dolanmak, oymalara dokunmak, "adamlar o zamanın teknolojisiyle nasıl bu desenleri mermere oymuş" diye kafa yormak...ne bileyim severim işte. 

Bu anlamda malesef ev halkıyla ayrılıyoruz. Yani genel olarak bir gezi sırasında benim "burada şu antik kent varmış gidelim" önerim suratlar düşerek kabul ediliyor. Olsun yine de bana arada pozlar verip mankenliğimi yapıyorlar. 

Müzeler eserleri derli toplu ve orjinalini görmek için iyi. Ama bir tık daha sıkıcı geliyor  bana. Arka arkaya onca esere bakmak, bir noktadan sonra hangisi nereden çıkmıştı karıştırıyorum. Hele geçen Ankara gezisinde gittiğimiz Anadolu Medeniyetleri Müzesi hakkıyla gezmek için tüm gün gerekli sanki.

Bizde en büyük sıkıntı önem verilmemesi. Çok kişi taş işte deyip geçiyor. Tamam sevmeyebilirsin ama turizm değeri var. Ürdün'deki Petra antik kenti mesela. Bir belgeselde izlemiştim 75 dolardı giriş ücreti. Birkaç yıl önceki bir yayın. Ama adamlar bakıyorlar, tanıtıyorlar ve kazanıyorlar. Biz de çok yer atıl durumda. kazı yapılmıyor, tanıtım yok, mümkünse yakınlarındaki maden ocaklarına kurban ediliyor.

 

Yorumlar

  1. giriş 75 dolar mı amaniiin :) yani en az 1000 lira oooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani düşün turizm gelirini. Biz hiç bakıp tanıtmıyoruz. Bilinen üç beş antik kent var.

      Sil
  2. Ah ah bunları duyunca ülkemdeki hiç bir şeyin değerini bilmememize yanıyorum. Ayasofya ile ilgili yayınları instada görüyor musunuz bilmem, her yeri paralamış, kırmış, zarar vermişler ve kimse ilgilenmiyor. :((
    Ben de tarihi kentler ve kalıntılarda dolaşmaktan çok keyif alırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayasofya'nın yeni halini bizzat gördüm malesef. Malesef diyorum müzeyken de gezmiştim. İnsanların içerde bir piknik yapmadığı kalmış. Biz ordayken adamın biri gerçek anlamda kıçını devirip yatmıştı. koşup oynayan çocuklar falan, garip bir ortam olmuş.

      Sil
  3. çok severim müze ve antik kent gezmeyi Mısır'ın tarihi yerlerini bayılarak gezmiştim Petra'yı da görmeyi çok isterim ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mısır benim de görmek estediklerimden. Şimdiden sonra mümkün olur mu bilmem artık.

      Sil
  4. Bizde gerçekten de tanıtım yok. Hatta bu gibi tarihi eserlere dair oturmuş bir gezme-öğrenme kültürümüz de yok. Oysa ne hazineler gizli bu topraklarda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle malesef. Genelde turistler geziyor zaten. Ellerinde kitapçıklarla falan okuyarak, nereyi dolaştıklarını bilerek.

      Sil
  5. Müzelere ve antik kentlere ilgi gerçekten çok düşük. Ve özellikle antik kentler konusunda her geçen gün kötüye giden bir durum söz konusu... Geçen Frigya gezimde modelli çekim yapmak ne kadar önemli bir kez daha fark ettim:) Eve dönüp çektiğim fotoğraflara baktığımda sanki hepsi aynı yer gibi duruyordu:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet model fotoğrafı başka boyuta taşıyor. Uygun model bulmak da mesele. Ben modele yön veremem, bazı gezilerde paralı model tutuluyor mesela

      Sil
  6. Beni hiç şaşırtmadınız:) Gezdiğiniz, gördüğünüz yerleri anlatıp güzel fotoğraflarla süslediğiniz yazılarınıza bayılıyorum. Ama sanırım bu bir merak işi. Ayrıca bu tür tarihi yerlerden ne beklediğinize bağlı. Araştırıp gerekli bilgileri topladıktan sonra gezmenin bir anlamı var. Bilmeyen için göze görünenler taş parçalarından ibaret. Ülkemizde mesleği dışında çok fazla kişinin ilgisini çekmiyor, gereken özen gösterilmiyor bu tür yerlere. Petra için 75 USD! TL'nin kaybettiği değeri düşününce ağzımız açık kalıyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben eskiden beri severim. Arkeolog olmak istemiştim. Hatta lisede sanat terimleri sözlüğü alıp okumuş biriyim. Ama sonra okusam iş bulma ihtimalimin azlığını düşünüp vazgeçmiştim. Hala hata mı ettim diye düşünürüm.

      Sil
  7. Petra'nın gezme ücreti dudak uçuklatıcı, rakamı görünce bizim müzeleri 2022 de ne kadara gezebiliyormuşuz diye merak ettim. İstanbul Arkeolojiyi 75 TL 'na gezebiliyormuşuz. Gençken çok meraklıydım, seviyordum tarihi yerleri gezmeyi ama artık emin değilim. :) Müzelik olmuş olabilirim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belgeselde dinleyince ben de bir nida sesi çıkartmışımdır kesin. Müze kart çok avantajlı

      Sil

Yorum Gönder