Ağaç Ev Sohbetleri 133


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin bu haftaki konusunu sevgili Vakt-i Dem belirlemiş. 

"Eyy atalar iyi etmişsiniz, hoş etmişsiniz ama bu geleneği icat etmek zorunda mıydınız?"

Bol düşünmeli bir konu olmuş sanki. İlk etapta düşündüğüm "Ben gelenekleri genel olarak pek sevmem" oldu. Yani genelleyip kaçmak olmaz ilk ağızda aklıma gelenlerden yazayım o zaman...

- Düğün olayı genel olarak sıkıcı gelir bana. Bir sürü yapılması gereken gereksiz ayrıntı. Bir tanıdığımla ilgili duymuştum ev terliği yüzünden düğün iptal edilme noktasına gelmiş. Yine bir arkadaşımla sohbet sırasında süslü bir terliğe müstakbel eşi saçma bulduğu için ateş püskürüyordu. Terlik önemliymiş..

Kırmızı kuşak..Gereksiz ve kadını aşağılayıcı bir gelenek. Ne demek namus belirtisi. Erkeğe de bağla o zaman. Onların uçkuru daha çok sıkıntı yaratıyor. Bak bugün haberlerde vardı yine 2 siyasetçinin kaseti dolanıyormuş ortalıkta.

Kuaför... Aman allahım o nedir öyle, gelinin kardeşi, yengeleri, annesi, yeğenler....7 sülale kadının saçı abuk subuk şekillerde topuzlara bürünür ve bu garip görüntülere dünyanın parası verilir. Gece bitip o yorgunluğun üstüne o saçlardaki jölemsi ve simli şeyleri nasıl arıtabildiklerini epey düşünmüşümdür. ve kılık kıyafet de önemli. Düğüne yakın olanlar mutlaka sahneye çıkacakmış gibi giyinmelidir. 

Temel amacı düğün yapana destek olan "takı" meselesi de cozuttu. Nedir kameraya alıp kim ne taktı diye kanıt toplamak. Elinde varsa destek olursun, ama yoksa...O ben taktım o da çeyrek taksın. Cidden saçma buluyorum bunu.

- Cenazelerde saçma gelenekler var. Mesela kadınların cenazeye katılamaması. Ben babamın cenazesine katılmak istediğimde bir büyüğüm iç çamaşırıma 7 kat bez bağlamam gerektiğini söyledi. Ölüler görürmüş....

Cenaze sahibinin gelen onca kişiye yiyecek içecek hazırlaması. dostlar önemli, gelen giden illa gerekli. Ama onca insana servis....Orada da yemesek olur sanki.

- Ve bir açılış olduğunda garibim hayvanı boğazlamak. Alıp o kanı birilerinin alnına sürmek.  

- Sünnet düğünü. Bir gelenek kabul ama sağlık  temelinde yapılan cerrahi bir operasyonun dünya aleme düğünle duyurulması.Hhele de çocuk az buçuk büyükse. Hala yapan vardır sanırım bu olayı, ev ortamında onca kel-fodul adamın bakışları ve sırıtışları altında  yaşayan çocuğun travması...Erkeklerden askerlik anıları dinlenir de sünnet anısı anlatana denk gelmedim ben. Neden acaba?

- Bebeğin kırk yıkaması. Onca kişi toplanır, fotoğraf çekilir, bebek yıkanır. (Bunca saçma dediğim şey arasında izin verdiğim tek gelenek bu oldu sanırım. Neden bilmiyorum. çocukların 40 yıkama olayı oldu bizde de)

 Düşünsem, ara verip verip yazsam daha kim bilir neler çıkar da keseyim burada ben. dedim ya en baştan geleneklere karşıyım. Hoş zararsız sevimlileri de var. Nazarlık mesela. Ama ne olursa olsun insanları rahat bırakmalı. Yaptılar, yapmadılar diye yargılamamalı. Dünya renklerle güzel, kalıp haline gelmiş davranışlarla değil...


Yorumlar

  1. Düğün olana kadar garip adetler ve maddi olanaklar bakımından taraflar, özellikle erkek tarafı, zorlanıyor ki sonra saçma bir püsküllü terlikten tatsız olaylar çıkabiliyor. Çiftleri birbirine küstürüp, doldurup aynı çatının altına koyuyorlar ve sonra niye mutlu değiller ya da boşandılar diyorlar.

    Bebek yıkaması hoş bence , biz de böyle bir adet yok , sadece 40.gün yıkıyoruz o kadar ama sayı beklemek de garip bence ama bu yıkama bebeğin tuzlanması şeklinde oluyor ki bazı yerlerde , bunu hangi akla yapıyorlar anlaması güç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düğün olayı biraz dostlar alışverişte görsün gibi, gösteriş olayı. Aman düğünümüz şöyle görkemli oldu, erkek tarafı şnları şunları yaptı. Eeeee sonra o borçları kim ödeyecek? Yine senin kızın. Anlamsız.
      Şimdi sen yazınca düşündüm de ben 40 gün beklememişimdir çocuk yıkamak için. Tabiatıma ters. (burada unutkan tarafım devreye giriyor cidden anımsamıyorum) Göbek bağı düşünce yıkamışımdır. Diğeri ritüel-gelenek işte. Tuz olayı yoktu bizde. Yani o derece çocuğuma eziyet ettirmezdim. bana ters gelen o fotoğraf kısmı. Onu yapmasak iyiymiş.

      Sil
  2. ooooo ne anti gelenekçi imişsin seeen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hee valla az buçuk öyleyim. neyse ki bu anlamda istediğimi yapıyorum.

      Sil
  3. Yazdığınız gelenekleri okurken içim daraldı. Daha neler var neler... Ya iki gönül bir olunca samanlık seyran olur. Düğünler çiftlere değil ailelere yapılıyor. Hiçbir gereksiz teferruata gerek yok bence. Ha canın eğlence istiyorsa istediğin kadar, istediğin zaman, istediğin yerde, ekonomik durumun el verdiği kadar git eğlen. Buna kimse karışamaz. Ama çoğu zaman gençler istemese de büyüklerin hatırı için bir sürü deli saçması gelenek yerine getiriliyor. Z kuşağı yıkacak bunların hepsini inşallah:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef. Umarım yıkabilirler. Ya bir yerlerde hala devam edeceğine şüphem yok. En okumuşu bile yapıyor bazılarını

      Sil
  4. Düğün konusu her geçen gün abartılıyor. Sırf gösterişe döndü. Ayrıca takı takması gerekene de sıkıntı. Yaz gelince herkes arka arkaya evleniyor, kime ne takacaksın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bu yaz evlenmesinler ya da takı istemesinler. Altın aldı başını gitti insanların gücü tükendi artık

      Sil
  5. Ay tam aynı kafadaymışız :) Hepsini hadi bir şekilde geçiyorum ama kırmızı kuşak ve cenazeye kadın kabul edilmemesi hiçbir şekilde katlanılmaz benim için. İkisini de farklı açılardan kadın düşmanlığı olarak görüyorum.

    Ayrıca cenaze evinde yemeğinin aslında taziyeye gelen yakın komşular, akrabalar vs. eş dost tarafından yapılması gerekmez mi? Bu geleneği hep o şekilde düşünmüşümdür çünkü gittiğim cenazelerde böyleydi. Cenaze sahipleri en acı günlerinde insanların boğazını düşünmek zorunda kalmamalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızı kuşak aşağılayıcı bir adet ve açıkça çok kere dile getirmişimdir bunu. Hoş benden kimse beklemedi, adı bile geçmedi o zaman.
      Cenaze evine yemek getiren çok oluyor ama onun servisi sonrasında bulaşık, temizliğ yine cenaze evine kalıyor çoğunluk. İlla yardımcı yakınlar oluyordur da gereksiz diye düşünüyorum. Getirirsin bir miktar gidersin. yiyip içmezsin

      Sil
  6. Ah ah! Terlik dedin anılarım canlandı. Bu terliklerden çeken çekeneymiş yani. :)
    Adak olayını, kan dökülmesini ben de sevmiyorum. Vardır bir hikmeti ama hayvanlara da yazık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Terlik vakasını 2 kez duydum biri kulaklarımla. İkisinde de şok oldum ya ses çıkartamadım haliyle (özellikle arkadaşıma) Terlik bu git ne istiyorsan al giy. Ne bileyim hani biraz daha pahalı koltuk vs. için olsa bir derece diyeceğim.

      Sil
  7. Kesinlikle haklısın. Dostlar görsün, şöyle yaptık desin olayı. yapsın yapsın da kiminin ucu dokunuyor bazen. e-Artık kural haline geliyor, işte "ayıp" deniyor. Biz alyans almayacaktık mesela. Devrim7in annesi olmaz ayıp olur demiş aldık mecburen. Hoş kuyumcuya gidip "biz 50 liralık alyans alacağız" dedim orası da ayrı. takmayacağız çünkü. 20 yıl öncesi bu.

    YanıtlaSil
  8. bloggerların geneli gelenek görenek işine çok sıcak bakmıyor okuduğum kadarıyla, şyş de yapıyor, bazı kalıplara bir yerde dur diyebilmeliyiz zannederim, fikren bile olsa, sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Hepsine %100 katılıyorum valla bu devirde kina düğün hele bir de sünnet düğünü saçmalık
    Cenaze evinde ikram akıl qlmaz kardeşim sen aci paylaşmaya mi geldin yemeğe mi
    Asker uğurlamasi yahu git yap görevini gel mahalleliye ne samimi oldugun komşu varsa git elini op davul zurna ne alaka

    YanıtlaSil

Yorum Gönder