Ağaç Ev Sohbetleri 124


 2022'nun ilk Ağaç Ev Sohbetleri'nin konusu dünyanın en büyük düşmaını el almış sanki, İnsan. 124.  haftanın konusunu sevgili deeptone belirlemiş.

"Bazılarımız insanın dünyayı olumsuz yönde etkilediğini, diğerlerimiz ise insanın dünyayı olumlu yönde etkilediğini düşünüyor. Siz ne dersiniz?"

Ben insanların dünyaya olumlu etkileri olduğunu düşünmeyenlerdenim. Hatta amiyane tabirle, güzelim dünyanın içine ediyoruz bile denebilir. Olumlu-olumsuz kavramı olaya nereden  baktığımızla alakalı belki de.

İnsanların olumlu etkileri olduğunu düşünenler belki teknolojiyi kastediyor. Ulaşım rahat. Dakikalar içinde kilometrelerce yol katedebiliyoruz. İletişim süper. Çamaşır makinası, elektrikli süpürge (hatta artık elimizi bile sürmeden kendi temizleyenler var) mutfak gereçleri, akıllı evler.....Tek bir kumandayla yönetilen evler var. 

Yemeklerimiz çeşitli, giyisilerimiz dolaplara sığmayacak kadar...Evet fena halde rahat bir hayat yaşıyoruz. Peki bunlar için dünyaya ödettiğimiz bedel?

Temizlik malzemelerinin kirleticiliği, ulaşım araçlarının yarattığı kirlilik (geçen yıl corona yüzünden uçaklar uçmadığında doğanın epey bir temizlendiği yönünde bilimsel çalışmalar vardı) deodorantlar, ev spreyleri... Kullanılan makinaların doğaya getirdiği ekstra yük, ev dekorasyonu ya da çanta-çezme için katledilen hayvanlar, ev eşyası ya da direkt ev yapmak için kesilen ağaçlar...Doğa da bizim kadar mutlu mu acaba? 

İnsanlar olarak ürüyoruz, üredikçe gıdaya barınmaya ihtiyaç duyuyoruz. Barınma için doğayı yok edip kendimize yer açıyoruz, gıda için doğayı kirletiyoruz. Mesela büyükbaş hayvanların iklim kriziyle bir ilgisi olduğunu ne kadar biliyoruz? ""İneklerin tükettikleri karbonhidrat kaynakları midelerinde fermente ediliyor ve uçucu yağ asitleri, hidrojen ve karbondioksit açığa çıkıyor. Bunlardan uçucu yağ asitleri hayvanların enerji ihtiyacını karşılamak üzere kullanılırken hidrojen ve karbondioksit metanojenik mikroorganizmalarca metan gazı oluşumuna katılıyor."" Son dönem yayınlarda ineklerin çıkardığı gazın ciddi bir kirlilik olduğundan bahsediliyor. Ve bu inekler sadece insanlara gıda sağlamak için beslenen hayvanlar. Ve biz bu gıdanın bir kısmını da çöpe atıyoruz.

Nükleer tesisler, madenler, arsenik kullanılan altın madenleri, silah denemeleri (bazılarının depremleri tetiklediği, canlı yaşamını olumsuz etkilediği belirtiliyor) Bir de denizleri kanalizasyon olarak kullanmamız var. Sadece evsel atığı değil, sanayi atıklarını yani direkt zehiri akıtıyoruz sularımıza. O sularla tarım yapıp itinayla kendimizi de zehirliyoruz.

Bizsiz Dünya diye bir kitap vardı. İnsan olmazsa dünyanın kendini ne kadar zamanda yenileyebileceğini falan hesaplamışlar. Epey bir toparlıyor zaman içinde. Biz olmasak dünya ve içindeki yaşam daha iyi olacak orası kesin. Ama biz burdan gidersek başka gezegenleri itinayla kirletiriz. 


Yorumlar

  1. kendi yaşantımız için dünyayı ve kaynaklarımızı bile bile zehirliyoruz ve insan dahil tüm canlılara eziyet ediyoruz bence de doğa biz olmadan çok kısa sürede toparlar ama biz doğa olmadan yaşayamayız bile...

    YanıtlaSil
  2. Evet, herşeyin sebebi insan.
    Maalesef ki.

    YanıtlaSil
  3. Soğukta yasabilseydik kutuplarda bile yerleşim yerleri açardık bu kesin. Artan dünya nüfusu dünyanın üzerine büyük bir yük.
    Pandeminin yasakları sırasında dünya bir nebze de olsa nefes almıştır. Buna katılıyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın. Her yer bina, er yer beton. yaşadığım semtte o kadar çok inşaat var ki. bitti aslında alan ama eskileri yıkıp minik daireli binalar dikiyorlar şimdi de

      Sil
  4. bazen dünyanın bizi pek sallamadığını düşünyorum ben.kendimizi çok önemsediğimizi. bir tsunami, bir yanardağ patlamsı, bir kasırga ,bir depremle püff yok ediyor herşeyi. Hani üzerinde dolaşan sinekler gibiyiz. bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da değişik bir bakış açısı olmuş sanki.

      Sil
  5. ama yani şimdi dünya güzel değil mi, bak geziyon foti çekiyon, yani bak hep doğa fotileri koyuyon ya hani şelaleler, denizler, yani bi şikayetin mi var ki, dünya duruyor, doğa da güzel, hele ki sen doğaya bayağı yakınsın, tarla da var, yani insan bişi yapmamış ki işte fıstık gibi doğamız var yaa :)

    YanıtlaSil
  6. Size tamamen katılıyorum. İnsan bu dünyadaki yapısıyla şüphe yok ki cenneti cehenneme çevirir. Bu konuda pek çok yorum okudum. Genellikle insanın doğaya zarar verdiği yönünde. Evet, biz bunu farkında olmadan değil bilerek yapıyoruz ne yazık ki. İneklerin atmosfere saldığı metan gazı bütün araçların gaz salınımından fazlaymış, evet. Hayırlısı, ne diyelim:)

    YanıtlaSil
  7. Bence insan dünyaya en kötü gelen sey. Doğa yalnız kalınca kendini yeniliyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder