Oscar 2022 adayları- Flee-Kaçış


Çocuk yaşta Afganistan'dan kaçıp mülteci durumuna düşen Amin'in öyküsünü anlatıyor Flee. Ailesi ve 3 kardeşi ile Afganistan'da rahat bir hayat yaşayan Amin'in önce babası tutuklanır ve geri dönmez. Ardından çıkan savaşla birlikte aile kaçmaya karar verir. İlk rotaları Rusya. Buradan ilk önce en büyük abilerinin yaşadığı İsveç'e 2 ablası kaçar. Kaçma çok pahalı olduğu için hepsi birlikte gidemez. Ardından anne ve 2 kardeşin kaçış macerası ise başarısız olur. Üçüncü denemede sadece Amin'in kaçmasına karar verilir. Tek sıkıntı İsveç yerine Danimarka'ya gitmesi olur.

Flee, Oscar'da En İyi Uluslararası Film, En İyi Belgesel ve En İyi Animasyon dallarında aday. En azından birin de alacak gibi görünüyor. Danimarka'ya uçarken ona ailesinin öldüğünü söylemesi tembihlenir. Bu yüzden çocuk yaşta bilmediği bir ülkede ve dilde tek başına kalır. Amin tüm bunların yanında eşcinsel. Başarılı bir akademisyen olduktan sonra ise sırlarını anlatmasını izliyoruz.Bir yerde okumuştum filmin animasyon olmasının nedeni kimlikleri gizlemek içinmiş. Filmin senaryosunu Amin'le aynı kasabada yaşarken tanışan Jones Poher Rasmussen yazmış. Senaryo, 3-4 yıl süren terapi gibi 15-20 söyleşi ile hazırlanmış.

Nedense bu filmden sıkılacağımı düşünerek seyretmeyi ertelemiştim. Yanılmışım. Animasyon olarak bile olsa konu oldukça güzel anlatılmış. mesela o seccadeye benzeyen zemin üzerinde yatarak geçmişin anlatılması, ince bir detaydı. Ayrıca daha acı anılar anlatılırken farklı bir teknik kullanılmış.


Yorumlar

  1. Bu filmi çok merak ediyordum, yorumunuz da iyice canlandırdı bu durumu :) Konusu çok hoş..

    YanıtlaSil
  2. Flee'nin kendisi gibi afişi de güzel ve anlamlı. Çocukken ne kadar özgür, yetişkinliğinde ise demir parmaklık ardında gibi görünüyor. Filmi izledikten sonra afiş daha çok anlam kazandı. Oscar'da belgesel adaylarını hiç bilmiyorum ama animasyon dalında ciciş filmlerin arasında apayrı bir yerde duruyor.
    Ödül dağıtma işi zormuş bunu anladım bu yıl ;)

    YanıtlaSil
  3. hımm, en iyi uluslar arasına aday madem izlicem bu hafta :) severim ben de bu filmi zaten sanırım :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder